Nav utbetalinger 2023

De viktige Nav-datoene i 2023

Alderspensjon, uføretrygd, AAP og andre stønader: Hvilke datoer bør du merke deg, og når kommer pengene fra Nav på konto i 2023?

UTBETALINGER FRA NAV: Sjekk datoene for din Nav-ytelse i artikkelen under. Foto: NTB
UTBETALINGER FRA NAV: Sjekk datoene for din Nav-ytelse i artikkelen under. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da regjeringen sammen med SV landet på sitt budsjettforlik for 2023, ble det blant annet enighet om å gi uføre på minstesats en engangsutbetaling på 3000 kroner, å øke minstepensjonene med 4000 kroner, øke barnetillegget for personer på arbeidsavklaringspenger (AAP) og å gi økt bostøtte ved høye strømpriser. Husbanken tror fortsatt flere har rett på bostøtte - og ekstra strømstøtte - enn de som mottar dette i dag, her kan du sjekke om dette kan gjelde deg.

Når det gjelder engangsutbetalingen til uføre med minstesats, vil den bli utbetalt tidligst i februar ifølge arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen, skriver NTB.

Men hva med de faste utbetalingene fra Nav - lurer du på når pengene kommer på konto? Nedenfor kan du se utbetalingsdatoene for de mest vanlige ytelsene fra Nav i 2023. Du kan også se når grunnbeløpet justeres opp, som blir brukt som utgangspunkt for å beregne blant annet uføretrygd fra Nav.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Når kommer Nav-pengene?

Hvilken dato utbetalingene fra Nav kommer, kan variere fra måned til måned. Det er også ulikt om det er faste datoer for alle som mottar ytelsen - eller om det varierer med for eksempel meldeplikt.

Utbetalingsdatoen er den dagen Nav garanterer at pengene skal være på kontoen din.

Nav understreker imidlertid at det vil variere når på døgnet pengene er på kontoen din, fordi det er banken din som overfører pengene til deg. Utbetalingen kan derfor komme på kontoen din først på ettermiddagen eller kvelden - eller på formiddagen.

Vær også obs på at hvis du får utbetaling fra Nav til konto i utlandet, kan du forvente å få pengene på konto 1 til 2 dager etter utbetalingsdatoen til en norsk konto, ifølge Nav.

Ditt Nav: Her får du beskjed om utbetalingene dine

I tjenesten utbetalingsoversikt på Ditt Nav på Nav.no, kan du følge med på dine utbetalinger. Med unntak av utbetalingsmeldinger for sykepenger, som sendes i posten eller til digital postkasse, må du selv logge på Ditt Nav for å se utbetalingsinformasjonen din for øvrige Nav-ytelser.

Når kommer pensjon fra Nav på konto?

Her er datoene for utbetaling av alderspensjon fra Nav for 2023.

De samme datoer gjelder også for avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig og privat sektor, gjenlevendepensjon og krigspensjon. Utbetaling fra Statens pensjonskasse (SPK) kommer samtidig med utbetaling fra Nav.

 • 20. januar
 • 18. februar
 • 18. mars
 • 20. april
 • 16. mai
 • 20. juni
 • 20. juli
 • 18. august
 • 20. september
 • 20. oktober
 • 18. november
 • 12. desember

For pensjonsutbetalinger er det ordinært skattetrekk i juni. I desember blir det ikke trukket skatt, med unntak av de som betaler kildeskatt eller svalbardskatt. Det er lavere skatt på pensjon enn på lønn per i dag, men Skatteutvalgets ferske rapport fra 19. desember anbefaler høyere skatt for middels og høy pensjon. Les mer om forslagene deres til skatteendringer for pensjonistene.

Når kommer uføretrygd på konto?

Uføretrygd fra Nav har de samme utbetalingsdatoene i 2023 som alderspensjonen, som du ser i oversikten over.

Det er ikke feriepenger på uføretrygd. Uføretrygden er trekkfri i juni, og det er halvt skattetrekk i desember. Siden 2015 er uføretrygd skattlagt som lønn.

Når kommer AAP på konto?

Mottar du arbeidsavklaringspenger (AAP) blir dette utbetalt to til tre virkedager etter at du har sendt inn meldekortet, ifølge Nav. Meldekortet sendes som kjent annenhver uke, og i din utbetalingsoversikt på Nav.no kan du se utbetalingen på kvelden den dagen pengene er utbetalt.

Også AAP skattlegges som arbeidsinntekt. I juni er to perioder trekkfrie, det vil si uke 21-22 og 23-24 eller uke 22-23 og 24-25.

I desember er den første utbetalingen trekkfri, det vil si enten uke 47-48, eller uke 48-49.

Når blir grunnbeløpet justert opp?

Flere av Navs utbetalinger, ikke minst alderspensjonen, er basert på grunnbeløpet, som per i dag utgjør 111 477 kroner. Denne satsen blir oppdatert 1. mai hvert år og blir bestemt etter trygdeoppgjøret.

Ifølge regjeringen.no er det forventet lønnsvekst i reguleringsåret, justert for eventuelle avvik mellom forventet og faktisk lønnsvekst de siste år, som ligger til grunn for reguleringen.

Etter at nytt grunnbeløp er fastsatt og gjort gjeldende fra 1. mai, foretas det normalt en økning - og etterbetaling i juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.