Derfor vet folk flest lite om pensjon

Mange forventer feilaktig at det offentlige skal sørge for at de får nok i pensjon - og ser ikke nødvendigheten i å søke informasjon. Det hjelper heller ikke at pensjonssystemet er såpass vanskelig å sette seg inn i.

HVA VET DU OM PENSJON? En fersk rapport peker på at folk flest vet lite om pensjon og hvordan deres handlinger i løpet av karrieren påvirker hva de ender opp med som alderspensjon. Foto: NTB
HVA VET DU OM PENSJON? En fersk rapport peker på at folk flest vet lite om pensjon og hvordan deres handlinger i løpet av karrieren påvirker hva de ender opp med som alderspensjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Solberg-regjeringen oppnevnte 12. juni 2020 et utvalg som skulle evaluere pensjonsreformen som ble innført i 2011. Denne evalueringen skal presenteres torsdag 16. juni - og hva den skal si noe om kan du lese lenger nede i artikkelen.

Pensjonsreformen 2011 førte med seg store endringer i det norske pensjonssystemet, blant annet ble det økt valgfrihet for den enkelte når det kommer til når de vil gå av med pensjon.

Endringene har gjort at det stilles større krav til kunnskap om pensjonssystemet og konsekvensene av den enkeltes valg i løpet av yrkeskarrieren. Men når det kommer til kunnskap om pensjon, er det store forskjeller i befolkningen, som forskningsstiftelsen Fafo nå konkluderer i en fersk rapport.

Det er mye frihet i pensjonssystemet - men folk vet for lite om det. Og et av problemene er at det er for mye informasjon.

- Folk flest vet lite

Fafo peker på at det fleksible alderspensjonssystemet som ble innført i 2011 stiller økte krav til den enkeltes kunnskapsnivå.

- For å kunne planlegge pensjonstilværelsen kreves det for eksempel kjennskap til egne pensjonsrettigheter og faktisk pensjonsopptjening, påpeker Fafo i rapporten.

De skriver at på tross av dette så viser kartlegginger og analyser av befolkningens kunnskapsnivå på pensjonsområdet at folk flest vet lite om sine pensjonsrettigheter - og at noen grupper vet mye mindre enn andre.

Kunnskapsnivået er skjevfordelt langs tradisjonelle sosiale skiller som kjønn, alder, utdanningsnivå og inntekt, skriver Fafo, med henvisning til tidligere studier på området. De peker også på at folk ikke alltid setter seg inn i pensjonssystemet på en systematisk og rasjonell måte og at det er relativt få arbeidstakere som er klar over hvilke muligheter som finnes og hvordan de skal nyttiggjøre seg dem.

- Norske undersøkelser tyder for eksempel på at bare rundt 30–40 prosent av befolkningen over 18 år har brukt «Din pensjon» eller andre pensjonskalkulatorer for å få oversikt over hva de vil få i samlet alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjon via arbeidsgiver.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

- Ordningen er for kompleks

Ifølge Fafo har folk best kunnskap om reglene for opptjening, mens de har betydelig mindre kunnskap om faktorer som påvirker pensjonens størrelse, for eksempel levealdersjustering og regler for reguleringen av pensjonskapital og løpende pensjoner.

De peker på at tidligere studier har vist at en av grunnene til at så få oppsøker informasjon om pensjonsrelaterte spørsmål, kan være at det foreligger for mye informasjon, og at det er for mange variabler å ta hensyn til.

- Kompleksiteten i pensjonsordningene kan gjøre at kostnaden ved å tilegne seg informasjon oppleves som for stor i forhold til utbyttet man får ved å forstå ordningene, skriver Fafo og henviser til en tidligere rapport.

Mange tror også feilaktig at det ikke er behov for å tilegne seg informasjon fordi de forventer at det offentlige sørger for at de får tilstrekkelig pensjon.

Anbefaler informasjonstiltak

Fafo peker på at det er mye som kan gjøres for å bedre folks kunnskap om pensjonene sine. Spesielt mener de at informasjonstiltak i bedriftene er viktige - og spesielt viktig i små bedrifter hvor de ser at pensjonskunnskapen er mindre enn i større bedrifter. De mener også at informasjonstiltak overfor lavtlønte grupper kan bidra til å heve det generelle kunnskapsnivået og rette opp noe av skjevheten i befolkningens kunnskap om pensjon.

Rapporten fra pensjonsutvalget

Torsdag 16. juni skal Pensjonsutvalgets leder Kristin Skogen Lund overlever utvalgets utredning til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

I forkant av at rapporten legges fram, uttaler Skogen Lund til NTB at det ikke er mulig å finne et enhetlig system som dekker ethvert behov og passer for alt og alle. Om minstepensjonene sier hun at det har vært en av de vanskelige avveiningene og at vi er avhengige av å ha et system som oppfordrer til arbeid - samtidig med at alle må sikres en pensjon man kan leve av.

Noe av det pensjonsutvalget har hatt til oppgave å se på, er minstepensjonen. Når opposisjonspartiene på Stortinget har kritisert regjeringen for å ikke gjøre noe med nivået på minstepensjonene, har Arbeiderpartiet vist til at de venter på rapporten fra pensjonsutvalget.

Forslagene til utvalget skal bli fulgt opp av regjeringen og Stortinget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.