Da Britt tok ut AFP, kom uførekravet på 189 000 kroner

Kvinnen mottok uførepensjon fra Statens Pensjonskasse i mange år. Da hun så tok ut AFP, ble dette ikke gitt beskjed om til pensjonskassa, som nå krever tilbake deler av uførepensjonen.

SAMORDNING AV YTELSER: Mottar du flere pensjons- og trygdeytelser, vil disse i mange tilfeller måtte samordnes for at du ikke får utbetalt mer enn du har krav på. Foto: NTB
SAMORDNING AV YTELSER: Mottar du flere pensjons- og trygdeytelser, vil disse i mange tilfeller måtte samordnes for at du ikke får utbetalt mer enn du har krav på. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stikkordet i denne, og mange andre saker som Trygderetten behandler, er samordning: Mottar du flere pensjons- og trygdeytelser fra det offentlige, skal disse i mange tilfeller samordnes.

En egen lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser regulerer hvilke pensjoner og trygdeytelser som skal samordnes, ifølge Statens Pensjonskasses pensjonsblogg. Uten slik samordning ville mange fått høyere inntekt som pensjonist enn som yrkesaktiv, skriver de i bloggen.

I denne konkrete saken som Trygderetten har behandlet, har «Britt», født i 1956, mottatt uførepensjon fra Statens Pensjonskasse (SPK) i mange år. Men når hun så starter uttak av AFP i 2019, blir denne ikke samordnet med uførepensjonen – som skulle vært redusert fra og med oppstart av AFP-utbetalingene.

Og det er her problemet ligger.

Uførepensjon og AFP ikke samordnet

Etter at Britt ble innvilget avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor 1. august 2019, skulle hennes uførepensjon fra SPK vært redusert på grunn av reglene om samordning. Det ble den derimot ikke, og Britt fikk en feilutbetaling av uførepensjon helt fram til 31. januar 2021. Hun fikk altså mer utbetalt enn hun skulle.

Bakgrunnen for at pensjonskassa kan kreve tilbake det feilutbetalte beløpet på 189 000 kroner, er ifølge Trygderetten at hun i flere av vedtakene om uførepensjon, er informert om at uførepensjonen fra SPK skal samordnes med eventuelle andre samordningspliktige ytelser. Selv om Trygderetten har merket seg at samordningspliktige ytelser ikke er nærmere definert i vedtakene, mener de at hun hadde en oppfordring til å undersøke det nærmere dersom hun var i tvil om hvilke ytelser som var samordningspliktige.

I tillegg viser de til at hun i en telefonsamtale med SPK ble informert om at hun ville få uførepensjonen endret til et lavere beløp dersom hun tok ut AFP.

«Hun anses derfor uttrykkelig informert om at uttak av AFP ville få innvirkning på uførepensjonen», skriver Trygderetten i vedtaket.

Kan kreve tilbakebetaling

Slik Trygderetten ser det, har Britt uaktsomt gitt mangelfulle opplysninger til SPK ved å ikke melde fra om uttak av AFP, som gir dem rett til å kreve tilbake beløpet.

De viser til Statens pensjonskasseloven § 44 sjette ledd, som sier følgende: «Dersom et medlem har mottatt en ytelse etter denne loven i strid med redelighet og god tro, kan beløpet kreves tilbakebetalt. Pensjonskassen kan også kreve en ytelse tilbake når et medlem eller noen som har handlet på medlemmets vegne, uaktsomt har gitt feilaktige eller mangelfulle opplysninger. Det samme gjelder dersom utbetalingen skyldes feil fra Pensjonskassens side og mottakeren burde ha forstått dette».

At Britt ikke ga beskjed til SPK om at hun tok ut AFP, regnes altså som uaktsomt, og gyldig grunn til å kreve tilbake deler av den utbetalte uførepensjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.