Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
SpareBank 1 advarer i en pressemelding nå mot en ny type svindel. Svindelmetoden går ut på at «bankens sikkerhetsavdeling» ringer for å fortelle at kontoen din er hacket, og at du derfor må overføre pengene til en «sikker» eller «trygg» konto.
- I «sikker konto»-svindel er det offeret selv som overfører pengene til svindleren. Du blir ikke bedt om å gi fra deg BankID-opplysninger, passord eller bekreftelse i BankID-app, men blir rett og slett manipulert til å overføre penger direkte, forteller leder for Antisvindel i SpareBank 1 Utvikling, Anna Rønning.
Vi.no skrev i fjor om den voldsomme økningen i Bank-ID-svindler, som i stor grad har rammet eldre bankkunder.

- Bekymringsverdig at eldre blir rammet i større grad
Overfører penger til svindlerens konto
Ifølge Sparebank1 er den største forskjellen på tidligere svindelmetoder og denne, at det er kunden selv som overfører pengene til en såkalt muldyrkonto som svindlerne kontrollerer.
Noen ganger er det «banken» som ringer, andre ganger «politiet» eller «Økokrim» på «bankens» vegne. Svindleren vil påstå at pengene dine er i fare, men berolige med at de vil være trygge på en «sikkerhetskonto» de ber deg om å overføre pengene dine til.
Sparebank1 påpeker at svindlerne er utspekulerte og svært manipulative.
- Svindlerne kan ringe deg helt ut av det blå, eller de kan målrette forsøket ved å utsette deg for en mindre svindel først, for å gjøre "sikker konto"-svindelen mer overbevisende eller troverdig ved å vise til den første svindelen du har gått på. Slik spiller de på frykten din, forteller Anna Rønning.
Svindlerne vil også påstå at de har bevis på at det er gjennomført trekk, kjøp eller betalinger fra kontoen din, skriver Sparebank1.

Varsko om dating-inkasso
Banken ber aldri om dette
Ifølge Anna Rønning i SpareBank 1 har svindlerne trolig endret taktikk, siden de nå opplever at mange kunder ikke lenger lar seg lure til å gi fra seg BankID- eller innloggingsopplysninger.
- Folk har fulgt med i timen, og vet at de ikke skal gi fra seg BankID- og personopplysninger. Dette har svindlerne forstått, og har gått over til et annet modus, sier Rønning.
Hun påpeker samtidig at banken har egne, interne systemer for å sikre pengene dine dersom en svindelsituasjon skulle oppstå.
- Vi trenger ikke ringe deg for å be om at du overfører penger eller gir fra deg andre sensitive opplysninger. Aldri, avslutter Rønning.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.