Ny svindelmetode

«Banken» ber deg overføre penger til trygg konto

Men det er slett ikke banken din som ringer deg, advarer Sparebank1.

SVINDEL: Ringer det som tilsynelatende er banken eller politiet og ber deg overføre penger til en trygg konto, bør du legge på. Illustrasjonsfoto: NTB
SVINDEL: Ringer det som tilsynelatende er banken eller politiet og ber deg overføre penger til en trygg konto, bør du legge på. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

SpareBank 1 advarer i en pressemelding nå mot en ny type svindel. Svindelmetoden går ut på at «bankens sikkerhetsavdeling» ringer for å fortelle at kontoen din er hacket, og at du derfor må overføre pengene til en «sikker» eller «trygg» konto.

- I «sikker konto»-svindel er det offeret selv som overfører pengene til svindleren. Du blir ikke bedt om å gi fra deg BankID-opplysninger, passord eller bekreftelse i BankID-app, men blir rett og slett manipulert til å overføre penger direkte, forteller leder for Antisvindel i SpareBank 1 Utvikling, Anna Rønning.

Vi.no skrev i fjor om den voldsomme økningen i Bank-ID-svindler, som i stor grad har rammet eldre bankkunder.

Overfører penger til svindlerens konto

Ifølge Sparebank1 er den største forskjellen på tidligere svindelmetoder og denne, at det er kunden selv som overfører pengene til en såkalt muldyrkonto som svindlerne kontrollerer.

Noen ganger er det «banken» som ringer, andre ganger «politiet» eller «Økokrim» på «bankens» vegne. Svindleren vil påstå at pengene dine er i fare, men berolige med at de vil være trygge på en «sikkerhetskonto» de ber deg om å overføre pengene dine til.

Sparebank1 påpeker at svindlerne er utspekulerte og svært manipulative.

- Svindlerne kan ringe deg helt ut av det blå, eller de kan målrette forsøket ved å utsette deg for en mindre svindel først, for å gjøre "sikker konto"-svindelen mer overbevisende eller troverdig ved å vise til den første svindelen du har gått på. Slik spiller de på frykten din, forteller Anna Rønning.

Svindlerne vil også påstå at de har bevis på at det er gjennomført trekk, kjøp eller betalinger fra kontoen din, skriver Sparebank1.

Banken ber aldri om dette

Ifølge Anna Rønning i SpareBank 1 har svindlerne trolig endret taktikk, siden de nå opplever at mange kunder ikke lenger lar seg lure til å gi fra seg BankID- eller innloggingsopplysninger.

- Folk har fulgt med i timen, og vet at de ikke skal gi fra seg BankID- og personopplysninger. Dette har svindlerne forstått, og har gått over til et annet modus, sier Rønning.

Hun påpeker samtidig at banken har egne, interne systemer for å sikre pengene dine dersom en svindelsituasjon skulle oppstå.

- Vi trenger ikke ringe deg for å be om at du overfører penger eller gir fra deg andre sensitive opplysninger. Aldri, avslutter Rønning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.