Renteøkning

- De eldre har mest å spare på å forhandle rente

Aldersgruppa 50 pluss betaler mer i rente enn yngre boliglånskunder og forskjellen utgjør tusenvis av kroner i året. - Eldre kan unngå både en, to og tre rentehevinger ved å forhandle, sier renteekspert.

RENTEØKNING: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache under pressekonferansen der hun gjør rede for rentebeslutningen. Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. Foto: Heiko Junge / NTB
RENTEØKNING: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache under pressekonferansen der hun gjør rede for rentebeslutningen. Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Norges Bank satte i dag opp styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. Og verre skal det bli:

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig settes videre opp til 1,5 prosent i august, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Norges Bank varsler også at renten ifølge prognosene vil øke til rundt 3 prosent fram mot sommeren neste år.

Erfaringsmessig vil økt styringsrente medføre økte lånerenter, som også forsker Thomas von Brasch kommenterte i en rapport fra Statistisk sentralbyrå tidligere denne måneden. Han anslår at styringsrenta kommer opp på 2,5 prosent i 2023, for så å holdes uendret.

- Med dette bildet vil en vanlig boliglånsrente stige fra rundt 2 prosent i 2021 til rundt 4 prosent i 2025, sier Thomas von Brasch.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener rentehevingen er dramatisk spesielt for unge som har kjøpt sin første bolig til historisk lave rentenivåer.

Men ifølge nettjenesten Renteradar.no er det de voksne låntakerne som har de høyeste rentene - og som dermed kan ha mest å spare på å reforhandle renten eller bytte bank.

- De over 50 betaler mer i rente

Renteradar.no er en nett-tjeneste som registrerer hvilke lånerenter forbrukerne faktisk har - og som kan gi oversikt over andre banker med bedre renter. Tjenesten kan også hjelpe med å reforhandle renten i eksisterende bank.

- Renteinformasjon fra over 55 000 brukere på Renteradar viser at de over 50 år betaler mer i rente enn yngre boliglånskunder, sier Sindre Noss, markedssjef i Renteradar, til Vi.no.

Han forteller at før rentemøtet ligger gjennomsnittsrenten på 2.37 prosent for alle brukerne. For de over 50 år er gjennomsnittsrenten 2.49 prosent - mens de under 34 år slipper unna med 2.28 prosent.

- Forskjellen på 0.21 prosentpoeng utgjør over 6000 kroner i året for et boliglån på 3 millioner kroner, utdyper han.

SLIK SKAL DET GJØRES: Armin Hafner og Trygve Magne Eikevik er begge er professorer ved NTNU – institutt for energi- og prosessteknikk. Her viser de hvordan kjøleelementene egentlig skal plasseres i kjølebagen for at mat og drikke skal holdes kaldt lengst mulig. Video: NTNU/Synnøve Aune Vis mer

- Renteforskjellen er et paradoks

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra TV-serien Luksusfellen, har tidligere uttalt til Vi.no at renteforskjellen mellom eldre og yngre lånetagere er en rar praksis, ettersom de voksne kundene jo ofte har bedre sikkerhet.

- Det er helt absurd at skal være sånn! uttaler Kvadsheim her.

Også Noss peker på ulikheten:

- Renteforskjellen mellom yngre og eldre er et paradoks siden de eldre har langt bedre sikkerhet for sine lån enn de yngre. Tall fra Renteradar viser gjennomsnittlig belåningsgrad for de over 50 år er kun på 44 prosent. For de under 35 år er belåningsgraden 65 prosent, sier Noss.

- De eldre har mest å hente på å forhandle renten

Mange er ikke er klar over at voksne lånekunder ofte får dårligere rentebetingelser enn yngre og blir overrasket når de tar en pruterunde med flere banker og oppdager hvor dårlig stilt det var i den banken de hadde.

Ved en renteøkning på 0,50 prosentpoeng, som er det styringsrenta nå er økt med, vil dette tilsvare en økning på 17 000 kroner i året for et gjennomsnittslån på 3,4 millioner, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Dinside.no. Før skatt vil det koste 1400 kroner i måneden, og etter skatt 1100 kroner. Dinside har også en kalkulator hvor du kan regne ut hvor mye renteøkningen utgjør for akkurat ditt boliglån.

- Siden de eldre har så høy rente, men god sikkerhet, har de også mest å spare på å forhandle renten med banken eller bytte bank, sier Noss, og legger til:

- Renteradar ser at mange de eldre brukerne unngår både en, to og kanskje tre rentehevinger gjennom å bruke forhandlingsfunksjonen i tjenesten. Tar man jobben med å bytte bank, kan det være enda mer å spare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.