Strøm

- Bør gi kontantoverføring til alle

Staten vil tjene rundt 11 milliarder mer enn normalt på de ekstraordinære strømprisene i år, ifølge Energi Norge. De foreslår en engangsutbetaling til alle husholdninger.

DYR STRØM: Energi Norge foreslår kontanttilskudd til alle, beregnet etter antallet i husholdningen. De har beregnet at staten i år vil hente inn 11 milliarder kroner mer enn normalt på skatter, avgifter og utbytte fra kraftselskapene - og 30 milliarder mer enn i fjor. Foto: NTB/Shutterstock
DYR STRØM: Energi Norge foreslår kontanttilskudd til alle, beregnet etter antallet i husholdningen. De har beregnet at staten i år vil hente inn 11 milliarder kroner mer enn normalt på skatter, avgifter og utbytte fra kraftselskapene - og 30 milliarder mer enn i fjor. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rekordhøye strømpriser gjør at staten i år vil hente inn 11 milliarder kroner mer enn normalt på skatter, avgifter og utbytte fra kraftselskapene, ifølge Energi Norge.

Sammenlikner man med 2020, da prisene var uvanlig lave, vil staten få inn hele 30 milliarder mer i år.

Kommuner med kraftinntekter kan regne med fire milliarder mer enn normalt, eller ni milliarder mer enn i 2020.

Dette er beregninger fra Energi Norge, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, for selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge.

- Krevende høye strømpriser

Energi Norge har beregnet at en husholdning i Sør-Norge med et gjennomsnittlig forbruk på 16 000 kilowattimer årlig, vil betale rundt 12 000 kroner mer for strømmen i år sammenliknet med det rekordbillige fjoråret – og 6000 kroner mer enn i et normalår.

I Midt- og Nord-Norge hvor prisene har vært vesentlig lavere, vil husholdningene betale rundt 7000 kroner mer enn i fjor, og 1000 kroner mer enn i et normalår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.