Bank

Derfor bør mange vurdere disposisjonsfullmakt

For å unngå problemer den dagen du eller dine nære trenger hjelp til banktjenester og betalinger, er disposisjonsfullmakt i banken en lur ting å ha på plass - og helst før du får bruk for det.

FULLMAKT TIL Å BETALE REGNINGER: - Disposisjonsfullmakt kan være nyttig for ellers friske og oppegående mennesker som likevel kan ha utfordringer med bruk av egen nettbank, sier Per-Ole Hegdahl, advokat i Danske Bank. Bankfullmakten kan også være nyttig for andre grupper - som du kan lese i denne artikkelen. Foto: Danske Bank/Sturlason
FULLMAKT TIL Å BETALE REGNINGER: - Disposisjonsfullmakt kan være nyttig for ellers friske og oppegående mennesker som likevel kan ha utfordringer med bruk av egen nettbank, sier Per-Ole Hegdahl, advokat i Danske Bank. Bankfullmakten kan også være nyttig for andre grupper - som du kan lese i denne artikkelen. Foto: Danske Bank/Sturlason Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du har kanskje hørt om fremtidsfullmakt og hvorfor det er viktig å ha det på plass, før du står i en situasjon der det er for seint? Men har du hørt om disposisjonsfullmakt?

Disposisjonsfullmakt er en tjeneste i banken, der du kan gi en du stoler på tilgang til kontoene dine, slik at de kan gjøre betalinger for deg. Med en slik fullmakt, kan hjelperen din få tilgang til din konto for å hjelpe deg med å betale regninger - ved å logge seg på med sin egen BankID.

Det er ikke uvanlig å låne bort BankID for å få hjelp til banktjenester. Ifølge en undersøkelse fra Forbrukerrådet svarer nesten halvparten av oss at de hjelper sine pårørende med å logge inn i nettbanken og betale regninger eller overføre penger.

Å låne bort BankID til andre er ulovlig - men det er det mange som ikke vet. Løsningen på det kan være en disposisjonsfullmakt.

Med den nye bransjenormen for finansiell inkludering som kom i november i 2022, forplikter bankene seg til å tilby en rekke ulike tjenester til sine ikke-digitale kunder, blant annet må de tilby måter for å få kontoinformasjon, betale regninger og overføre penger uten hjelp av digitale løsninger.

Og de må tilby en løsning for fullmakt for disponering av konto, såkalt disposisjonsfullmakt, som må være enkelt å opprette.

Derfor bør du være i forkant

– Man bør planlegge for den dagen man ikke lenger klarer å være digital bankkunde, uttalte Finans Norges forbrukerpolitiske direktør Gry Nergård på Frokostmorgen, NRK radio. Temaet var utfordringene med å takle digitale banktjenester når man blir eldre.

For selv om du klarer å håndtere de digitale tjenestene i dag, er det ikke sikkert at du greier det når du blir eldre. Bankene erkjente at ikke alle er, kan eller vil bli, eller ikke minst; vil forbli digitale.

Og her, som ved fremtidsfullmakt, er det viktig å være i forkant av behovet, slik at det er på plass når den dagen kommer at du trenger hjelp. Det kan være viktig for dine nære dersom noe skulle skje med deg, for å kunne holde kontroll med regninger og økonomi.

Hvorfor er det viktig med disposisjonsfullmakt?

- En disposisjonsfullmakt kan være hensiktsmessig for personer som ønsker bistand til å håndtere egen nettbank, sier Per-Ole Hegdahl, advokat i Danske Bank, til Vi.no.

Som nevnt ovenfor, kan en disposisjonsfullmakt gi en annen person tilgang til utvalgte kontoer via egen nettbank - men da slik at vedkommende bruker egen BankID for innlogging.

Hegdahl påpeker at det er viktig å skille mellom disposisjonsfullmakter, legalfullmakt og fremtidsfullmakter - som dekker hvert sitt bruksområde.

Vi.no har tidligere skrevet hvorfor det er viktig å ha en fremtidsfullmakt, ikke bare for eldre - og hva du må passe på så du ikke risikerer at den blir erkjent ugyldig.

- Disposisjonsfullmakt kan være nyttig for ellers friske og oppegående mennesker som likevel kan ha utfordringer med bruk av egen nettbank. Det kan også være nyttig i situasjoner der to eller flere personer ønsker å kunne disponere felles konto, f.eks. der denne er knyttet til et felles eid selskap, der to samboere oppretter en felles konto som skal dekke løpende felles kostnader etc, sier Hegdahl.

Han forteller at det også kan være lurt å ha en disposisjonsfullmakt i kombinasjon med en fremtidsfullmakt:

- Vi ser også at dette kan være aktuelt i tilfeller der det er viktig at ektefelle, barn eller andre har umiddelbar tilgang til en konto dersom eieren av kontoen skulle bli ute av stand til å disponere denne selv. Et eksempel kan være i perioden fra en fremtidsfullmakt trer i kraft og frem til den er stadfestet av statsforvalteren. Dette kan ofte ta tid, påpeker Hegdahl, og legger til:

- Da vil en eksisterende disposisjonsrett gjøre det mulig for disponenten å betale regninger og foreta andre nødvendige transaksjoner i denne fasen.

Hvem bør ha en disposisjonsfullmakt?

Hegdahl peker på flere grupper som en disposisjonsfullmakt kan være nyttig for:

  • personer med redusert syn, utfordringer med bruk av datamaskin eller andre helseutfordringer knyttet til alderdom eller sykdom
  • personer som har et særskilt behov for å disponere en felles konto, som fortalt i eksemplene over
  • I tilfeller der det er viktig at noen ivaretar løpende forpliktelser i perioden fra en fremtidsfullmakt trer i kraft og til en er stadfestet av statsforvalter og kan benyttes overfor bank ol.

Slik oppretter du en fullmakt i banken

Alle banker er forpliktet til å ha en enkel løsning for å opprette disposisjonsfullmakt. Du skal kunne gjøre det både analogt, i banken, og på nett. Det kan være lurt å opprette fullmakten med BankID mens du eller den du skal hjelpe, fremdeles greier det.

Gry Nergård uttaler på Finans Norge sin nettside at bransjenormen sier at banken skal tilby rådgivning til kunder som er i en overgangsfase fra digitale til analoge tjenester eller som ikke behersker de digitale løsningene - men at nettopp det er vanskelig for banken:

- Å avdekke når kunden kommer så langt at det er behov for analoge tjenester eller hjelp med det digitale gjennom disposisjonsfullmakt, er vanskelig for banken. Her trenger banken hjelp fra pårørende til å snakke om temaet slik at man kan være føre var, sier Gry Nergård i Finans Norge.

- Noen ganger ber kunden om dette selv, men som regel er det vi som gir råd om dette bør opprettes, forteller Hegdahl

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Disposisjonsfullmakt og fremtidsfullmakt

Finans Norge opplyser at disposisjonsfullmakt faller bort når fastlegen eventuelt fastslår at du ikke lenger er avtalekompetent på grunn av demens eller annen sykdom. Derfor kan det være lurt å ha laget en fremtidsfullmakt som da kan tre inn.

En fremtidsfullmakt kan gi videre fullmakter og handle om mer enn bare å betale regninger, som i stor grad er det disposisjonsfullmakten handler om. Eksempelvis kan du i en fremtidsfullmakt gi tilatelse til å selge hus, bil eller annet - og å gjøre andre økonomiske disposisjoner på dine vegne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.