Klage til Trygderetten?

Behandlingstid: 414 dager

Trygderetten brukte i snitt 414 dager på å saksbehandle klager fra blant annet Nav og Statens pensjonskasse i 2022, som er en kraftig økning fra året før.

KLAGE PÅ VEDTAK TIL NAV? Anker du klagen videre til Trygderetten, kan det ta lang tid før anken blir avgjort. Illustrasjonsfoto: NTB
KLAGE PÅ VEDTAK TIL NAV? Anker du klagen videre til Trygderetten, kan det ta lang tid før anken blir avgjort. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Er du uenig i et vedtak fra eksempelvis Statens Pensjonskasse eller Nav, kan du klage vedtaket videre til Trygderetten. De behandler årlig mellom 3000 og 4000 ankesaker, hvor enkelte får omgjort sitt vedtak, eksempelvis fra Nav. Dette har Vi.no skrevet om flere ganger, sist forrige uke, da vi skrev om mannen som fikk nei til AAP hos Nav, mens Trygderetten mente han derimot har rett på arbeidsavklaringspenger.

Ulempen med å klage på vedtaket sitt til Trygderetten, har de siste årene vært den lange behandlingstida: Allerede i 2021 skrev Vi.no om ventetid på 14 til 16 måneder på å få klagen behandlet i Trygderetten.

Og fortsatt er det ingenting som tilsier at saksbehandlingstida er blitt kortere: I Trygderettens årsrapport for 2022 skriver de at den gjennomsnittlige saksbehandlingstida derimot har økt de siste årene.

Bruker i snitt 414 dager

Ifølge Trygderettens årsrapport for 2022, har den gjennomsnittlige saksbehandlingstida økt de siste årene. I 2020 var snittet 246 dager, i 2021 var gjennomsnittlig saksbehandlingstid 356 dager.

I 2022 har den gjennomsnittlige saksbehandlingstida økt ytterligere, og var på 414 dager.

«Selv om vi har økt produksjonen vår i forhold til 2021, er vi ikke tilfreds med situasjonen da vi fortsatt har lang saksbehandlingstid og en høy saksbeholdning», skriver Trygderetten i årsrapporten, der det også kommer fram at det har vært en saksbehandlingstid på over 12 måneder på cirka 80 prosent av alle saker de har behandlet.

Også Klage- og ankeutvalget som la fram sin rapport i år, slo fast at saksbehandlingstida må ned når Nav-brukere klager og anker på vedtak, først til Nav og så eventuelt videre til Trygderetten. Trygderettens leder, Trine Fernsjø , uttalte overfor Vi.no i forbindelse med utvalgets rapport at Trygderetten hadde et etterslep av gamle saker som har påvirket saksbehandlingstida negativt.

Hun uttalte også at forslagene til effektivisering av saksbehandlingen skal vurderes nærmere i Trygderetten.

- Jeg deler utvalgets vurdering av at saksbehandlingstiden i Trygderetten er for lang, og at det er altfor mange som venter på å få sin ankesak avgjort. Generelt mener jeg at forslagene som ble presentert er spennende. Trygderetten vil også sammen med departementet se på mulighetene for å sette i verk noen av endringsforslagene allerede før høringsprosessen. Trygderetten vil komme tilbake med kommentarer til utvalgets anbefalinger etter å ha lest og drøftet rapporten internt, sier Fernsjø.

Utvalgets innspill skal ut på høring i vår, ifølge regjeringen.no.

Behandler flest saker fra Nav

Ifølge årsrapporten til Trygderetten er hovedvekten av sakene de behandler, saker som blir anket videre fra Nav Klageinstans, som utgjør cirka 92 prosent av alle sakene Trygderetten behandlet i 2022.

Den desidert største andelen saker gjelder uføreytelser, som utgjorde i alt 1180 saker i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.