Pensjon fra Nav

- Dessverre noen som søker for seint

Ferske pensjonister blir overrasket når pensjonen ikke automatisk kommer når de har rundet 67.

PENSJON FRA NAV? Det er ingen pensjoner fra Nav som kommer automatisk; du må søke - også om alderspensjon selv om du går av på 67 år. Det kan komme som en overraskelse på ferske pensjonister, forteller Nav. Foto: Berit B. Njarga
PENSJON FRA NAV? Det er ingen pensjoner fra Nav som kommer automatisk; du må søke - også om alderspensjon selv om du går av på 67 år. Det kan komme som en overraskelse på ferske pensjonister, forteller Nav. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er ingen pensjoner som kommer automatisk første gang. Man må søke for å gi til kjenne at man ønsker å starte uttak, og for å gi NAV nødvendig informasjon om for eksempel sivilstand og om den man eventuelt lever sammen med har inntekt. Eventuelt arbeid og botid i utlandet er viktig informasjon, sier Anne Nordkil, fagkoordinator, Nav Kontaktsenter Pensjon.

Men du er ikke alene dersom du trodde at alderspensjonen kom automatisk dersom du slutter å jobbe når du fyller 67.

- Vi får henvendelser om dette, og det er dessverre noen som søker for seint og blir overrasket når de ikke kan få alderspensjon fra den måneden de ønsker, sier Lene Lied, fungerende seksjonssjef i Nav, til Vi.no.

Nordkil forteller at det også hender at personer søker om alderspensjon og deretter velger å stanse pensjonen en periode - og så glemmer de å gi beskjed til Nav når de ønsker å motta pensjon igjen.

- Mange tenker at de automatisk får full pensjon når de slutter i jobb, eller blir 67 år, men det gjør de altså ikke. De må melde fra eller søke om at de ønsker å motta pensjon igjen, understreker Nordkil.

Det er valgfritt om man vil ta ut pensjon når du er 67 år eller fra et annet tidspunkt - men det tidligste du kan starte uttak av alderspensjon fra folketrygden er når du har fylt 62. Og det er grunnen til at folk må søke selv når de ønsker uttak av pensjon.

Det er imidlertid kun de som har tilstrekkelig høy opptjening som kan velge å ta ut alderspensjon før de fyller 67.

Unntakene

Hovedregelen er altså at du selv må søke om alderspensjon. Men det er noen unntak:

- Hvis du har 100 prosent uføretrygd, blir den automatisk regnet om til 100 prosent alderspensjon fra måneden etter at du fyller 67 år. Du trenger ikke søke om dette, sier Lied.

Hun forteller videre at dersom du har gradert uføretrygd, altså mindre enn 100 prosent, blir den automatisk regnet om til alderspensjon fra måneden etter at du fyller 67 år.

- Du får da alderspensjon etter den uttaksgraden som er nærmest mulig det du får i uføretrygd. Hvis du tidligere har tatt ut alderspensjon sammen med uføretrygden, får du alderspensjon etter den uttaksgraden som tilsvarer det du får i uføretrygd og alderspensjon.

Dersom du ønsker en annen uttaksgrad enn den uføregraden du har hatt, for eksempel dersom du ønsker 100 prosent alderspensjon, må du søke.

Hva skjer om du glemmer å søke?

Dersom du ikke har startet uttak av alderspensjon før du fyller 67, skal du ifølge Nav få et informasjonsbrev om mulighetene for å søke alderspensjon. Dette skal du få tre-fire måneder før du fyller 67 år.

Personer som bor i utlandet og som ikke har tatt ut pensjon når de er 67 år, får imidlertid ikke informasjonsbrev.

Men hva så om man glemmer å søke? Er det slik at man da kan risikere å «gå glipp» av pengene?

Det korte svaret på det, er «nei». Det eneste som skjer, er at «pensjonspotten» din blir større - slik at du i realiteten vil få mer i månedlig utbetaling jo lenger du venter med å starte uttaket.

- Alderspensjonen beregnes ut fra hvor gammel du er når du velger å ta ut pensjon, og forventet levealder for ditt årskull. Pensjonen blir litt høyere jo seinere den tas ut fordi den skal utbetales over en kortere periode, forklarer Lied.

Men noen ting er det viktig å være oppmerksom på, dersom du faktisk ønsker å starte uttak av pensjon ved 67 år - eller en annen alder man selv bestemmer:

- Alderspensjon kan tidligst utbetales fra og med måneden etter at du har søkt om det. Du kan ikke søke med virkning tilbake i tid, understreker Lied.

Altså: Hvis du søker om pensjon i august så vil det ikke bli utbetalt pensjon før fra september. Men pensjonen din vil da bli litt høyere hver måned, enn om den hadde blitt utbetalt fra august.

- Totalt sett taper du ikke alderspensjon fra folketrygden, hvis du lever så lenge som den forventede levealderen for ditt årskull tilsier, kommenterer Lied.

Etterbetaling ved særskilte tilfeller

Som Lied bekrefter innledningsvis, hender det at folk trodde de skulle få utbetalt pensjon fra fylte 67. Og blir overrasket når dette ikke skjer. Kanskje kom det regninger som skulle betales og du hadde regnet med utbetalingen fra Nav for å dekke disse?

Det er imidlertid ikke grunn god nok til å be om å få etterbetaling.

- Du kan bare få etterbetalt alderspensjon hvis du har fått feil eller misvisende informasjon fra Nav, eller hvis du har vært ute av stand til å søke, sier Lied, og understreker:

- Det siste praktiseres veldig strengt, og det krever at man for eksempel har vært i koma, innlagt på institusjon eller har en svært alvorlig psykisk lidelse.

Alderspensjon kan tidligst utbetales fra og med måneden etter at du har søkt om det.

Ingen hensikt å vente lenger

Du kan altså selv bestemme når du ønsker å starte uttak av pensjon etter at du har fylt 62 - under forutsetning av at du oppfyller kravene. Og så er det slik at jo lenger du venter med å starte uttak av pensjon, jo høyere blir den månedlige pensjonen du får utbetalt resten av livet når du bestemmer deg for å starte pensjonsuttaket.

Men det er en grense for hvor lenge potten og dermed «månedslønna» fra Nav fortsetter å vokse:

- Alderspensjonen blir levealdersjustert slik at den månedlige utbetalingen blir høyere jo lenger man venter med å ta ut pensjonen. Hvis du tar ut alderspensjon fra måneden etter at du fyller 75 år vil den ikke bli levealdersjustert. Du vil derfor ikke få høyere månedlig pensjon hvis du venter lenger enn til 75 år med å ta ut pensjon, forklarer Lied.

Det har dermed ingen hensikt å vente lenger med å ta ut pensjonen, fordi det ikke er mer å hente økonomisk. De som har kommet opp i den alderen uten å ha startet pensjonsuttak, vil ved 75 få tilsendt informasjon og søknadsskjema for uttak av pensjon.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.