Minstepensjonister

- Det er skandaløst at de eldste og fattigste i Norge blir behandlet på denne måten

LESERINNLEGG: Cirka 147 000 minstepensjonister i Norge vil få vanskeligheter med å overleve økonomisk på egen hånd. Er det tillatt å slå i bordet, spør pensjonist og kunstner Halvdan Engen.

MINSTEPENSJON: Kunstner Halvdan Engen reagerer på hvordan minstepensjonister blir behandlet i Norge. Foto: Privat
MINSTEPENSJON: Kunstner Halvdan Engen reagerer på hvordan minstepensjonister blir behandlet i Norge. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dette er et leserinnlegg skrevet av kunstner og musiker Halvdan Engen som går under kunstnernavnet genio. Engen er født og oppvokst på Rjukan i Telemark men bor nå i Sandefjord kommune. Hit kom han sammen med sin forlovede i fjor etter 21 år i utlandet. Engen søkte Nav om alderspensjon i august 2021.

Så trist … som minstepensjonist vil jeg få mindre og mindre i pensjon i årene fremover. Slik vil det nye pensjonssystemet som dagens regjering har lagt opp til fungere, og som pensjonist må jeg finne meg i å stå med lua i hånda og bøyd nakke, for myndighetene vil ikke ha sinna pensjonister som sier ifra. Jeg gjør vel alt verre om jeg høylytt, med uanstendig språkbruk og brusende følelser, protesterer på det som skjer.

Fra 2011 til 2021 tapte landets pensjonister 61 milliarder kroner som følge av underreguleringene som ble innført i forbindelse med pensjonsreformen på den tiden. Nå, på toppen av det, kan landets pensjonister bli fratatt nær to milliarder kroner i pensjonsøkning hvis ikke Stortinget stopper et forslag fra regjeringen. Årsaken er at det ble brukt et for lavt lønnsvektsanslag i fjorårets trygdeoppgjør, noe regjeringen ikke vil kompensere fullt ut for.

2 milliarder kroner fra det siste året, som blir skjøvet til side for å falle i glemselens hule … og verre skal det bli, men smile pent og vennlig og lavmælt fortelle at jeg ikke er enig, er vel det beste.

Det er så lett å snu ryggen til de fattigste i samfunnet. Dagens minstepensjonister ligger allerede under fattigdomsgrensa. En pensjonist, særlig en minstepensjonist, er ikke så mye verd her i vårt materialistiske samfunn. Politikerne derimot, har jo en ganske så god pensjon når de trer tilbake fra yrkeslivet. De sørger mer enn nok for seg selv, som vi har erfart, men det er jo de som setter det hele i gang med lover og regler med tanke på hvordan vårt land og befolkningen skal fungere.

For mange, smuldrer vårt velferdssamfunn vekk. Nordmenn og nordkvinner må tie, ikke syte og klage, for nå trenger Europa hjelp med strøm, olje og gass med snillistiske tanker og meninger, forteller våre politikere. Det norske folk har da nok med alskens goder, sier de og deres støttespillere.

Det er nok deilig og trygt å være politiker med penger, status og makt som veien fremover. Hvorfor skal jeg klage, selv om både strømpriser, bensin- og dieselpriser, bolig og hyttepriser, matpriser, og andre finurlige priser, skyter i været oppover og oppover, mens min pensjon synker og synker år for år … tja, hvorfor klage?

Bevisste eller bevisstløse? Spørsmålene som dukker opp for meg, er; Hvordan kan de gjøre noe sånt? Er de ikke klar over konsekvensene? Vet de at de gjør det? Og – hvorfor gjør de det?

Jeg spør meg selv om disse menneskene er bevisste på hva de gjør. En behøver ikke å være så utrolig intelligent for å forstå, at dette sakte men sikkert lar mange tusen mennesker, det er cirka 147 000 minstepensjonister i Norge i dag, komme ut i en veldig dårlig livssituasjon ved å få vanskeligheter med å overleve økonomisk på egen hånd.

Mange vil ganske sikkert angripe meg fordi jeg stiller spørsmål som dette, uttaler meg på denne måten, og ikke støtter politikerne, slik at de kan fortsette sin politikk uten motstand.

De som ikke vil merke konsekvensene av denne politikken, vil bare skyve vekk slike problemstillinger … men hvordan kan de gjøre det? Det jeg skriver her er ganske så ubehagelig, til og med uhyrlig, for de som rammes, men det er faktisk slik det er.

Er det slik at for de det ikke gjelder, så bryr de seg ikke?

Minstepensjonistsaken er en sak som bærer lite medmenneskelighet i seg, eller ikke i det hele tatt? Hvorfor gnåler jeg på dette? Vel, det er tydelig at ikke mange bryr seg, så det er derfor. Jeg ønsker ganske enkelt at det ikke skal være sånn, og at det kan gjøres noe med det.

Det er trist og skandaløst at de eldste og fattigste i Norge blir behandlet på denne måten, så jeg spør igjen;

- Hvem er disse politikerne? Hvordan har de barmhjertighet til å kaste oss minstepensjonister ut i en fattigdom som bare blir verre og verre?

Og til slutt må jeg igjen skrive noe som er ubehagelig, men sant, noe som helst ikke skal nevnes eller snakkes om, kanskje noe som ikke er anstendig å belyse? Det jeg mener er at, fra mitt synspunkt, handler det om bevissthet. Så – hvor bevisste er disse politikerne? Vet de hva de gjør? Hva slags politikere har vi? Bevisstløse politikere?

Er det tillatt å slå i bordet?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.