Pierre Sport-jakka som alle ville ha:

Da ekteparet fra Hamar kledde opp dronning Sonja i denne jakka, tok det helt av

Anne Lise Vold og Ole Fredrik Vold kledde opp kongelige i sportsklær fra Hamar. – Dronning Margrethe ville ha samme skidress som Sonja.

IT-JAKKE: En ivrig Kronprinsesse Sonja under VM på ski i Falun i 1974. Hun var kledd i grønn vintersportjakke fra Pierre Sport. Foto: NTB arkiv / Scanpix
IT-JAKKE: En ivrig Kronprinsesse Sonja under VM på ski i Falun i 1974. Hun var kledd i grønn vintersportjakke fra Pierre Sport. Foto: NTB arkiv / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): I 1961 åpnet konfeksjonsfabrikken Erling Vold Konfeksjonsfabrikk på Hamar. I forbindelse med åpningen landet et helikopter på landingsplassen på taket av bygningen. Journalister fra Oslopressen, blant annet fra VG, hadde også tatt turen til Innlandet for å overvære den store begivenheten.

Les også: - Tror kvinner i 50-årene vil få hjelp til å bli mamma

Åpningen av konfeksjonsfabrikken ble starten på et stort moteeventyr som få i dag har hørt om.

Det handler om en konfeksjonsfabrikk i en liten, norsk storby. Her laget de vintersportsklær som ble elsket av kongelige både i Norge og utlandet.

På 70-tallet ble den gang kronprinsesse Sonja avbildet flere ganger i vintersportsjakker i ulike farger. Den var del av hennes vinter-signaturlook på 70-tallet og jakka «alle» skulle ha.

I dag er det få spor etter den populære jakka av merket Pierre Sport. Merket hadde imidlertid ikke rot i motemetropolen Paris som man kanskje skulle tro. Det moteriktige sportstøyet som ble elsket av kongelige i Skandinavia ble laget på lille Hamar og produsert av ekteparet Anne Lise og Ole Fredrik Vold.

Populær blant kongelige

– Jeg husker en boblejakke som kong Harald brukte år etter år. Han ble ofte avbildet med den i avisene. Da den var slitt ville han ha en ny. Han fikk selvfølgelig det, forteller Anne Lise Vold til Vi.no.

Ole Fredrik Vold og skreddere ved fabrikken besøkte også kronprinsparet på Skaugum og tok mål. Harald besøkte seinere Volds kontor i Oslo når han ville fornye sin skigarderobe.

Men det var ikke bare det norske kronprinsparet som falt for vinterklærne fra Pierre Sport.

UNGE GRÜNDERE: Anne Lise Vold og Ole Fredrik Vold fotografert på 70-tallet under arbeid med nye kolleksjoner. Foto: Tordis Ødbehr
UNGE GRÜNDERE: Anne Lise Vold og Ole Fredrik Vold fotografert på 70-tallet under arbeid med nye kolleksjoner. Foto: Tordis Ødbehr Vis mer

– Dronning Margrethe av Danmark skrev til oss en gang og ville ha samme skidress som Sonja. Selvfølgelig laget vi det til henne etter tilsendte mål.

Ekteparet spurte også om Kong Olav ville gå med deres skiklær.

– Han var jo glad i å gå på ski. Han avslo imidlertid og sa at han hadde anorakk og nikkers som han var godt fornøyd med.

Unge gründere

Ekteparet Vold var bare i midten av 20-åra da de åpnet konfeksjonsfabrikken. Ole Fredrik Vold var nyutdannet forretningsmann fra college i Tyskland og hadde praksis fra en konfeksjon- og stoff-fabrikk i Frankrike.

– Som nygifte reiste vi til Los Angeles der han jobbet som trainee ved et stort konsern. Vi hadde solid bakgrunn til å starte opp i bransjen. Til å begynne med produserte vi skjørt og da primært plisséskjørt, som var høyeste mote på 60-tallet. Det var bare å «måke» ut, forteller Anne Lise Vold.

SUKSESS: Da Erling Vold Konfeksjonsfabrikk åpnet i 1961 landet det helikopter på taket og rikspressen var tilstede. Det var starten på moteeventyret. Foto: Privat
SUKSESS: Da Erling Vold Konfeksjonsfabrikk åpnet i 1961 landet det helikopter på taket og rikspressen var tilstede. Det var starten på moteeventyret. Foto: Privat Vis mer

Ekteparet utvidet raskt med kjoler og damebukser. De etablerte seg også etter hvert med kontorer i Sverige og Danmark hvor de også hadde et betydelig salg av klær.

Fra Frankrike til Hamar

– En gang på 70-tallet ble vi kjent med Peer Poppe, som ikke hadde kapital, men noen ideer om vintersportsklær som vi ble interessert i, forteller Anne Lise Vold.

Peer Frølich Poppe, faren til filmregissør Erik Poppe, var en prominent figur i norsk klesindustri i en årrekke. I tillegg til å lage flere plagg til kongefamilien laget han også kolleksjonen til OL i Grenoble i 1968. Ikke minst holdt han «Star Wars»-stjernene varme på Finse under innspillingen av filmen «Empire Strikes Back», skriver Filter Magasin for Dagbladet.

Sammen med Poppe lanserte ekteparet Vold en kolleksjon vintersportsklær med navnet Pierre Sport.

– Vi fant ut at et fransk navn var mer fancy og salgbart, sier Anne Lise Vold.

Mye tyder på at de hadde rett i dette.

Ble «in-merke»

MOTEPRINSESSE: Kronprinsesse Sonja ser alpint under mesterskapet Holmenkollen Kandahar i Kirkerudbakken i 1975. Foto: Jan Dahl / NTB Scanpix
MOTEPRINSESSE: Kronprinsesse Sonja ser alpint under mesterskapet Holmenkollen Kandahar i Kirkerudbakken i 1975. Foto: Jan Dahl / NTB Scanpix Vis mer

– Peer Poppe designet kolleksjoner noen år for oss. Klærne slo godt an og ble det ledende merket innen skisportklær. En bra markedsføring hjalp selvfølgelig godt til. Vi utstyrte Holmenkollen-vertinnene med flotte dresser i flere år, i tillegg til kronprinsfamilien og sportsjournalister. Det ble selvfølgelig lagt merke til og det ble raskt et eksklusivt og dyrt «in-merke», forteller hun.

Vold og Poppe deltok i sportsmesser over hele verden. Blant annet i Las Vegas og München.

– Det ga gode resultater, og vi hadde en betydelig eksport. I den forbindelsen samarbeidet vi også med andre produsenter av skiutstyr som Swix og Norrøna støvler.

Etter noen år etablerte Poppe sitt eget merke som fikk navnet «Ski-Peer». Ekteparet Vold og Poppe skilte lag.

Ved konfeksjonsfabrikken fortsatte Vold å produsere kvinneklær som de alltid hadde gjort. De fortsatte også med design og produksjon av Pierre Sport-klær utover på 80-tallet. Da i hovedsak ski og fritidsjakker i fiber og dun.

Etter hvert ble flere norske konfeksjonsfabrikker nedlagt. Vold fortsatte produksjonen i Portugal og Hong Kong. Etter hvert ble virksomheten lagt ned hjemme i Norge. Fabrikken ble bygget om til Hamars nye politistasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.