Pensjon

Da mannen ble syk, meldte jobben han ut av pensjonsavtalen

Da mannen ble sykemeldt i oppsigelsestiden meldte arbeidsgiver han ut av pensjonsavtalen. Det hadde de ikke grunnlag for, ifølge advokat og Vi over 60-ekspert Erik Råd Herlofsen.

INNSKUDDSPENSJON: Loven om innskuddspensjon i arbeidsforhold regulerer blant annet når en arbeidstaker kan slutte å være medlem av pensjonsordningen. Foto: NTB
INNSKUDDSPENSJON: Loven om innskuddspensjon i arbeidsforhold regulerer blant annet når en arbeidstaker kan slutte å være medlem av pensjonsordningen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Jeg ble i fjor oppsagt grunnet nedbemanning. I oppsigelsestiden ble jeg sykmeldt og har senere vært syk og vil sannsynligvis bli ufør, forteller mannen.

Men det han så opplevde, og vil ha råd om fra i over 60s arbeidsrettsekspert, advokat Erik Råd Herlofsen, er om arbeidsgiver hadde rett til å melde han ut av pensjonsavtalen.

- Ved utløpet av oppsigelsestiden fikk jeg melding fra arbeidsgiver om at jeg nå var utmeldt av deres pensjonsordning som har en bestemmelse om innskuddsfritak og uførepensjon. Kan arbeidsgiver melde meg ut av pensjonsavtalen når jeg på opphørstidspunktet var sykmeldt? spør mannen.

Ifølge advokat Råd Herlofsen, er svaret nei.

- Uriktig utmeldt

- Det fremgår av lov om innskuddspensjon at en arbeidstaker opphører å være medlem når vedkommende slutter i selskapet. Men etter annet punktum gjelder dette «ikke arbeidstaker som har sluttet i foretaket som følge av uførhet mens han var i foretakets tjeneste, og som har opptjening etter forsikring for innskuddsfritak». I forsikringsvilkårene står det dessuten at arbeidsgiver ikke kan melde medlemmet ut av forsikringen så lenge det for medlemmet utbetales uførepensjon eller ytes premie- og/eller innskuddsfritak eller medlemmet ikke er helt arbeidsdyktig, sier advokaten, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.