Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Du husker det kanskje også: Da skattelistene ble lagt ut for offentlig beskuelse i banken, på likningskontoret eller andre offentlige steder. Kanskje var det kø for å komme inn til listene, eller kanskje var du blant dem som snek deg inn med jakkeslaget høyt oppe - for du ville jo ikke bli tatt for en «kikker»?

Skattegrepet alle pensjonister bør gjøre
Vi PlussOffentlig siden 1863
Helt siden 1863 har skattelistene med likninga vært offentlige.
I begynnelsen skjedde dette dels ved oppslag og dels ved at skattelistene ble trykt og distribuert. Full spredning av skattelister er altså ikke noe nytt som følge av datasamfunnet, skriver museet IKA Møre og Romsdal på Digitalt museum.
Museet har likningsprotokoller og skattelister fra midten av 1800-tallet og fram til 1965, fra de fleste kommunene i fylket.

I et bildeeksempel på Digitalt museum vises en «Protokol for Hovud-Ligningen» (protokoll for hovedlikningen) fra 1907. Der kan man finne informasjon om skattyterens navn, stilling, skatteklasse, bosted, formue og inntekt, utliknet skatt - samt hvor mange personer skattyteren var forsørger for.
Et eksempel som vises er fyrvokter Kristensen - som er oppført som embetsmann. I skattelistene er han oppført som bosatt på Kvitnes fyr, han forsørget en person og tjente 900 kroner. Han har ikke formue og betalte 28 kroner og 50 øre i skatt i 1907.
Til sammenlikning: 900 kroner tilsvarer 63 112,50 kroner i 2020-kroner.

Disse slipper skatt i desember
Skattelister på nett
I Norge har skattelistene vært søkbare på internett siden 2001. I begynnelsen av den digitale perioden med søkbare skattelister var det fritt fram for alle å søke på naboer, kjente og familie. Og det ble gjort mange millioner søk på skattelistene.
Etter noen år med åpne sluser inn i skattelikningen til Hvermannsen, bestemte regjeringen at søkemulighetene måtte begrenses.
I 2004 ble det innført begrensninger: Fra tidligere å kunne søke via nettsteder og aviser, ble dette nå begrenset til skatteetatens egne nettsider.

Skatt på pensjon: Disse pensjonistene betaler mest skatt
Vi PlussHovedbegrunnelsen for innstrammingene var å styrke personvernet og å forhindre at skattelistene blir misbrukt blant annet til forsøk på kriminell virksomhet - som å bruke listene til å finne adresser der det kunne være gunstig å gjøre brekk.
Dette er slik det er i dag: Ønsker du å søke opp informasjon om andres skatt, formue og inntekt, må dette gjøres via skatteetatens nettside. I tillegg må du oppgi hvem du er - og vedkommende du har søkt informasjon om vil kunne sjekke dette via skatteetatens nettside og får da vite nøyaktig hvem som har søkt opplysninger om seg.

- Kan slå uheldig ut for gjeldfrie pensjonister
Kvier seg for å jukse
Et av argumentene for at skattelistene skal være åpne, er at de har vært offentlige fra 1863 og at det er lang tradisjon for åpenhet om inntekts- og skatteforhold. Et annet argument har vært at innstramminger i denne åpenheten kan føre til at det blir vanskeligere å rette søkelyset mot og avsløre uheldige forskjeller og utviklingstrekk i samfunnet.
Ifølge SSB, viser forskning faktisk at åpne skattelister fører til at rapporteringen av inntekt øker - fordi vissheten om at naboer og bekjente kan sjekke skattelistene på internett, gjør at flere kvier seg for å jukse.
Den antatte hovedårsaken til at inntektsrapporteringen øker er at det ikke er allment akseptert å unndra skatt. Vissheten om at folk du kjenner kan observere inntekten din gjør det mer kostbart å jukse. Dersom det er et stort sprik mellom observert levestandard og inntekt, kan en risikere en å bli mistenkt for å unndra inntekt fra beskatning, skriver SSB, med henvisning til en amerikansk forskningsrapport om nettopp åpne skattelister.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.