Eldre har dyrere lån enn unge

- Det er helt absurd!

Godt voksne, etablerte og trygge lånetagere har dårligere renter på boliglån enn unge. Det synes ekspertene er helt absurd.

ELDRE BETALER MER: Hallgeir Kvadsheim kritiserer at bankene tar høyere lånerenter fra voksne, trygge betalere - men sier samtidig at lånegruppa over 50 må skjerpe seg og gjøre som de unge: Ta kontakt med banken - og prut! Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ELDRE BETALER MER: Hallgeir Kvadsheim kritiserer at bankene tar høyere lånerenter fra voksne, trygge betalere - men sier samtidig at lånegruppa over 50 må skjerpe seg og gjøre som de unge: Ta kontakt med banken - og prut! Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Voksne lånetagere har dårligere lånerenter enn yngre lånetagere. Dette viser statistikk fra tjenesten Renteradar.no, som registrerer hvilke renter norske bankkunder faktisk betaler for boliglånet sitt.

- I snitt betaler boliglånskunder over 50 år 0,2 prosentpoeng høyere renter enn de under 35 år, forteller siviløkonom Sindre Noss i Renteradar til Vi.no

Han hevder en gjennomsnittskunde på 50 år eller eldre kan spare inntil 15 000 kroner i året.

Her kan du lese hvilken rente eldre lånekunder får sammenliknet med yngre, hva du kan forvente å spare per år - og hva som er de beste eksperttipsene for å kutte lånerenta.

- Blir overrasket over hvor dårlig det var

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra TV-serien Luksusfellen, sier til Vi.no at mange ikke er klar over at voksne lånekunder ofte får dårligere rentebetingelser enn yngre.

- Så det er veldig bra at dette kommer fram! Og det som er bra med Renteradar er at de henter ut opplysninger om den faktiske renten kundene betaler - i motsetning til den beste lånerenta som oppgis i den offisielle informasjonen utad, sier Kvadsheim.

Det er nemlig ikke sikkert at du automatisk får laveste rente som banken tilbyr. Og den kan være lavere enn det de offisielt går ut med.

Kvadsheim kommenterer at Renteradars tall bekrefter det som han får mange henvendelser om, spesielt fra aldersgruppen 50 år og oppover:

- Når de tar en pruterunde med flere banker, blir de overrasket over hvor dårlig stilt det var i den banken de hadde.

- Helt absurd!

Kvadsheim tror noen banker vil forsvare seg med å si at det blir gitt en viss «kvantumsrabatt» ut fra størrelsen på lånet - og at du dermed får lavere renter jo mer du låner - men legger til at det er en rar praksis, ettersom de voksne kundene jo ofte har bedre sikkerhet.

- Det er helt absurd at skal være sånn! kommenterer han, og sier videre at banken antakelig ser på verdien av kunden og mulighetene for inntjening gjennom et langt liv - og at den unge kunden som fremdeles har 35 år igjen med nedbetaling vil anses som en mer verdifull kunde enn den voksne som kun har ti år igjen på lånet.

- Men jeg mener at da ser banken bare den ene delen av bildet. For 50 pluss-segmentet skal fortsatt ha fondssparing, forsikringer og andre ting som banken tilby - og er fortsatt en verdifull kunde. Men banken ser her isolert på lånet i stedet for hele kundebildet - og det må banken passe seg for, uttaler Kvadsheim.

- Bankene forskjellsbehandler

Som vi nevner innledningsvis, avslører Renteradars undersøkelser ganske store forskjeller i rentebetingelser på lån for yngre og eldre lånekunder - og at eldre betaler mer i rente til tross for at de har bedre sikkerhet enn de yngre.

- Bankene forskjellsbehandler boliglånskundene sine gjennom å benytte individuell prising av boliglån. Det går spesielt utover de eldre, selv om bankene uttaler at lik risiko skal gi lik rente. Unge låntakere blir premiert med bedre betingelser selv om sikkerheten deres er dårligere, sier Sindre Noss.

Han hevder at kunder med høye boliglån gjerne blir premiert med lavere renter - og ettersom de over 50 ofte har betalt ned mye på lånet, får de ikke «kvantumsrabatten» som yngre kunder får på bakgrunn av størrelsen på lånet. Men selv når «kvantumsrabatten» blir fjernet fra regnestykket, betaler de eldre kundene mer, hevder Noss.

- Når kundene blir eldre, skrur bankene gradvis marginene opp. De kundene som ikke jevnlig forhandler renten med banken, risikerer å betale mer på boliglånet enn de bør, uttaler han.

Banken: - Det stemmer

Nordea bekrefter at eldre har høyere renter på lån enn yngre:

- Det er ikke store forskjeller, men det stemmer at de eldre har i snitt noe høyere rente i vår portefølje enn de unge, sier Synne Ekrem, kommunikasjonssjef i Nordea, til Vi.no.

Hun hevder det er flere faktorer som spiller inn, blant annet at unge oftere bytter bolig og er en mer aktiv gruppe som forhandler med banken.

- Vi har individuell prising og vi vurderer kundene ut fra sikkerhet og betalingsevne. Vi tilstreber å være konkurransedyktige, hvis noen av våre kunder opplever at de ikke har en konkurransedyktig rente på lånet sitt, kan det være lurt å ta kontakt med oss, uttaler Ekrem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.