Trenger dere samboerkontrakt?

Det er mye som kan føre til konflikt

Når man er forelsket og flytter sammen, er kanskje ikke samboerkontrakt det første man tenker på. Men det er veldig lurt å ha!

Skriv ned!
 Det finnes få lovregler å lene seg på for samboere. Det kan derfor være lurt å skrive en samboeravtale om fordeling av verdier og eiendeler, samt løpende utgifter. Foto: NTB scanpix.
Skriv ned! Det finnes få lovregler å lene seg på for samboere. Det kan derfor være lurt å skrive en samboeravtale om fordeling av verdier og eiendeler, samt løpende utgifter. Foto: NTB scanpix. Vis mer
Publisert


(Vi.no): Lovverket likestiller ikke samboere og ektefeller.

Etter ekteskapsloven vil alt som erverves og opptjenes av formue i løpet av ekteskapet deles likt mellom ektefellene ved opphør av ekteskapet, mens som samboer er det sameie og eneeier som gjelder.

Det du kjøper, eier du. Det dere kjøper i fellesskap, er sameie.

Det er mye som kan føre til konflikt

OM ARTIKKELFORFATTEREN

Artikkelforfatter Christina Steimler er utdannet jurist og jobber som advokat. Hun driver Indem Advokatfirma i Oslo, som bistår forbrukere innenfor blant annet arv- og familierett, personskadeerstatning og arbeidsrett. Steimler er fast spaltist i Allers.

Les også: Råd for å sikre samboeren en del av arven

Urimelige fordelinger?

Dette kan fort medføre uenigheter om hva som er ditt og mitt ved et samlivsbrudd. Det kan også skape urimelige fordelinger – som for eksempel hvis den ene har vært hjemmeværende uten inntekt i en lengre periode for å ta seg av barna.

Og dette er bestemt av samboerparet i fellesskap. I utgangspunktet er det sameieloven som kan komme til anvendelse, samt husstandsfelleskapsloven som kan gi den ene samboeren rett til å overta felles bolig dersom sterke grunner taler for det.

Samboerforhold har ellers svært få lovregler å lene seg på, slik at det derfor kan være lurt med en samboerkontrakt dersom dere eier ting sammen, har delt økonomi, og/eller har barn sammen.

Les også: Hva har du krav på som skilt?

Hva bør være med i en samboerkontrakt?

Det er full avtalefrihet for samboere. Det er bare avtaler som er svært urimelige eller inngått under tilbørlig press og liknende som kan settes til side.

Det er ingen formkrav til en samboeravtale, men av bevishensyn så bør avtalen være skriftlig.

Det kan også være lurt å følge formkravene til ektepakt og testamenter med vitner til stede. Dette kan være smart i tilfelle den ene parten seinere skulle hevde forfalskning av avtalen eller at den ble underskrevet under utilbørlig press osv.

Her er noen tips til hva som samboeravtalen bør inneholde

* Eiendeler - hvem eier hva? Eiendeler som dere eier sammen, bør oppgis ved brøk.
* Eiendeler og verdier som anskaffes i samboertiden. Her kan dere for eksempel avtale at eiendeler som kjøpes når dere er samboere eies i felleskap med en halvdel hver, med mindre noe annet er avtalt eller klart fremgår av anskaffelsen.
* Hvilke utgifter skal dere dekke sammen og hvilke utgifter skal dere dekke hver for dere? Her kan det være greit å skille mellom felles gjeld og den enkeltes gjeld (særgjeld).
* Skal dere ha en felles brukskonto som dere kan sette inn et fast beløp på hver måned?
* Hvilke forsikringer skal dere ha?
* Hva skjer ved samlivsbrudd? Skal den ene ha rett til å kjøpe ut den andre av felles bolig ? I så fall kan det være lurt å avtale fremgangsmåten for verdifastsettelse av boligen. Dersom dere ved brudd ikke blir enige om fordelingen av eiendeler dere eier i felleskap, kan det være lurt å ha avtalt at hver av partene kan kreve eiendelen solgt dersom dere ikke blir enige om fordelingen innen en avtalt frist. Det kan i tillegg være lurt å opprette et gjensidig testament, da samboere i svært begrenset grad arver hverandre etter loven.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer