Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Tar du ut pensjon, gjelder det å vite hvilke regler som gjelder for å jobbe ved siden av. For om du tar ut alderspensjon fra folketrygden, kan du jobbe ved siden av uten at utbetalingen fra Nav blir redusert.
Ved tjenestepensjon fra Statens pensjonskasse (SPK) derimot, er det egne regler. Og det er de som trår inn i dette tilfellet, der mannen har hatt en liten deltidsjobb ved siden av pensjon fra SPK.
Dermed har han fått utbetalt for mye pensjon i perioden han har jobbet deltid - som må betales tilbake.

Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi Pluss
Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi PlussDeltidsjobb? Dette sier reglene
Ifølge pensjonskassa kan man når man fyller 67 gå av med delvis alderspensjon fra SPK - og jobbe deltid.
Går man derimot av med hel pensjon, og fortsetter å jobbe, blir pensjonen redusert dersom du fortsetter å jobbe i en stilling med rett til medlemskap i en offentlig pensjonsordning. Jobber du derimot i privat sektor uten å være medlem av offentlig tjenestepensjonsordning, kan du motta lønn i tillegg til pensjon uten at pensjonen blir redusert.
Altså er det flere faktorer som spiller inn.
I dette konkrete tilfellet har mannen hatt en deltidsstilling som medførte rett til medlemsskap i KLP - og da skulle pensjonen fra SPK vært redusert i perioden han jobbet, noe den altså ikke var.

AFP: Foreslår store endringer

Pensjonsfellene som kan koste kvinner mye penger
Vi PlussInformerte ikke om deltidsjobb
Ifølge Trygderetten ble det i pensjonsutbetalingene fra SPK ikke tatt hensyn til mannens deltidsjobb som han hadde i litt over halvannet år. Han hadde ikke informert SPK om dette arbeidsforholdet, som medførte at han fikk utbetalt 38 204 kroner for mye i pensjon fra SPK i samme periode som han jobbet deltid.
Dermed slår Trygderetten fast at han har opptrådt uaktsomt ved å ikke gi denne informasjonen til pensjonskassa, og må betale tilbake beløpet.
I Statens pensjonskasselovs paragraf 44, står følgende om tilbakebetaling:
«Dersom et medlem har mottatt en ytelse etter denne loven i strid med redelighet og god tro, kan beløpet kreves tilbakebetalt. Pensjonskassen kan også kreve en ytelse tilbake når et medlem eller noen som har handlet på medlemmets vegne, uaktsomt har gitt feilaktige eller mangelfulle opplysninger. Det samme gjelder dersom utbetalingen skyldes feil fra Pensjonskassens side og mottakeren burde ha forstått dette».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.