Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Stikkordet i denne, og mange andre saker som Trygderetten behandler, er samordning: Mottar du flere pensjons- og trygdeytelser fra det offentlige, skal disse i mange tilfeller samordnes.
En egen lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser regulerer hvilke pensjoner og trygdeytelser som skal samordnes, ifølge Statens Pensjonskasses pensjonsblogg. Uten slik samordning ville mange fått høyere inntekt som pensjonist enn som yrkesaktiv, skriver de i bloggen.
I denne konkrete saken som Trygderetten har behandlet, har «Britt», født i 1956, mottatt uførepensjon fra Statens Pensjonskasse (SPK) i mange år. Men når hun så starter uttak av AFP i 2019, blir denne ikke samordnet med uførepensjonen – som skulle vært redusert fra og med oppstart av AFP-utbetalingene.
Og det er her problemet ligger.

Opphold utenfor Norge kan gi nei til uføretrygd
Vi Pluss
Ufør og AFP: Feiler du her, kan du miste pensjonsretten
Vi PlussUførepensjon og AFP ikke samordnet
Etter at Britt ble innvilget avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig sektor 1. august 2019, skulle hennes uførepensjon fra SPK vært redusert på grunn av reglene om samordning. Det ble den derimot ikke, og Britt fikk en feilutbetaling av uførepensjon helt fram til 31. januar 2021. Hun fikk altså mer utbetalt enn hun skulle.
Bakgrunnen for at pensjonskassa kan kreve tilbake det feilutbetalte beløpet på 189 000 kroner, er ifølge Trygderetten at hun i flere av vedtakene om uførepensjon, er informert om at uførepensjonen fra SPK skal samordnes med eventuelle andre samordningspliktige ytelser. Selv om Trygderetten har merket seg at samordningspliktige ytelser ikke er nærmere definert i vedtakene, mener de at hun hadde en oppfordring til å undersøke det nærmere dersom hun var i tvil om hvilke ytelser som var samordningspliktige.
I tillegg viser de til at hun i en telefonsamtale med SPK ble informert om at hun ville få uførepensjonen endret til et lavere beløp dersom hun tok ut AFP.
«Hun anses derfor uttrykkelig informert om at uttak av AFP ville få innvirkning på uførepensjonen», skriver Trygderetten i vedtaket.

Taper penger: Uføretabbene du ikke må gjøre
Vi Pluss
Banklån på uføretrygd eller AAP? - Uføre er høyt prioritert
Vi PlussKan kreve tilbakebetaling
Slik Trygderetten ser det, har Britt uaktsomt gitt mangelfulle opplysninger til SPK ved å ikke melde fra om uttak av AFP, som gir dem rett til å kreve tilbake beløpet.
De viser til Statens pensjonskasseloven § 44 sjette ledd, som sier følgende: «Dersom et medlem har mottatt en ytelse etter denne loven i strid med redelighet og god tro, kan beløpet kreves tilbakebetalt. Pensjonskassen kan også kreve en ytelse tilbake når et medlem eller noen som har handlet på medlemmets vegne, uaktsomt har gitt feilaktige eller mangelfulle opplysninger. Det samme gjelder dersom utbetalingen skyldes feil fra Pensjonskassens side og mottakeren burde ha forstått dette».
At Britt ikke ga beskjed til SPK om at hun tok ut AFP, regnes altså som uaktsomt, og gyldig grunn til å kreve tilbake deler av den utbetalte uførepensjonen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.