Arbeidsavklaringspenger (AAP):

«Det er masse sorg forbundet med å miste arbeidsevnen og ikke få til det man fikk til før»

Elisabeth Thoresen jobbet selv som rådgiver i Nav da hun ble ufør.

Elisabeth Thoresen har sittet ved begge sider av bordet i Nav: Hun jobbet som rådgiver da hun selv ble ufør. Nå leder hun AAP-aksjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Elisabeth Thoresen har sittet ved begge sider av bordet i Nav: Hun jobbet som rådgiver da hun selv ble ufør. Nå leder hun AAP-aksjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hun ble rammet av to sjokk på én gang: Først gikk hun selv i bakken og ble sendt med ambulanse til sykehus med mistanke om hjerneslag. Så døde en niese i Thailand.

– Plutselig ble mine plager uviktige. Det var bare å komme seg på beina og trå støttende til, forteller Elisabeth Thoresen.

- Men jeg ble bare mer og mer sliten, og jeg har aldri fått energien skikkelig tilbake. Å oppleve to store traumer så tett på hverandre var tøft, og jeg har aldri blitt frisk igjen. Jeg trenger mye hvile for å komme meg gjennom dagen, og jeg klarer ikke sosiale lag. De gjør meg syk dagen etter.

En tabubelagt sorg

Elisabeth jobbet som veileder for mottakere av arbeidsavklaringspenger (AAP) i Nav da dette skjedde. Plutselig måtte hun selv gå på Nav, som bruker. Helst ville hun jobbe så mye som mulig, men etter et år med delvis sykmelding fikk hun selv innvilget AAP.

– Jeg satt igjen med for lite med tanke på hva jeg la igjen av tid og krefter. Utenom jobben klarte jeg ikke annet enn å sove og hvile, beskriver hun.

Samtidig opplevde hun det som vanskelig å nå fram i helsevesenet. Til slutt ba hun selv om henvisning til psykiater, og gikk til behandling i flere år.

- Jeg så ikke på meg selv som deprimert eller psykisk syk, men mer fortvilet og sint over situasjonen min. Det er masse sorg forbundet med å miste arbeidsevnen og å ikke få til det man fikk til før, mener hun.

Fant en ny arena

I 2017 ble Elisabeth ufør. Samtidig begynte hun å trekke seg unna sine nærmeste venner.

– Jeg hadde ikke noe å fortelle om dagen min eller noe å bidra med, og jeg isolerte meg mer og mer, forteller hun.

- Det var da det slo meg at det fantes en arena der jeg fungerer veldig godt, nemlig på sosiale medier. Jeg hadde i flere år deltatt i Facebook-grupper og svart på spørsmål om Nav. Der var det ingen som visste noe om situasjonen min, ingen som dømte meg, og jeg fikk sjansen til å vise en annen side av meg selv. Dessuten fikk jeg bruk for min kunnskap, og kunne bidra på mine egne premisser. Det var en god opplevelse, og jeg kom i kontakt med mennesker i samme situasjon.

Over flere år har Elisabeth bygd nettverk.

– Jeg startet en Facebook-gruppe der vi kunne dele erfaringer, og jeg svarte på Nav-relaterte spørsmål. Min kompetanse går på AAP og å være syk i Norge, og jeg har jo sittet på alle sider av bordet. Slik ble AAP-aksjonen født. Medlemmene i gruppa har gitt meg en enorm tillit som jeg er veldig stolt av å ha, men også redd for å ødelegge. De skriver til meg og forteller ting de aldri har fortalt til noen annen.

- Mister inntekt over natta

Høsten 2017 ble loven om arbeidsavklaringspenger endret. På dette tidspunktet var det 900 medlemmer i Facebookgruppa til Thoresen, og hun vurderte å legge ned. Så begynte historiene å strømme inn, fra fortvilte Nav-brukere som hadde mistet arbeidsavklaringspengene sine uten å forstå hvorfor. Thoresen satte seg inn i sakene, og AAP-aksjonen begynte å vokse.

– I dag har vi over 13.000 medlemmer i Facebook-gruppa, og 1300 betalende medlemmer. Samtidig er nettverket bare blitt større og større. Vi har kontakt med advokater som kan trygderett, og en økonom laget på eget initiativ en veldig nyttig undersøkelse. Han laget også hjemmesiden vår.

Elisabeth er glad for at mediene har kommet på banen i viss grad, selv om hun ikke tror at de helt skjønner alvoret.

– Jeg tror ikke de forstår at folk etter en tid står igjen med null kroner. At de mister inntekten over natta. Og dette har kronisk syke mennesker i Norge opplevd i mange år. Jeg mener at langt over 20.000 mennesker blir rammet hvert år av det nye lovverket.

– Opplever du at det er et stigma forbundet med å gå på Nav?

– Ja, men kanskje noe av det forsvinner når så mange må gå på Nav på grunn av coronaviruset? Jeg er redd mange vil oppleve å ikke få penger på flere måneder. For noen som har vært i arbeid i 40 år er det fryktelig fortvilende. Derfor er kampen som vi fører så viktig, og vi kommer ikke til å gi oss før de som trenger arbeidsavklaringspenger får bedre vilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.