Coronavirus i Norge:

Coronakrisa: Pensjonistene kommer best ut økonomisk

Forbrukerøkonomen advarer mot å ta opp forbrukslån i en usikker situasjon. Her er rådene som hjelper deg økonomisk gjennom krisa.

UNNGÅ FORBRUKSLÅN: Ifølge Derya Incedursun kan det ta tid å få økonomien på beina igjen når coronakrisa er over. - Hvis du i tillegg har forbrukslån med høye renter kan det ruinere deg ytterligere, sier hun. Foto: Nordea
UNNGÅ FORBRUKSLÅN: Ifølge Derya Incedursun kan det ta tid å få økonomien på beina igjen når coronakrisa er over. - Hvis du i tillegg har forbrukslån med høye renter kan det ruinere deg ytterligere, sier hun. Foto: Nordea Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Jeg kan skjønne at folk kan bli bekymret for framtidas økonomiske situasjon og se på forbrukslån som en midlertidig løsning. Vi tenker kanskje at vi kan betale ned forbrukslånet når situasjonen løser seg, men det kan ødelegge den private økonomien ytterligere, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea til Vi.no.

Ifølge Aftenposten har det den siste uka kommet inn 185 300 søknader om dagpenger til NAV.

Coronaviruset har ført med seg økonomiske bekymringer for mange, men forbrukslån kan forverre situasjonen, ifølge Incedursun.

Hun er spesielt bekymret for personer som i disse dager permitteres fra jobbene sine. Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare eller når ting vil begynne å stabilisere seg.

– Når denne perioden er over må vi forsøke å få økonomien opp på beina igjen. For noen kan det ta tid. Hvis du i tillegg har forbrukslån med høye renter kan det ruinere deg ytterligere.

Vi.no har tidligere skrevet om hvordan eldre setter egen økonomi over styr for å hjelpe voksne barn. Men dette er ikke tida for å få panikk og låne ut mer penger enn du har.

– Rustet til å takle krisa

– Vi må huske at AS Norge er bedre rustet til å takle en slik krise enn andre land i Europa. Regjeringen jobber på spreng for å finne løsninger og jobber med krisepakker.

Hun viser til at det er foreslått krisepakker for dem som er blitt permittert og at vi med oljefondet har god kapital for å kunne avverge krisa.

– Jeg er trygg på at den norske stat vil komme med tiltak som vil ivareta nordmenn.

Ifølge Incedursun er det pensjonistene som har minst å bekymre seg for når det gjelder økonomien.

Les også: I verste fall kan du ende opp med ansvar for eksens gjeld

– Pensjonister får pensjonsutbetalinger som vanlig. De får sine faste, månedlige utbetalinger fra NAV.

Vil komme tilbake til normalen

De som opplever å bli permittert og som frykter å miste jobben er i den verste situasjonen. Incedursun råder likevel folk til å holde hodet kaldt. Hun påpeker at en permittering ikke nødvendigvis betyr at du kommer til å miste jobben.

– Du er fortsatt ansatt i bedriften, selv om det ikke er arbeidsoppgaver på nåværende tidspunkt. Når samfunnet kommer tilbake til normalen vil flere etter hvert komme seg tilbake til jobbene sine, sier hun.

I et verste fall kan folk miste jobbene sine.

Les også: Den nye drømmekunden er 60 +

– Det er dessverre litt sånn at det er tøffere å komme seg inn i en ny jobb om man er 50 pluss enn om man er 30–40 pluss, men det kommer an på hvilken sektor man jobber i. Den økonomiske aktiviteten har stoppet opp nå, men når den tar seg inn igjen vil mange kunne komme tilbake til jobbene sine igjen, med mindre selskapene går konkurs, sier hun.

Slankere lommebok

At lommeboka blir slankere må vi alle være forberedt på. Permittering vil føre til at man får mindre lønn enn man har hatt.

– Man får 20 dager med full lønn før man går over på dagpenger. Dagpenger er på 62,4 prosent av din fulle lønn. De som har en årslønn på over 6G, opp mot 600 000 kroner, vil merke det mest på lommeboka og få mer enn 40 prosent mindre lønn når de går over på dagpenger, sier Incedursun.

Et av tiltakene regjeringen har kommet med er å senke inntektsgrensen for å få dagpenger fra NAV.

Inntektsgrensen for å få dagpenger er i en normalsituasjon 150 000 kroner. Denne grensen er nå senket til 75 000 kroner.

Ring banken

Incedursun understreker at det er mange grep man kan ta for å holde seg flytende økonomisk gjennom en vanskelig tid. Det handler om å løfte opp telefonen å gjøre avtaler med banken.

– Søk om avdragsfri periode på boliglånet, gjerne opptil seks måneder. Bankene har kuttet rentene og det hjelper mye på. Bankene tilbyr også avdragsfrie perioder på boliglånet. Hvis du er i en situasjon der du er permittert kan en avdragsfri periode hjelpe.

Forbrukerøkonomen understreker at det grunnet krisa også er mye enklere å få positivt svar fra kreditorer hvis man ber om utsettelse på regninger man sliter med å få betalt. Med en telefon til kreditorene kan man unngå at regningene går til inkasso.

Det er også verdt å huske på at det daglige forbruket vil gå ned i perioden folk må holde seg innendørs.

– Man sparer sitt daglige forbruk, med mindre man går inn på nettet og begynner å handle der, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.