Nav

Ble slått på jobb - men nektes fordel for yrkesskade

Læreren mente en voldshendelse på skolen var grunnen til at hun ble ufør - men Nav sier nei. Dermed får hun heller ikke yrkesskadefordelene som ville betydd bedre økonomi.

UFØR: Kvinnen jobbet på en ungdomsskole da hun ble slått av en elev - og mener selv at dette er grunnen for plagene som gjorde at hun ble delvis ufør. Men Nav mener det ikke kan bevises en sammenheng - og hun får dermed dårligere uføretrygd enn hun ville fått med yrkesskadefordel. Illustrasjonsfoto: NTB
UFØR: Kvinnen jobbet på en ungdomsskole da hun ble slått av en elev - og mener selv at dette er grunnen for plagene som gjorde at hun ble delvis ufør. Men Nav mener det ikke kan bevises en sammenheng - og hun får dermed dårligere uføretrygd enn hun ville fått med yrkesskadefordel. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dersom man blir utsatt for en sykdom eller en skade på jobb, kan man ha rett på mange fordeler dersom det blir godkjent som en yrkesskade eller yrkessykdom.

Man kan for eksempel få en yrkesskadefordel ved beregningen av uføretrygd dersom det blir utfallet av skaden; man kan ha rett på menerstatning - og man kan få dekket for eksempel tannlege- eller fysioterapiutgifter.

Enklere sagt: Du kan få bedre økonomi med en godkjent yrkessykdom eller yrkesskade.

Men for å få disse fordelene, er du avhengig av at Nav godkjenner sykdommen eller skaden din som en yrkesskade - og det er det ikke alltid de gjør. Her kan du lese mer om hva som skal til for å få godkjent yrkesskade eller yrkessykdom.

Læreren vi forteller om innledningsvis i denne artikkelen, får avslag på yrkesskadefordel i beregningen av uføretrygden. Dette på tross av at hun selv mener en voldshendelse på skolen er årsak til at hun ikke lenger greier å jobbe som før.

Slått på skolen

Saken har vært oppe til behandling i Trygderetten, som er ankeinstans etter vedtak i Nav og Nav Klageinstans. Der forteller kvinnen at hun mener hennes uførhet kan forklares med en voldshendelse hun ble utsatt for i sin jobb som lærer på en ungdomsskole:

En elev slo henne med knyttet neve mot høyre kjeve, og hun mener at dette var årsaken til hennes uførhet i form av nervesmerter, myalgiplager og utslitthet.

Kvinnen er innvilget 55 prosent uføretrygd, og mener at dette skal bli beregnet etter særregler for yrkesskaden, som ville gitt henne en bedre uføretrygd.

Men dette blir avslått både fra Nav - og også i Trygderetten.

Derfor får hun nei

Det er strenge regler for hva Nav godkjenner som yrkesskade. For eksempel må det være bevist at yrkesskaden er skyld i en eventuell uførhet, for å få en yrkesskadefordel i uføreberegningen.

Og det er dette som både Trygderetten og Nav mener ikke er bevist i denne saken:

Retten kommer til at ingen deler av uførheten skal beregnes etter særreglene for yrkesskade. De viser til at det ikke foreligger dokumentasjon på at kvinnens plager, som er årsak til uførheten, kan spores tilbake til hendelsen på jobben.

Så selv om hun har fått godkjent slagskaden som yrkesskade, får hun ikke medhold i at yrkesskaden har sammenheng med det at hun er ufør.

Dermed får hun heller ikke tilkjent yrkesskadefordel i uføreberegningen:

«Retten har kommet til en ikke sannsynliggjort årsakssammenheng mellom den ankende parts uførhet i form av nervesmerter, kroniske myalgiplager og utslitthet og den godkjente yrkesskaden fra september 2009. Ingen deler av den ankende parts uføretrygd skal beregnes etter særreglene for yrkesskade.» (sitat fra kjennelsen i Trygderetten).

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.