Skattemelding, formuesverdi og eiendomsskatt

Boligeiere risikerer å betale for mye: Sjekk dette i skattemeldinga nå

Feil opplysninger om boligen i skattemeldinga kan gjøre at du betaler feil skatt - og for mange kan det også medføre feil i eiendomsskatten fra kommunen.

SKATTEMELDING: Informasjon om bolig er et område mange kanskje har lett for å glemme, i skattemeldingen, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
SKATTEMELDING: Informasjon om bolig er et område mange kanskje har lett for å glemme, i skattemeldingen, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Skattemeldingen er ikke ferdig før du har sjekket, og informasjon om bolig er et område mange kanskje har lett for å glemme. Så langt har vi for eksempel minnet rundt 22 000 boligeiere på at de mangler boligopplysninger i skattemeldingen sin. Nå er det opp til hver enkelt å sjekke om opplysningene stemmer, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Hvert år får Skatteetaten mange spørsmål fra boligeiere om hvordan de skal fylle ut opplysninger om boligen sin i skattemeldingen.

- Feil i opplysningene om bolig kan gjøre at du betaler for mye eller for lite skatt, og det kan gi feil eiendomsskatt, minner Skatteetaten i en pressemelding.

Her er de vanligste spørsmålene de får - og svarene fra Skatteetaten:

Det er ikke oppgitt formuesverdi i skattemeldinga?

Ifølge Skatteetaten er det rundt 43 000 personer som mangler formuesverdi for boligen i skattemeldingen sin.

  • Hvis formuesverdien ikke står der eller du mener den er feil, må du fylle inn opplysninger om eiendommen selv.
  • Gjelder det bolig må du oppi byggeår og boligareal, også kalt p-rom i skattemeldingen. Du kan se hvordan du måler opp et p-rom på Skatteetaten.no

Boligstørrelsen og byggeår brukes for å beregne verdien på boligen din.

Ja, det du oppgir i skattemeldingen påvirker eiendomsskatten

Over 100 kommuner bruker Skatteetatens boligverdi som grunnlag for eiendomsskatt, forteller Skatteetaten. Når kommunene bruker Skatteetatens boligverdi som grunnlag for eiendomsskatt, slipper de selv å ta jobben med å taksere.

Skatteetaten bruker en modell som er utarbeidet av Statistisk sentralbyrå for å beregne formuesverdien på boligen. Riktige opplysninger i skattemeldingen er derfor viktig både for riktig skatt og for å få riktig eiendomsskatt, påpeker Skatteetaten.

Dersom du mener at verdien i skattemeldinga er for høy, kan du endre den, men du må kunne dokumentere verdien, som du kan se hvordan du gjør nedenfor.

Og husk: Vil du endre eiendomsskatten, er det faktisk ikke denne skattemeldinga for 2022 du må endre - men den for 2021:

For høy eiendomsskatt? Da må du endre forrige skattemelding

Hvis du vil endre eiendomsskatten for i år må du endre skattemeldingen for 2021.

Dette er fordi grunnlaget kommunene baserer seg på hentes fra siste fastsetting av formues- og inntektsskatt.

– Det betyr at for eiendomsskatten du får i 2023 er det tallene fra 2021 som ligger til grunn. Vi deler løpende opplysninger om boligverdi med kommunene. Så dersom du endrer boligverdien, vil kommunen din motta nye opplysninger og dermed kunne justere eiendomsskatten, sier Gjengedal.

Har du tidligere endret skattemeldingen, men må gjøre det på nytt også i år?

Ifølge Skatteetaten kan dette ofte skje for de som eier bolig sammen med noen.

For å unngå dette er det viktig at dere fører opp like boligopplysninger i skattemeldingen.

Ulike opplysninger er en av de vanligste årsakene til at endringene du gjør i skattemeldingen ikke følger med til neste år, ifølge Skatteetaten.

– Ta derfor en ekstra sjekk med den eller de du eier bolig sammen med for å sørge for at dere har ført inn like opplysninger, sier Gjengedal.

Hva slags dokumentasjon kreves?

Dersom du mener at verdien i skattemeldingen er for høy, er det mulig å endre den. Dette kan du gjøre ved å selv legge inn ny verdi, men husk at du må kunne dokumentere hvordan du har kommet frem til verdien.

- Dette kan være ved for eksempel en takst eller verdivurdering, dersom Skatteetaten ber om det, sier Gjengedal.

Har du allerede sendt inn skattemeldinga - og skjønner i ettertid at du vil endre boligverdien?

Du kan endre og sende inn skattemeldingen på nytt opp til tre år etter leveringsfristen, ifølge Skatteetaten.

Etter at skattemeldingen er levert med riktige boligopplysninger, behandler Skatteetaten den og lager et skatteoppgjør.

TØRK DEN GODT: Kluten bør rettes ordentlig ut når den ligger til tørk. Ligger den slik, vil den tørke saktere og utvikle mer bakterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hvordan gjøres verdsettelse av bolig i skattemeldingen?

Skatteetaten forklarer hvordan beregningen gjøres:

Boligen du bor i er i skattemeldingen verdsatt til 25 prosent av en beregnet markedsverdi (basert på prismodell fra SSB).

Formuesverdien fastsettes i utgangspunktet til 25 prosent av beregnet markedsverdi for primærbolig og 95 prosent for sekundærbolig.

For inntektsåret 2022 har det kommet en ny sats for primærbolig over kr 10 000 000, den ligger på 50 prosent av den overskytende boligverdien, altså 50 prosent for verdien over 1 million.

Skatteetaten har en boligkalkulator for å finne formuesverdi på Skatteetaten.no

Fritidseiendommer verdsettes til 30 prosent av kostpris. I skattemeldingen for 2022 er formuesverdien på fritidseiendom oppjustert med 25 prosent.

Dersom du har kjøpt fritidseiendom i løpet av året, skal du bruke formuesverdien som tidligere eier brukte ved siste fastsetting av formues- og inntektsskatt, oppjustert med 25 prosent. Skatteetaten forklarer hvordan formuesverdien av fritidseiendom i Norge fastsettes her.

Det er den som eier eiendommen 31. desember 2022 som er ansvarlig for eventuell skatt på eiendommen for inntektsåret 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.