Arv

- Det kommer ingen arveavgift

Finansminister Trygde Slagsvold Vedum avviser at regjeringen vil innføre arveskatt.

ARVESKATT: Skatteutvalget anbefalte før jul å gjeninnføre arveavgiften, men finansministeren slår fast at regjeringen ikke har planer om dette. Foto: NTB
ARVESKATT: Skatteutvalget anbefalte før jul å gjeninnføre arveavgiften, men finansministeren slår fast at regjeringen ikke har planer om dette. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Før jul la Skatteutvalget, ledet av Ragnar Torvik, frem sin utredning om det norske skattesystemet for finansminister Trygve Slagsvold Vedum. I rapporten kom de med en rekke anbefalte endringer av dagens skattesystem her til lands.

Én av anbefalingene gjaldt arveavgift, som ble opphevet 2014. Under avsnittet «Arveskatt» skrev Skatteutvalget blant annet at de mener det er gode grunner for å gjeninnføre en skatt på arv.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum slår derimot fast at han legger arveskatten død, til tross for Skatteutvalgets anbefaling.

- Det kommer ingen arveavgift

Siden utvalget i desember foreslo å gjeninnføre arveavgiften, har det hersket usikkerhet og spekulasjoner om regjeringens plan. Nå fastslår finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at skatten er helt uaktuell, skriver Dagens Næringsliv.

– Det kommer ingen arveavgift, sier Vedum til DN.

Vedum er klar på at «ingen planer» er lagt om en ny arveavgift, og at det er uaktuelt for regjeringen å gjeninnføre avgiften.

Han viser til at det den siste tiden er spekulert i at det kunne bli innført arveavgift med tilbakevirkende kraft, og slår fast ovenfor avisen at det ikke er grunn til å være nervøs.

Vedum sier han ikke vet hvordan ryktene oppsto, utenom at skatteutvalgets forslag fyrte opp en ny debatt om avgiften.

Derfor vil Skatteutvalget ha skatt på arv

I rapporten som ble lagt frem av Skatteutvalget, var begrunnelsen for å gjeninnføre av skatt på arv at det for det første har positive effektivitetsvirkninger sammenliknet med de fleste andre skatteformer, og at skattlegging av arv dessuten er gunstig fra et fordelingsperspektiv.

De mener skattlegging av arv motvirker opphoping av formue i enkeltfamilier, og innebærer økt beskatning av formue som en person ikke selv har bygd opp, og relativt mindre skatt på formue som er betinget av egeninnsats.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.