Boligskatt: - Helt uaktuelt

Blant forslagene til Skatteutvalget om endringer i det norske skattesystemet, er ny boligskatt. Men regjeringen sier nei til boligbeskatning for vanlige folk.

BOLIGSKATT: Skatteutvalget vil ha lavere skatt på arbeid, og høyere boligskatt. De kaller det en omlegging av skattene, ikke en økning. Men Finansminister Slagsvold Vedum og regjeringen sier nei, skriver NRK. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
BOLIGSKATT: Skatteutvalget vil ha lavere skatt på arbeid, og høyere boligskatt. De kaller det en omlegging av skattene, ikke en økning. Men Finansminister Slagsvold Vedum og regjeringen sier nei, skriver NRK. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

19. desember la Skatteutvalget ledet av NTNU-professor Ragnar Torvik, frem sin utredning for finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Utredningen besto av flere konkrete forslag til endringer av skattesystemet med mål om et helhetlig skattesystem som i sum er bedre for økonomien.

Blant anbefalingene fra utvalget, økt skatt på høye pensjonsinntekter, innføring av arveskatt og et nytt system for boligskatt.

Utvalgets forslag har vært ute på høring, og blant annet mener Norges Eiendomsmeglerforbund at boligskatt vil gjøre det vesentlig dyrere å eie bolig. Huseierne påpeker at de ikke tror alle husholdninger vil klare økte boligutgifter, etter at de allerede i januar i år påpekte at de frykter for husholdningenes økonomi.

Nå sier derimot Finansministeren at de er helt uaktuelt å innføre boligskatt, skriver NRK.

- Helt uaktuelt å øke boligbeskatningen

– Det er helt uaktuelt å øke boligbeskatningen vår for vanlige folk, understreker finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

– Nå har både Skatteutvalget, som ble oppnevnt av forrige regjering, og nå også NHO gått ut og støttet at vi bør øke boligbeskatningen for folk. Det er regjeringen sterkt imot, fastslår Vedum.

Utvalgets leder Ragnar Torvik mener det er en «dårlig» beslutning av regjeringen å legge bort forslaget om boligskatt.

– Boligskatt er upopulært. Men vi må se sammenhengen mellom boligskatt og andre skatter, påpeker han overfor NRK, og sier videre at vi trenger en boligskatt slik at vi kan redusere andre skatter, som er mer skadelig for norsk verdiskapning.

Torvik mener blant annet at det er viktigere å redusere skatten på arbeid, for å sikre at mange nok står i jobb, og redusere skatter for næringslivet noe, for å gjøre det mer gunstig å investere i næringsvirksomhet.

– Så dette er ikke en økning i skattene, men en omlegging, sier utvalgslederen.

Når Huseierne har regnet på hvordan den foreslåtte boligskatten vil slå ut for den enkelte boligeier, er svaret en saftig ekstraregning:

Regningen over 10 år er på 163 000 kroner, for en gjennomsnittsbolig til 4,7 millioner kroner, ifølge Huseiernes beregninger.

Pensjonistforbundet og Skattebetalerforeningen advarer mot den samlede virkningen av forslagene fra Skatteutvalget, som særlig vil ramme pensjonister hardt.

- Det ser ut til at pensjonister vil kunne få en betydelig økt skatt som en følge av utvalgets samlede forslag, uttaler Skattebetalerforeningen i høringssvaret.

Flere boligrelaterte skatteendringer

I Skatteutvalgets utredning la de i tillegg frem flere andre forslag til endringer i de boligrelaterte skattene, som å fjerne skattefritaket for utleieinntekter fra primærboliger, og å oppheve skattefritaket for fritidsboliger.

Men ingen av de foreslåtte endringene i boligskatten vil bli noe av, understreker finansministeren overfor NRK.

– Det skatteregelverket som er på bolig, det ligger fast. Vi ønsker ikke å følge opp det utvalget foreslo.

Skatteutvalgets forslag til ny boligskatt:

  • Utvalget anbefaler at det innføres skatt på fordel ved bruk av egen bolig som fases inn over noe tid, slik at det gis tid til tilpasning.
  • I første omgang foreslår utvalget at 1 prosent av boligverdien inntektsføres og beskattes med 22 prosent.
  • I tillegg foreslår utvalget et system for gevinstbeskatning av egen bolig med mindre omgåelsesmuligheter enn dagens regler, der gevinster ved salg av reelle primærboliger fortsatt skjermes.
  • Utvalget foreslår også at skattefritaket for fritidsboliger oppheves.
  • Utvalget foreslår videre å fjerne skattefritaket for utleieinntekter fra primærboliger.
  • Utvalget mener at en slik omlegging skaper rom for å fjerne eller redusere dokumentavgiften.
  • Forslagene anslås isolert sett å øke skatteinntektene med om lag 17,3 mrd. kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.