Politiker Marvin Wiseth:

– Det står «Best før 55» i panna vår

Eks-ordfører Marvin Wiseth mener det bedrives utstrakt aldersdiskriminering i arbeidslivet.

PROVOSERT: Eks-ordfører Marvin Wiseth. Foto. NTB Scanpix
PROVOSERT: Eks-ordfører Marvin Wiseth. Foto. NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): – Er man over 55 år blir man nødig innkalt til jobbintervju. Vi har et aldersfiksert samfunn, sier Marvin Wiseth, tidligere ordfører i Trondheim og nåværende sentralstyreleder i Senior Norge, tidligere Seniorsaken.

Tirsdag publiserte Vi.no et intervju med NRKs sportskommentator Karen-Marie Ellefsen.

Når Ellefsen fyller 70 neste sommer får hun ikke lenger jobbe i NRK i henhold til statskanalens regler.

I intervjuet, som opprinnelig ble trykket i en lengre versjon i magasinet Vi over 60, snakker Ellefsen generelt om aldersdiskriminering i arbeidslivet:

– For all del, det er mange unge som er flinke i jobben sin. Men regjeringens mål er at vi skal stå lenge i jobb, og da er det ikke så greit når bedriftene ikke vil ansette eldre folk. Det opprører meg, uttalte Ellefsen.

Hun fikk enorm støtte på sosiale medier etter uttalelsen.

Stor kompetanse

Også Wiseth støtter Ellefsen.

– Karen-Marie har en spisskompetanse som ikke plutselig blir avleggs når hun passerer 70. Hun blir jo bare viktigere i jobben sin. Når jeg hører på henne tenker jeg at hun er en dyktig kommentator. Jeg tenker ikke på alderen hennes, sier Wiseth.

Han sier at det fortsatt er behov for nestorer i arbeidslivet selv om man skal ta opp yngre folk.

– I Norge har vi aldri hatt så mange eldre folk som er så friske og med så stor kompetanse som i dag, sier Wiseth.

Han mener det er et problem at personer over 60 blir betraktet som en ensartet gruppe.

– Vi som er over 60 er like forskjellige som alle andre. Det er ikke slik at man plutselig blir interessert i å hekle dorulldukker når man fyller 60. Det varierer selvsagt, noen er slitne og klare for pensjonsalder mens andre har planlagt livet som pensjonist. Men det er et økende antall som ønsker å fortsette å jobbe etter at de har passert 70 år.

Ifølge Wiseth må derfor arbeidslivet være mer fleksibelt med tanke på pensjonsalder.

Mister ikke evnen

– Det er ikke slik at man mister evnen til å lære noe nytt. Eldre arbeidstakere må gis muligheten til å lære ny teknologi. Det er sunt å ha arbeidsplasser med både yngre, middelaldrende og godt voksne.

Ifølge Wiseth har arbeidstakere også et ansvar selv, men:

– Det virker som om arbeidsgivere tror man blir dummere jo eldre man blir, men man får større erfaring og mer trygghet. Det er forbausende mange bedrifter i Norge som ikke har erfaring med å ta inn eldre arbeidstakere eller ser verdien i å gjøre det. Befolkningen over 60 er ikke en monsterbølge som knuser velferdsstaten, vi er en ressursbølge. Hvis man ikke lenger har krefter til å jobbe er det bra å hvile seg, men har man krefter til å yte er arbeid helsebringende og livsforlengende.

Wiseth påpeker at vi i dag har en norsk befolkning på 60 år og eldre som teller litt under millionen. Dette tallet vil øke enormt de neste åra.

– At vi lever lengre som pensjonister er ikke bærekraftig i lengden. Det undrer meg at vi har så god råd i Norge at vi ikke ser denne ressursen, påpeker han.

Føler seg presset ut

– Mange sier at de føler seg presset ut av arbeidslivet. De blir tilbudt sluttpakker og det virker som om de går frivillig, men de gjør ikke det når det kommer til stykket, sier Anne-Marit Hjelme, redaktør i Vi.nos søsterredaksjon Vi over 60.

Hun forteller at hun får mange henvendelser fra lesere om temaet.

– De forteller om å bli satt på sidelinja. De får mindre arbeidsoppgaver og mindre ansvar. Den røde tråden er at de fases usynlig ut av yrkeslivet mot sin vilje, forteller hun.

Hjelme mener det er et samfunnsproblem og en prinsipiell debatt som samfunnet må ta.

– Har samfunnet råd til å la en så stor gruppe mennesker gå uvirksomme fra de er 60 til de er 90 år? Det er ikke bærekraftig i det hele tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.