Mat og matpriser

De beste tipsene for billigere mat

Maten har blitt dyrere - men det er flere smarte ting du kan gjøre for å holde matbudsjettet nede.

HANDLE SMART: Du kan spare mye på å velge butikkenes egne merkevarer og riktig forpakning - og på å unngå nyhetene, uansett hvor spennende du synes det virker. Foto: Kristin Sørdal/Dinside
HANDLE SMART: Du kan spare mye på å velge butikkenes egne merkevarer og riktig forpakning - og på å unngå nyhetene, uansett hvor spennende du synes det virker. Foto: Kristin Sørdal/Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du har kanskje stusset på matprisene selv, under handleturen? Eller du har lest om det i avisene: Matprisene har økt. NRK forteller om prisøkninger på opptil 40 prosent på noen matvarer og Nettavisen rapporterer om prisøkninger på opptil 70 prosent på enkeltvarer.

Noe av forklaringen fra dagligvarebransjen er prisøkninger på råvarepriser og prisen på kunstgjødsel. Og at bransjen justerer prisene to ganger i året: 1. februar og 1. juli.

Uansett hva som er årsaken til de økte matprisene, kan det for mange være mulig å slanke matbudsjettet. Her er tipsene:

1. Planlegg menyen og skriv handleliste

Det første skrittet til å kutte i matbudsjettet er å legge opp en matplan for uka og skrive handleliste. Hold deg til handlelista når du handler. Og gjør resten av familien oppmerksom på at det handles en gang i uka - og da må det som allerede finnes i kjøleskapet spises før det fylles på med flere favoritter.

2. Handle en gang i uka

Det er billigere å storhandle en dag i uka. Da slipper du impulshandling og du kan skrive opp det du faktisk trenger - i stedet for å handle det du kanskje tror du mangler i skapet og ende opp med å kjøpe noe du allerede har.

3. Sjekk billighylla

De fleste butikkene har etter hvert etablert en slags «billighylle» for varer som snart går ut på dato. Kanskje kan du få en middag til halve prisen ved å velge noe derfra, enten ved å skyve på matplanen eller ved å fryse det ned. Husk også at mange matvarer, som meieriprodukter og noen kjøttprodukter, godt kan leve veldig mye lenger utover forbruksdatoen, selv om butikken ikke kan selge «gamle» varer.

Vår erfaring er at billighylla er ekstra velfylt om morgenen, så vil du sikre deg et kupp kan det lønne seg å handle tidlig på dagen.

4. Styr unna nyhetene

Dette er spesielt viktig to-tre ganger i året - og februar er et tidspunkt du skal merke deg: Da er det nemlig nyhetsslipp i dagligvarebransjen - og produsentene kommer med mer eller mindre spennende nyheter. Det du bør merke deg, når fristelsen over å prøve disse nyhetene melder seg, er imidlertid at nyhetene som oftest er priset mye høyere enn det som kanskje kan være tilsvarende «gamle» varer i butikken. Men fordi butikkene vet at det er høyere betalingsvilje hos forbrukerne på nyheter, så priser de dem også høyere enn en tilsvarende normalvare.

5. Gå for «utgåtte» sesongvarer

Julepostei. Juleskinke. Julepølse. Julas favoritter. Påskegodt. Sommerfavoritter. Sommersalat. Det mangler ikke på sesongvarer i butikkene i løpet av året - og det er mange ulike sesonger som produsentene vil selge seg inn mot. Og det er her du kan spare stort, om du passer på etter at sesongen «har passert». Kjøp juleskinke i januar. Kjøp sommersalat i august. Og hva med påskesjokolade i mai? Her er det ofte ikke forbruksdatoen som er problemet - bare påskriften på pakkene.

6. Velg butikkenes egne merkevarer

Her kan det være veldig mye å spare - og du kan også få deg en gledelig overraskelse: Butikkenes egne merkevarer - såkalte «EMV-varer», er som oftest en god del billigere enn de mer kjente merkevarene. Men de er ikke dårligere av den grunn: Uavhengige smakstester har gang på gang vist at EMV-varer faktisk kan vinne over merkevarene. Og husk: Butikkenes egne merkevarer er ofte produsert av de kjente produsentene, bare under et annet navn og kanskje en litt annen oppskrift.

7. Følg med på tilbudene

Bli en tilbudsjeger - men hold deg til tilbudslista og gjør resten av innkjøpene der du vet at du får den billigste totalhandlekurven. Det finnes flere apper eller nettsider for tilbudsaviser - om du ikke orker å få alle tilbudsavisene i posten. Men pass på: Er det for eksempel billig ost på en av de dyrere matkjedene så legg gjerne turen innom for å handle tilbudsvaren - men ta resten av ukehandelen på en av de billigere kjedene. Pristester har vist at Extra, Kiwi og Rema følger og matcher hverandres priser og tilbud ganske bra. Det kan likevel være penger å hente på å velge butikken med det beste fordelsprogrammet.

8. Styr unna kuttet, hakket, most og delt

Ferdigrevet ost og ferdigkuttet skinke til omeletten eller pizzaen? Most jordbærsyltetøy? Jo da, du slipper å gjøre jobben selv - men alt som har gått gjennom et ekstra ledd i tilblivelsen, er normalt sett dyrere. Det er gode penger å spare på å raspe osten selv eller å kutte skinka. Og hva skal du egentlig med most syltetøy, som attpåtil er dyrere enn det vanlige? Må du ha det most, kan du jo også fikse dette selv, ved hjelp av en stavmikser.

MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Dinside Vis mer

9. Velg riktig format

Det kan være penger å spare på å velge riktig format på pakken. Normalt sett er det for eksempel billigere per kilo å kjøpe smøreost på boks heller enn smøreost på tube. Kiloprisen på en stor boks med (uhakket) makrell i tomat er lavere enn en mindre boks med hakket makrellfilet.

10. Dropp «ekstrasmaken»

Det er klart det sikkert er både fristende, enkelt og godt med ferdigkrydret eller smakssatt. Men det er som oftest også en god del dyrere enn naturell-varianten. Hvorfor ikke bare tilsette smaken og krydderet selv? Når du først har det i krydderskuffen, er det mye billigere å tilsette litt ekstra krydder selv.

11. Ikke handle på «gammel vane»

Det er lett å gå i de samme banene og handle de samme varene som du er blitt vant til. Men med dagens dagligvarepriser kan det koste deg dyrt å handle på «gammel vane». Du kan ganske sikkert bytte noen av klassikerne dine med en billigere variant fra matbutikken. Du må bare passe på å sjekke prisene:

12. Les prislappen riktig

For noen er det en selvfølge - men andre er ikke like flinke til å se på hylleprisen når de handler. Gjør det til en vane at du sjekker hylleprisen for alle sammenliknbare varer i hylla når du handler. Og pass da på at du sjekker liters-, kilo- eller enhetsprisen - og ikke stykkprisen på pakken.

13. Frys ned i små porsjoner

For mange kan det være en ulempe at den billigste forpakningen av for eksempel kylling, fisk eller kjøtt kanskje er den største. Har du en fryser tilgjengelig, er det muligheter å spare gode penger på å fryse ned i mindre porsjonsstørrelser straks du får maten i hus.

Spiser du ikke et helt brød før det rekker å bli tørt? Frys det ned i skiver straks du kommer fra butikken, så kan du bare ta opp det du trenger hver dag - og det holder seg ferskt lengre.

14. Bli ditt eget «storkjøkken»

Eller hvorfor ikke bare lage opp store porsjoner av matrettene med en gang - og fryse dem ned. Så har du også fiks ferdige retter klare til å nyte når du trenger det.

15. Restefest

Eivind Hellstrøm sa det så godt i podkasten Truls og Hellstrøm: - Nei, det er ikke rester - det er flere porsjoner.

Uansett om du kaller det rester eller porsjoner: Det er god økonomi i å spise restene. Legg opp en matplan for uka og la en av dagene være restedag. Og kjempebonusen er når du kan invitere på seksretters restefest en helt, vanlig og grå torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.