«Olga-svindlet» slipper å betale

– Banken kan ikke lempe ansvaret på kunden

70-åringen som ble svindlet for 140 000 kroner har vunnet fram i Høyesterett – og banken må dekke tapet. – Med det kan mange svindelofre i Norge puste lettet ut, sier Forbrukerrådet.

BRA FOR ANDRE SOM UTSETTES FOR SVINDEL: «Olga-dommen» er viktig også for andre, fordi banken nå må legge den til grunn når de behandler tilsvarende saker. Svindelofrene kan ikke holdes ansvarlige for den kriminelle handlingen de er utsatt for. - Dette vil lette livssituasjonen for mange svindelutsatte nordmenn. De vil nå kunne få behandlet sine saker, og få sine svindeltap dekket, sier Forbrukerrådet. Foto: NTB
BRA FOR ANDRE SOM UTSETTES FOR SVINDEL: «Olga-dommen» er viktig også for andre, fordi banken nå må legge den til grunn når de behandler tilsvarende saker. Svindelofrene kan ikke holdes ansvarlige for den kriminelle handlingen de er utsatt for. - Dette vil lette livssituasjonen for mange svindelutsatte nordmenn. De vil nå kunne få behandlet sine saker, og få sine svindeltap dekket, sier Forbrukerrådet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Dette vil lette livssituasjonen for svært mange svindelofre i Norge. Med denne dommen stadfester Høyesterett at banken ikke kan lempe ansvaret over på forbruker når de utsettes for kynisk og profesjonell svindel, sier juridisk direktør i Forbrukerrådet, Tone Molvær Berset.

Vi.no har tidligere skrevet om saken, etter at kvinnen vant i lagmannsretten i desember i fjor:

70-åringen ble utsatt for såkalt «Olga-svindel», hvor svindlerne sikter seg inn på typiske «eldre kvinnenavn» – som Olga, Kari og Gerd – for å svindle dem til å gi fra seg sikkerhetsopplysninger og BankID. Deretter tapper svindlerne kontoer for penger.

– I dette tilfellet utga svindlerne seg for å være ansatte i kvinnens bank. Hun har handlet i den tro at hun snakket med banken sin da hun ga fra seg sikkerhetsopplysninger, men endte altså opp med å bli frastjålet 140 000 kroner, sier Berset.

Kvinnen tapte da saken først ble behandlet i tingretten, vant i lagmannsretten, men banken anket til Høyesterett – som har bestemt at kvinnen får medhold – og banken må betale.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.