Trenger dere samboerkontrakt?

Det er mye som kan føre til konflikt

Når man er forelsket og flytter sammen, er kanskje ikke samboerkontrakt det første man tenker på. Men det er veldig lurt å ha!

Skriv ned!
 Det finnes få lovregler å lene seg på for samboere. Det kan derfor være lurt å skrive en samboeravtale om fordeling av verdier og eiendeler, samt løpende utgifter. Foto: NTB scanpix.
Skriv ned! Det finnes få lovregler å lene seg på for samboere. Det kan derfor være lurt å skrive en samboeravtale om fordeling av verdier og eiendeler, samt løpende utgifter. Foto: NTB scanpix. Vis mer
Publisert


(Vi.no): Lovverket likestiller ikke samboere og ektefeller.

Etter ekteskapsloven vil alt som erverves og opptjenes av formue i løpet av ekteskapet deles likt mellom ektefellene ved opphør av ekteskapet, mens som samboer er det sameie og eneeier som gjelder.

Det du kjøper, eier du. Det dere kjøper i fellesskap, er sameie.

Det er mye som kan føre til konflikt

Les også: Råd for å sikre samboeren en del av arven

Urimelige fordelinger?

Dette kan fort medføre uenigheter om hva som er ditt og mitt ved et samlivsbrudd. Det kan også skape urimelige fordelinger – som for eksempel hvis den ene har vært hjemmeværende uten inntekt i en lengre periode for å ta seg av barna.

Og dette er bestemt av samboerparet i fellesskap. I utgangspunktet er det sameieloven som kan komme til anvendelse, samt husstandsfelleskapsloven som kan gi den ene samboeren rett til å overta felles bolig dersom sterke grunner taler for det.

Samboerforhold har ellers svært få lovregler å lene seg på, slik at det derfor kan være lurt med en samboerkontrakt dersom dere eier ting sammen, har delt økonomi, og/eller har barn sammen.

Les også: Hva har du krav på som skilt?

Hva bør være med i en samboerkontrakt?

Det er full avtalefrihet for samboere. Det er bare avtaler som er svært urimelige eller inngått under tilbørlig press og liknende som kan settes til side.

Det er ingen formkrav til en samboeravtale, men av bevishensyn så bør avtalen være skriftlig.

Det kan også være lurt å følge formkravene til ektepakt og testamenter med vitner til stede. Dette kan være smart i tilfelle den ene parten seinere skulle hevde forfalskning av avtalen eller at den ble underskrevet under utilbørlig press osv.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.