Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet mener det er en uheldig trend å sjekke e-post og ikke koble seg helt av jobben når man tar ferie.
– Det er selvsagt bra for oss å yte på jobben – det er sunt å bruke både hode og kropp for å prestere. Men likeledes er det veldig viktig med avbrekk, hvor vi gjør og tenker på noe helt annet enn arbeidsrelaterte oppgaver, utfordringer eller stress. Det trenger vi for å restituere oss, sier forsker Vilde Hoff Bernstrøm ved OsloMet i en pressemelding.
Sjekker du derimot e-posten hver morgen, eller svarer på jobbrelaterte telefoner, blir du stadig vekk minnet på jobb. Selv om det bare tar noen minutter, vil det likevel sette i gang noen tankeprosesser i hodet ditt.
– Du fortsetter å gruble på jobbspørsmål – og vil slite med å oppnå den samme mentale avkoblingen som du hadde fått ved å være helt avlogget, sier Hoff Bernstrøm.
Og dette kan øke risikoen for å bli utbrent.

Anette ble utbrent: - Jeg fant meg selv med hodet på dørmatta i gangen
Vi Pluss
Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi PlussMenn jobber mest, de over 50 flest timer
Da Opinion på vegne av NHO gjorde en spørreundersøkelse i fjor høst for å finne ut hvor mange av deres medlemmer som har jobbet i løpet av sommerferien i 2021, viste denne at hele 55 prosent oppga at de jobber i ferien. En tredel av de spurte oppga at de jobbet mellom 6 og 15 timer eller mer i uka – i ferien.
Undersøkelsen viser at av de som oppga å ha jobbet i sommerferien, var hele 61 prosent menn.
Aldersgruppene der flest oppgir å ha jobbet i løpet av ferien, er 15-29 år og 40-49 år, med de mellom 50 og 59 år på en tredjeplass, der 53 prosent oppgir å ha jobbet i ferien sin.
Det er også denne aldersgruppen - fra 50 til 59 år, som oppgir å ha jobbet flest timer: 59 prosent oppgir å ha jobbet 1-5 timer i løpet av en ferieuke, mens 15 prosent har jobbet 6-10 timer i uka i løpet av ferien. Blant de som har jobbet 11-15 timer er andelen størst blant de på 60+ med 11 prosent.

Eldre arbeidssøkere: - Et stort problem

7 av 10 er usikre på om de vil ha «penger nok» som pensjonist
- Opptatt av at folk skal ta ferie
Vi har spurt direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom, om hun mener norske arbeidsgivere gjør nok for å sørge for at arbeidstakerne kobler av i ferien.
– Vårt inntrykk er at arbeidsgivere er opptatt av at folk skal ta seg ordentlig ferie og koble av. Ferie bidrar til å redusere stress og øker livskvaliteten. Det er også bra for bedriftene som får medarbeidere som er uthvilte, kreative og bedre i stand til å gjøre en god jobb etter ferien, sier Melsom.

Skadd på jobb? Tabbene mange gjør kan koste deg alle rettighetene
Vi PlussSett grenser i ferien
Arbeidsforskningsinstituttet viser til en større undersøkelse (oda.oslomet.no) der de fulgte 12.000 personer over et og et halvt år. Der så forskerne at når ansatte ofte logger seg på arbeidet i fritiden sin, for eksempel gjennom å sjekke e-post eller åpne jobbrelaterte apper på mobilen, klarer de i mindre grad enn andre å slutte å tenke på jobben når de har fri.
– Da øker også sjansen for å bli utbrent, sier Bernstrøm og fortsetter:
– Og i de periodene de ansatte var mest pålogget, opplevde de også i større grad å havne i en konflikt mellom jobb og hjem, og en større følelse av utbrenthet.
Forskeren anbefaler å sette noen grenser for seg selv i ferien og ta et aktivt valg om å koble av, i det minste i en periode av ferien.
– Jeg vet også om en del som avinstallerer e-posten på sommeren, og det kan jo være et tips til de som tror de trenger det, tipser hun, i tillegg til å skru av alle typer pushvarsler som sender jobbrelaterte meldinger – for disse øker sjansen for at man ikke klarer å holde seg unna jobb og jobbrelaterte oppgaver.
Også NHO-direktøren mener det er lurt å logge ordentlig av i ferien.
– Mange er vant til å jobbe på hjemmekontor og at arbeidstid og fritid kan skli inn i hverandre om man ikke er bevisst. Det er lurt å logge ordentlig av i ferien. Å skru av varslinger på mobil og e-post er et godt tips. Generelt er det også viktig å ha klare forventninger på arbeidsplassen om hvor tilgjengelig man skal være. En del av oss vil gjerne involveres om det skjer noe eller oppstår en krise, og da kan man for eksempel avtale at man ringer eller sender sms for å slippe å møtte følge med på e-posten i ferien, råder hun de som sliter med å logge helt av når ferien kommer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.