Alderspensjon fra Nav

De viktige forskjellene på minstepensjon og garantipensjon

Minste pensjonsnivå skal etter hvert erstattes av garantipensjon. Men hva er egentlig forskjellen, hvor mye får du - og hvem får hva?

PENSJON FRA NAV? Hva er egentlig minstepensjon? Og hvem er det som i stedet får garantipensjon? Dette får du svar på i denne artikkelen. Alt avhenger egentlig av hvilket år du er født. Fotomontasje. Foto: NTB og Nav
PENSJON FRA NAV? Hva er egentlig minstepensjon? Og hvem er det som i stedet får garantipensjon? Dette får du svar på i denne artikkelen. Alt avhenger egentlig av hvilket år du er født. Fotomontasje. Foto: NTB og Nav Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny lov om regulering av pensjoner er dårlig nytt for minstepensjonistene, som Vi.no tidligere har skrevet:

Den vil gi mange pensjonister mindre - og det vil ramme de som allerede får minst, hardest. Dagens 50-åring vil som minstepensjonist få under 200 000 kroner å leve for, om han går av med alderspensjon ved 67.

- Det går det ikke an å leve av! uttaler Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt, til Vi.no.

Arbeiderpartiet har varslet at de vil behandle spørsmålet om minstepensjonene i egen sak etter at rapporten om pensjonsreformen kommer 15. juni.

Men inntil videre er minstepensjonene og garantipensjonene omfattet av den nye loven om regulering av pensjoner.

Men hvordan vet du egentlig om du er i risikosonen for minstepensjon eller minste garantipensjon? Hvem er det som egentlig ender opp med minste pensjonsnivå - og hvordan kan du sjekke om du er i faresonen? Her får du svar på det.

1 million med garantipensjon

Det er 134 400 minstepensjonister (minste pensjonsnivå) og 51 800 med garantipensjon i 2022, ifølge beregninger gjort av Arbeids- og sosialdepartementet. Med nye regler for regulering av pensjoner, som nå er vedtatt, vil det være 147 400 med minste pensjonsnivå og 57 700 med garantipensjon i 2022 (totalt antall pensjonister, både gifte, samboende og enslige).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.