Bo hjemme som gammel? 2 av 3 bor i boliger som er dårlig egnet

De fleste av oss ønsker å fortsette å bo hjemme når vi blir eldre, så langt det er mulig. Men boligene våre er ikke tilrettelagt med livsløpsstandard - og heller ikke for å motta pleiehjelp i hjemmet.

KAN KNUSE DRØMMEN OM Å BO HJEMME: De fleste ønsker å bli boende hjemme så lenge som mulig - men de færreste bor i en bolig der dette faktisk vil være mulig. Trapper og baderom er det som byr på mest utfordringer når det kommer til tilgjengelighet i boligen. Foto: NTB/Shutterstock
KAN KNUSE DRØMMEN OM Å BO HJEMME: De fleste ønsker å bli boende hjemme så lenge som mulig - men de færreste bor i en bolig der dette faktisk vil være mulig. Trapper og baderom er det som byr på mest utfordringer når det kommer til tilgjengelighet i boligen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi blir stadig flere eldre - og vi lever lenger. Pleie- og omsorgstjenestene er overbelastet allerede, som NRKs Brennpunktserie «Omsorg bak lukkede dører» satte søkelyset på i vinter. Helseminister Ingvild Kjerkol mener at vi må planlegge for en alderdom.

Så hvor skal vi bo, når vi blir eldre og kanskje trenger helse- og omsorgstjenester?

- De kommende åra vil Norge oppleve en stor vekst i antall personer over 80 år. Det vil neppe være mulig, eller hensiktsmessig, å bygge ut dagens tjenestetilbud i takt med den demografiske utviklingen. Det er behov for å vurdere tiltak som kan settes inn tidligere i forløpet og forebygge noe av veksten i behovet for heldøgnsplasser, skriver Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i en fersk rapport.

- Morgendagens eldre vil ha andre behov og preferanser, og flere vil ønske å bo hjemme så lenge som mulig, poengterer DFØ.

Kartleggingsrapporten er laget på oppdrag fra Finansdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Fokus er boligløsninger og helse- og omsorgstjenester for eldre - og hvordan man skal sikre effektiv ressursbruk og begrense utgiftsveksten til boløsninger og helse- og omsorgstjenester for eldre.

Per i dag finnes det noen ordninger for tilrettelegging av bolig, som kan hjelpe deg til å kunne bo lenger hjemme. Dette er i regi av blant annet Nav og Husbanken - som du kan lese alt om her.

2 av 3 bor i en bolig med vanskelig tilgjengelighet

Leve hele livet-reformen som er beskrevet i stortingsmeldingen «Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre», handler om hvordan man skal kunne skape et mer aldersvennlig samfunn:

Hvordan man skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger, ha trygghet for at de får god hjelp når de har behov for det, at pårørende kan bidra uten at de blir utslitt og at ansatte kan bruke sin kompetanse i tjenestene.

I stortingsmeldingen framgår det at det er en betydelig samfunnsøkonomisk gevinst ved at eldre kan bli boende hjemme og få helse- og omsorgstjenester der, framfor å måtte flytte på institusjon.

Men, som DFØ påpeker i den nye rapporten: 2 av 3 boliger er dårlig egnet for eldre:

- Med et økende antall eldre, økt behov for helse- og omsorgstjenester og et ønske om at flere skal bli boende hjemme lengre, er det et behov for egnede boliger i boligmarkedet. Egnede boliger for eldre kjennetegnes av blant annet tilgjengelighet og beliggenhet. Mange av de eksisterende boligene i Norge er dårlig tilpasset personer med nedsatt funksjonsevne, og to tredjedeler av befolkningen bor i en bolig med vanskelig tilgjengelighet.

Tilrettelagte boliger har flere sider: Ikke bare er det avgjørende for om det overhodet er mulig for deg å bli boende, når du blir eldre og kanskje med dårligere bevegelighet - men det handler også om ressursbruk for kommunenes hjemmetjenester:

Omtrent 35 prosent av boligene som ansatte i helse- og omsorgstjeneste besøker, har fysiske hindre som gir utslag i ressursbruk. Tilrettelegging av boligene vil kunne bidra til at hjemmetjenestene tar mindre tid hos de enkelte - og dermed vil de ansatte kunne rekke mer.

- Få virkemidler som er forebyggende

Dagens virkemidler for tilrettelegging av boliger er ikke innrettet som forebyggende tiltak, poengterer DFØ i rapporten.

- Det er relativt få virkemidler som kan brukes forebyggende for å stimulere den enkelte til strategiske valg for egen bosituasjon, og det er også få enkeltpersoner som søker og får lån innenfor de aktuelle låneordningene som Husbanken tilbyr.

Et ideelt resultat av virkemidler ville være at eldre i størst mulig grad gjør strategiske valg rundt egen bosituasjon som et forebyggende tiltak - og at kommunen og stat først bidrar når den enkelte ikke lenger selv kan ivareta eget behov.

DFØ forteller at det er flere økonomiske virkemidler både i kommunene og fra Nav, som kan tildeles enkeltpersoner ved oppstått eller nært forestående behov for en mer tilpasset bolig - hvor hjelpemidler fra Nav er det mest brukte.

- Kommunene ser generelt ut til i liten grad å bruke tilskuddsordningene som de fra 2020 har fått ansvaret for til målgruppen eldre over 67 år, poengterer de.

Hva dette skyldes, vet de ikke - men de antar at dette kan skyldes flere forhold som eksempelvis kommunenes prioriteringer, kjennskap til ordningene og annet.

På bakgrunn av kartleggingsrapporten skal myndighetene vurdere tiltak for hvordan stat og kommune kan legge til rette for at eldre kan bli boende hjemme lengst mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.