Britta svindlet staten for 117 millioner

Britta Nielsen fikk medalje for lang og tro tjeneste i kommunen. Året etter viste det seg at hun gjennom jobben hadde sendt penger til hele 66 private kontoer i ulike banker.

Avslørt: Britta Nielsen hadde levd godt på statens penger. Her er hun avbildet i en sør-afrikansk rettssal før utlevering til Danmark. Foto: NTB/Reuters
Avslørt: Britta Nielsen hadde levd godt på statens penger. Her er hun avbildet i en sør-afrikansk rettssal før utlevering til Danmark. Foto: NTB/Reuters Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Britta Nielsen fikk Dronningens fortjenstmedalje i 2017. Da hadde hun tjent den danske staten i 40 år. Kontorsjefen hennes i det danske barne- og sosialdepartementet hyllet innsatsen hennes og mente at Britta var ansvarsfull, at hun alltid stilte opp og at hun bidro til både god stemning og å løse arbeidsoppgavene. Da var Britta 64 år, bodde i danske Hvidovre og tjente 27 434 kroner i måneden på 32 timers arbeidsuke.

Omgivelsene har beskrevet henne som engasjert og godt likt. Selv om lønnen var moderat, hadde hun råd til å sette gullkant på tilværelsen for både seg selv og barna. De reiste en del, hadde hester på et berømt stutteri i Tyskland og kjøpte dyre biler. Men Britta kunne forklare forbruket: Hun ble enke i 2005. Hennes avdøde ektemann hadde vært lege og tilhørt en av Pakistans rikeste familier, og han hadde gjort en viktig medisinsk oppdagelse. Formuen og patentet ga hans kone, sønn og to døtre en stor arv.

Ble det sagt.

Svindlet i 16 år

Året etter ektemannens død begynner Britta å reise til Sør-Afrika. Der investerer hun og sønnen store summer i eiendommer og land i Phalaborwa, kjent for luksussafari.

Hjemme i Hvidovre merker ikke naboene noe spesielt. Det er den samme Britta som er ute og går med grand danois-hundene sine. Under en internkontroll i august 2018, oppdager sosialdepartementet noen feil i bidragshåndteringen, feil som man undersøker nærmere. Og da begynner rekkevidden av feilaktigheter å gå opp for myndighetene: Alt peker på at enkelte medarbeidere har tusket til seg de midlene som skulle vært betalt ut som støtte til utsatte. Ansvarlige tjenestemenn på høyere nivå orienteres om situasjonen. I slutten av september får Folketinget vite at en ansatt i sosialdepartementet er mistenkt for å ha stjålet 111 millioner danske kroner mellom 2002 og 2018.

Pengene er midler øremerket for utsatte grupper, som medarbeideren i stedet har sluset over til sine egne kontoer i 274 overføringer. En svindel som ikke har krevet noen kriminell mesterhjerne. I jobben sin har Britta kunnet opprette fiktive bidragsmottakere med hennes egen konto som mottaker.

– Det er ikke spesielt avansert. Jeg mener det er enkelt når man har den typen brukertilgang, kommenterte Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved universitetet i Ålborg.

Sa hun var forfatter

Da nyheten kommer ut, er Brittas hjem i Hvidovre tomt. Gardinene er dratt ned, og naboene har ikke sett henne eller hundene på flere uker. På dette tidspunktet er Britta personlig konkurs, og både myndigheter og media er etter henne. Hun er mistenkt for svindel, og de tre voksne barna er mistenkt for grovt heleri.

Blant Britta Nielsens eiendeler finner myndighetene eiendommer og jord i Sør- Afrika og et øde beliggende hus i Rolfstorp i Halland. Björn Uhlins entreprenørfirma hjalp henne med å ruste opp hytta og tomten. Grøftet litt, leverte ved og slike ting. Britta Nielsen gikk lange turer med hundene og stoppet innimellom for å drikke kaffe på Åkulla, kafeen som Björn og kona Solveig driver.

– Hun var en rolig type. Jeg husker at hun var urolig for at hundene skulle bite meg mens jeg jobbet, men jeg er ikke redd for hunder, forteller Björn.

– Til meg sa hun at hun var forfatter. Jeg hadde ikke grunn til å betvile det så lenge hun betalte regningene sine. Og det gjorde hun. Men når jeg tenker etter, hadde hun knapt noen bøker der inne. Det var en sofa og en tv, ganske tomt.

– Det eneste jeg reagerte på, var at hun kjørte en stor Range Rover. Man vet jo hvor dyrt det er med bil i Danmark.

Björn, som ikke er så glad i britiske biler, foreslo på spøk at hun skulle kjøpe en eksklusiv firehjulsdrevet Mercedes Geländewagen i stedet.

– Hun sa at det skulle hun gjerne gjort, men at det ville vært for iøynefallende.

Løy om pakistanske penger

Om omgivelsene tidligere hadde akseptert historien om den store arven, kom det nå fram andre beretninger.

– Det er hundre prosent sikkert at hun ikke arvet en masse penger fra Pakistan. Mannen hennes kom til Danmark som ufaglært arbeider, fortalte en tidligere kollega av ektemannen til Ekstrabladet. De to mennene jobbet nattskift på Carlsberg bryggerier sammen.

I november 2018 blir Britta pågrepet i en leilighet i Johannesburg.

– Flukten er over. Nå håper vi å komme til bunns i hvor resten av de forsvunne millionene er, sa Thomas Anderskov Riis ved politiets enhet for økonomisk og internasjonal kriminalitet (SØIK).

Britta Nielsen blir fløyet hjem til Danmark og fengslet. Arbeidet med å kartlegge hvor pengene har tatt veien, fortsetter. Under en pressekonferanse forteller sosialminister Mai Mercado at det dreier seg om en sum på 117 millioner danske kroner. Pengene har blant annet gått til et luksusliv med eksklusive smykker, biler, hus og hester til seg selv og barna.

I dag er villaen i Hvidovre og huset i Halland solgt. Den danske staten forsøker å få inn hva de kan av de tapte pengene.

I retten medga Britta at hun hadde overført penger til sin egen konto, men at hun ikke kunne huske hver enkelt transaksjon. 18. februar 2020 falt dommen. Britta Nielsen blir dømt til seks og et halvt års fengsel for blant annet grovt bedrageri. Hun ble også dømt til å tilbakebetale de 117 millionene. Hun godtok dommen og valgte ikke å anke. Mellom 1993 og 2018 hadde hun overført millionene på sine 66 bankkontoer i forskjellige banker.

Den siste dagen i retten fikk Britta muligheten til å henvende seg direkte til domstolen med noen avsluttende ord. «Jeg avstår», var alt hun sa. Ifølge aktor hadde stor-svindelen vært mulig på grunn av et usikkert kontrollsystem i sosialdepartementet, og at Britta Nielsen var en betrodd medarbeider med vide fullmakter. De tre barna hennes ble tiltalt for å ha tatt imot til sammen 50 millioner danske kroner, men de vedgår ikke skyld.

– Jeg har lånt av mamma, og vi har skrevet gjeldsbrev, har en av døtrene hevdet.

I juli ble alle de tre idømt fengselsstraff i byretten, men har anket. Ankesaken skal opp i Østre Landsret i august 2021.

Kilder: bt.dk, DR2, Ekstrabladet, Kvällsposten, Anklagemyndigheten, Allers Brott, TT

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.