Alderspensjon fra Nav

De viktige forskjellene på minstepensjon og garantipensjon

Minste pensjonsnivå skal etter hvert erstattes av garantipensjon. Men hva er egentlig forskjellen, hvor mye får du - og hvem får hva?

PENSJON FRA NAV? Hva er egentlig minstepensjon? Og hvem er det som i stedet får garantipensjon? Dette får du svar på i denne artikkelen. Alt avhenger egentlig av hvilket år du er født. Fotomontasje. Foto: NTB og Nav
PENSJON FRA NAV? Hva er egentlig minstepensjon? Og hvem er det som i stedet får garantipensjon? Dette får du svar på i denne artikkelen. Alt avhenger egentlig av hvilket år du er født. Fotomontasje. Foto: NTB og Nav Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny lov om regulering av pensjoner er dårlig nytt for minstepensjonistene, som Vi.no tidligere har skrevet:

Den vil gi mange pensjonister mindre - og det vil ramme de som allerede får minst, hardest. Dagens 50-åring vil som minstepensjonist få under 200 000 kroner å leve for, om han går av med alderspensjon ved 67.

- Det går det ikke an å leve av! uttaler Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt, til Vi.no.

Arbeiderpartiet har varslet at de vil behandle spørsmålet om minstepensjonene i egen sak etter at rapporten om pensjonsreformen kommer 15. juni.

Men inntil videre er minstepensjonene og garantipensjonene omfattet av den nye loven om regulering av pensjoner.

Men hvordan vet du egentlig om du er i risikosonen for minstepensjon eller minste garantipensjon? Hvem er det som egentlig ender opp med minste pensjonsnivå - og hvordan kan du sjekke om du er i faresonen? Her får du svar på det.

1 million med garantipensjon

Det er 134 400 minstepensjonister (minste pensjonsnivå) og 51 800 med garantipensjon i 2022, ifølge beregninger gjort av Arbeids- og sosialdepartementet. Med nye regler for regulering av pensjoner, som nå er vedtatt, vil det være 147 400 med minste pensjonsnivå og 57 700 med garantipensjon i 2022 (totalt antall pensjonister, både gifte, samboende og enslige).

- Antall minstepensjonister forventes å synke kraftig i åra framover. Delvis skyldes dette at nye alderspensjonister i større grad har vært i jobb og hatt tilstrekkelig pensjonsopptjening til at de unngår å bli minstepensjonister, sammenliknet med de som faller fra. Dette særlig blant kvinner, uttaler Ole Christian Lien, avdelingsdirektør og pensjonsekspert i Nav, til Vi.no.

- Hovedårsaken til nedgangen er likevel at reglene for garantipensjon er slik at det kun er personer som aldri har vært i jobb eller hatt annen pensjonsopptjening, som vil bli minstepensjonister i framtida, fortsetter han.

Etter pensjonsreformen fra 2011 skal minste pensjonsnivå avvikles og erstattes av garantipensjon.

  • I 2030 regner vil det ifølge beregninger gjort av Arbeids- og sosialdepartementet være 156 600 minstepensjonister og 421 100 med garantipensjon.
  • 2040: 84 200 med minste pensjonsnivå og 717 600 med garantipensjon
  • 2060: 1 067 300 på garantipensjon og 1900 på minstepensjon

Lien forteller imidlertid at det ifølge anslag fra Nav kan bli knapt 30 000 minstepensjonister i 2039.

- Det gjelder antall som mottar en alderspensjon på det laveste nivået lik satsene for enten minste pensjonsnivå eller garantipensjon, avhengig av hvilket år man er født.

Han sier videre at personer som mottar en redusert garantipensjon i kombinasjon med inntektspensjon da ikke er medregnet, ettersom de vil ha en alderspensjon som er høyere enn satsene for garantipensjon.

- I alt anslår vi at det i 2039 vil bli 420 000 alderspensjonister som vil motta en hel eller delvis garantipensjon - og for de aller fleste gjelder dette en delvis garantipensjon.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Minste pensjonsnivå vs. garantipensjon

Som tallene viser: I dag er det flere som har det som Van kaller «minste pensjonsnivå» enn de som har «garantipensjon». Men i 2060 vil det altså være over en million mennesker med garantipensjon i Norge.

Nedenfor kan du se hva forskjellen utgjør i kroner og øre.

Men hva er egentlig forskjellen på minste pensjonsnivå og garantipensjon? Hvem får hva, og hva er det som bestemmer om man havner i den ene eller andre kategorien?

Både minstepensjon og garantipensjon skal sikre at man får et minimum å leve for fra folketrygden som pensjonist.

Om du får den ene eller andre avgjøres av fødselsåret ditt:

  • Er du født i 1962 eller tidligere er du sikret gjennom minstepensjon.
  • Er du født i 1963 eller senere er du sikret med en garantipensjon.

Minste pensjonsnivå er det laveste nivået for alderspensjon fra folketrygden for personer født i 1953 og tidligere - og garantipensjon er det laveste nivået for alderspensjon fra folketrygden for personer født 1963 og seinere.

Personer født 1954–1962 omfattes delvis av reglene for minste pensjonsnivå og delvis av reglene om garantipensjon.

Ole Christian Lien, avdelingsdirektør og pensjonsekspert i Nav forklarer at for disse, som er født mellom 1954 og 1962, vil laveste nivå for alderspensjon være et vektet gjennomsnitt av satsene for minste pensjonsnivå og garantipensjon.

Garantipensjonen blir avkortet

Lien forklarer videre at en annen forskjell på minste pensjonsnivå og garantipensjon er at garantipensjon blir avkortet med 80 prosent av opptjent pensjonsbeholdning - som er tilsvarende den pensjonsopptjeningen du har tjent opp gjennom å være i jobb eller ha annen pensjonsopptjening.

- Det er derfor bare de som aldri har vært i jobb eller ikke hatt annen pensjonsopptjening, der alderspensjonen fra folketrygden kun vil bestå av garantipensjon, forklarer Lien til Vi.no.

- For de som har hatt i hvert fall noen år i jobb, så vil alderspensjonen bestå av en redusert garantipensjon og en inntektspensjon som vil avhenge av antall år i jobb og årlig inntekt. Denne gruppen vil derfor ha en alderspensjon som er høyere enn satsene for garantipensjon, sier han videre.

Lien forklarer at for personer født 1953 og tidligere er reglene annerledes. De som mottar en alderspensjon fra folketrygden lik minste pensjonsnivå, mottar kun dette beløpet. For denne gruppen er reglene slik at man kan bli minstepensjonist selv om man har vært i helt eller delvis i jobb i noen år.

- De med få år i jobb, eventuelt mange år med deltidsarbeid, vil her ofte ikke få noen uttelling i pensjonen for disse åra, ettersom de vil få samme alderspensjon som de som aldri har vært i jobb, sier Lien.

Utvikling av minstepensjon og garantipensjon

Årstall Minste pensjonsnivå (enslige) Garantipensjon (enslige) Årskull som fyller 67 dette året
2022223 191200 9071955
2032207 006186 3391965
2039196 380176 7731972
2040194 907175 4471973
2050180 773162 7241983
2060167 661150 9251993

Kilde: Arbeids- og sosialdepartementet

Ulike satser for minstepensjon og garantipensjon

Lien forteller at det finnes fem ulike satser for minste pensjonsnivå, som avhenger av sivilstand, og som for gifte/samboende også avhenger av om ektefellen/samboeren også er pensjonist og ektefellens/samboerens inntekt.

For garantipensjon finnes det kun to satser: En for enslige og en for gifte eller samboende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.