Strøm

- Bør gi kontantoverføring til alle

Staten vil tjene rundt 11 milliarder mer enn normalt på de ekstraordinære strømprisene i år, ifølge Energi Norge. De foreslår en engangsutbetaling til alle husholdninger.

DYR STRØM: Energi Norge foreslår kontanttilskudd til alle, beregnet etter antallet i husholdningen. De har beregnet at staten i år vil hente inn 11 milliarder kroner mer enn normalt på skatter, avgifter og utbytte fra kraftselskapene - og 30 milliarder mer enn i fjor. Foto: NTB/Shutterstock
DYR STRØM: Energi Norge foreslår kontanttilskudd til alle, beregnet etter antallet i husholdningen. De har beregnet at staten i år vil hente inn 11 milliarder kroner mer enn normalt på skatter, avgifter og utbytte fra kraftselskapene - og 30 milliarder mer enn i fjor. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rekordhøye strømpriser gjør at staten i år vil hente inn 11 milliarder kroner mer enn normalt på skatter, avgifter og utbytte fra kraftselskapene, ifølge Energi Norge.

Sammenlikner man med 2020, da prisene var uvanlig lave, vil staten få inn hele 30 milliarder mer i år.

Kommuner med kraftinntekter kan regne med fire milliarder mer enn normalt, eller ni milliarder mer enn i 2020.

Dette er beregninger fra Energi Norge, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, for selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge.

- Krevende høye strømpriser

Energi Norge har beregnet at en husholdning i Sør-Norge med et gjennomsnittlig forbruk på 16 000 kilowattimer årlig, vil betale rundt 12 000 kroner mer for strømmen i år sammenliknet med det rekordbillige fjoråret – og 6000 kroner mer enn i et normalår.

I Midt- og Nord-Norge hvor prisene har vært vesentlig lavere, vil husholdningene betale rundt 7000 kroner mer enn i fjor, og 1000 kroner mer enn i et normalår.

Energi Norge etterlyser handling fra myndighetene og foreslår en engangsoverføring per person til landets husholdninger - som en kontantoverføring:

– Mange mennesker opplever de høye strømprisene som svært krevende. Vi mener det er helt nødvendig at staten nå bidrar med en kontantoverføring til forbrukerne, ved siden av økt bostøtte og nedtrapping av elavgiften, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

De har tidligere pekt på bostøtte og andre ytelser til dem som sliter med å betale regningen som en løsning for forbrukerne.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

I tillegg har de foreslått at regjeringen bør vurdere å redusere momsen på strøm midlertidig, slik man har gjort permanent i Nord-Norge - i tillegg til å kutte i den statlige elavgiften.

I dag utgjør elavgiften over 20 øre per kilowattime eller 14 milliarder kroner årlig (inkl. mva.), ifølge Energi Norge, som mener at elavgiften bør trappes ned i takt med at CO₂-avgiften trappes opp fram mot 2030.

Slik kan kontantoverføringen være

Forslaget fra Energi Norge innebærer at det betales mest for første person i husholdningen og deretter et fallende beløp til de neste.

De påpeker at det også bør vurderes å differensiere beløpet ut fra hvem som har størst behov.

– Vi mener regjeringen bør velge en modell som har best mulig fordelingsvirkning, men samtidig er enkel å administrere. Ved siden av å lette på byrden for dem som har problemer med å betale strømregninga, er det viktig å opprettholde bred støtte til den klimaomstillingen som er noe av årsaken til at vi opplever de ekstreme strømprisene i år, sier Kroepelien.

Interesseorganisasjonen sier de anser de høye strømprisene nå som en midlertidig krise.

- Dette må håndteres med midlertidige tiltak, slik at vi ikke ødelegger det kraftmarkedet som tross alt har gitt oss høy forsyningssikkerhet, investeringer i ny fornybar energi og ikke minst Europas laveste strømpriser gjennom flere tiår, sier Kroepelien.

Kontanttilskudd i kommunene

De høye strømprisene engasjerer mange - og det mangler ikke på meninger rundt hva som bør gjøres.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttalt til media at regjeringen vil jobbe mot å få en avklaring før jul, om hvilke ordninger som skal gjelde for dem som har problemer med å betale strømregninga.

Lavere elavgift fra 1. januar, økte midler til Enova og økt bostøtte er virkemidler som allerede er vedtatt.

Per i dag har mulighetene for hjelp til å greie å betale strømregninga vært bostøtte fra Husbanken, økonomisk stønad fra Nav og betalingsutsettelse eller oppdeling av strømregningen fra strømselskapene.

Lokalt er det noen kraftkommuner som har vedtatt å dele ut penger til innbyggerne etter rekordinntekter: Valle kommune i Aust-Agder skal dele ut 2500 kroner i kontantstøtte til hver husstand. I Sirdal får hver innbygger 3000 kroner som kompensasjon for dyr strøm, ifølge NTB.

Investor Øystein Stray Spetalen, som mener de nye strømkablene til Europa er det som har forårsaket det skyhøye prisnivået på strøm, uttalte nylig til Klassekampen at følgende to tiltak må til for å gi lavere strømpriser på sikt: Petroleumsskatt på 78 prosent på all kraft som eksporteres til utlandet, i tillegg til at han mener Norge må melde seg ut av Acer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.