Skatt og pensjon

Dette bør pensjonistene huske i skattemeldingen

Nå må skattemeldingen leveres. Her er noen viktige punkter for deg som er pensjonist.

SKATT FOR PENSJONISTER: Alderspensjon, AFP og øvrige pensjonsytelser er skattepliktig inntekt. Men det kan være tusener å hente på å føre de riktige fradragene. Foto: NTB
SKATT FOR PENSJONISTER: Alderspensjon, AFP og øvrige pensjonsytelser er skattepliktig inntekt. Men det kan være tusener å hente på å føre de riktige fradragene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fristen for levering er 30. april - men siden det i år er en lørdag, er fristen utsatt og du kan faktisk vente til mandag med å levere. Ny frist er i løpet av mandag 2. mai.

Er du pensjonist, er det noen spesielle punkter som skatteekspertene anbefaler deg å sjekke.

I denne artikkelen kan lese mer om hvilke spesielle skattetips ekspertene har til deg som er pensjonist - og hvilke skattegrep du bør gjøre for inntektsåret 2022.

Ditt ansvar å kontrollere

Skattemeldingen kommer ferdig utfylt - men som både Skatteetaten og andre skatteeksperter alltid påpeker: Det kan være feil i opplysningene. Derfor er det lurt å alltid kontrollere Skatteetatens tall mot dine årsoppgaver. Det er også ditt ansvar å sørge for at feil korrigeres. Det kan du også spare penger på.

Og som Skattebetalerforeningen påpeker:

- Dersom du ikke sørger for at informasjonen som danner skattegrunnlaget ditt er korrekt, risikerer du å bli ilagt straffeskatt.

Sjekk disse punktene spesielt

Vi har tidligere skrevet om hvilke forandringer i livet som kan føre til at skatteforholdene dine endrer seg. Kanskje er du har giftet deg eller skilt deg, blitt enke eller enkemann - eller gått fra yrkesaktiv til pensjonist? Dette er ting som kan påvirke hvor mye du skal betale i skatt - og som det er lurt å være føre-var på. Men kanskje er nettopp det grunnen til at du nå må se mot en ubehagelig restskatt - eller kanskje heller får penger til gode?

Skattebetalerforeningen har noen tips til opplysninger du bør sjekke for at skatten skal bli korrekt - og sier det også kan være skattekroner å spare:

  • Har du arvet bolig, forsikre deg om at boligen takseres og at din inngangsverdi blir oppjustert
  • Har du solgt eiendom som ikke kan selges skattefritt, vær trygg på at du får fradragsført alle kostnader forbundet med kjøp og salg
  • Sjekk at formuesverdien på dine faste eiendommer ikke er satt for høyt. I verste fall får dette også den konsekvens at eiendomsskatten som skal betales hvert år blir for høy
  • Personfradraget er et såkalt bunnfradrag. Er dere gift og den ene ikke har inntekter kan det være lønnsomt å overføre kapitalinntekter fra den som har lønnsinntekt for å nyttiggjøre personfradraget

Du kan lese en fyldigere liste med sjekkpunkter hos Skattebetalerforeningen.

Her bør pensjonister passe på

I tillegg til punktene ovenfor har Skattebetalerforeningen noen egne råd spesielt for pensjonister som er gifte:

- Pass på at du som alders- eller AFP-pensjonist får nyttiggjort pensjonsfradraget. Betaler den ene ektefellen lite skatt kan det lønne seg å overføre kapitalinntekter fra den andre ektefellen eller motsatt overføre kapitalutgifter til den som har høyest inntekt.

Ektefeller kan velge i hvilken skattemelding de vil føre enkelte inntekter og kostnader. Normalt sett har ikke slik fordeling ektefeller imellom noen betydning for skatten - men det er noen unntak:

1: Dersom en av ektefellene har så lav inntekt at en ikke får benyttet personfradraget fullt ut. Da lønner det seg å flytte fradragene over til den av ektefellene som har høyest inntekt (eller inntektene motsatt vei).

2: Dersom en av ektefellene har så lav beregnet inntektsskatt og trygdeavgift at skattefradraget for pensjonister ikke kan utnyttes, vil det lønne seg å flytte inntekt og fradrag, slik at beregnet skatt øker. Dette skyldes at skattefradraget ikke kan overstige summen av utlignede inntektsskatter og trygdeavgift.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Lån og gave til barn eller barnebarn

Som fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe, tidligere har fortalt til Vi.no:

Det å motta eller å gi penger som gave eller arv til familiemedlemmer har ikke noen skattemessig betydning, ettersom det ikke er arveavgift på nåværende tidspunkt.

Du trenger dermed ikke opplyse om dette i skattemeldingen. Mottaker må imidlertid oppgi arv/gave i skattemeldingen dersom dette overskrider 100.000 kroner. Dette er imidlertid kun for å opplyse skattemyndighetene om årsaken til endringer i formuen.

Er det derimot snakk om lån til barn eller barnebarn, skal dette føres i skattemeldingen. Ekspertene anbefaler også å skrive en ordinær låneavtale hvor det er bestemt rente, avdrag og så videre. Aller helst bør det også tinglyses sikkerhet.

Fradrag for arvet og solgt bolig

Dersom du har arvet og solgt bolig, bør du vite at salgsomkostninger i noen tilfeller kan gi deg rett på fradrag i skattemeldingen. Forklaringen er noe teknisk:

Dette kommer til anvendelse i de tilfellene hvor den du arver av kunne solgt boligen skattefritt: Da skal inngangsverdien settes til markedsverdi ved overtakelse. Det innebærer at salgsomkostninger som du har ved seinere salg av eiendommen, reduserer eiendommens utgangsverdi.

Hvis salgssummen er lik eiendommens markedsverdi ved overtakelse (inngangsverdien), vil arvingens salgsomkostninger da i praksis utgjøre et fradragsberettiget tap - som kan føres opp i skattemeldingen.

Litt enkelt forklart: Selger du en arvet bolig for samme verdi som den hadde da du overtok den, vil utgiftene du har for salgsprosessen være fradragsberettiget.

Pensjoner fra utlandet?

Pensjoner og uføreytelser som utbetales fra utlandet til personer bosatt i Norge, er skattepliktig i Norge. Du skal altså skatte til Norge for pensjoner eller uføreytelse du mottar fra utlandet.

Uføreytelser skattlegges som lønnsinntekt - mens andre pensjoner fra utlandet vil skattlegges som pensjon.

Men: Skatteavtaler med enkelte land kan bety at pensjonen enten er helt fritatt for å beskattes i Norge - eller at du skatter litt til utbetalingslandet og litt til Norge. Hva som gjelder, vil variere med hvilke land og hvilke skatteavtaler det er (les mer om skatteavtaler her).

Du må selv føre opp pensjoner og/eller uføreytelser fra utlandet i skattemeldingen - med unntak av ytelser fra Danmark og Sverige, som er forhåndsutfylt.

Bosatt i utlandet

Med noen unntak, er det skatteplikt for norsk pensjon og norske uføreytelser selv om du er skattemessig emigrert fra Norge. Den som utbetaler pensjonen eller uføreytelsen, skal trekke 15 prosent skatt av brutto pensjon/uføreytelse.

Dette kalles kildeskatt, og gjelder for blant annet pensjon fra folketrygden og offentlige og private tjenestepensjoner.

Personer som omfattes av reglene om kildeskatt på pensjon får skattemelding som norske innbyggere.

Dersom du mener at en del av pensjonen er skattefri i Norge etter reglene i skatteavtalen med det landet der bor, må du endre det beløpet som står i skattemeldingen og oppgi det beløpet som er skattepliktig.

Mener du at hele beløpet er fritatt skatteplikt til Norge, kan du merke hele beløpet som fritatt, som «ikke skattepliktig kildeskatt på pensjon.»

Dersom du er skattepliktig både til Norge og landet du bor, er det landet der du er bosatt som skal sørge for at du ikke blir dobbeltbeskattet. Du kan bruke det norske skatteoppgjøret som dokumentasjon overfor skattemyndighetene i ditt bostedsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.