Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Regjeringa varsler i revidert nasjonalbudsjett at den tar sikte på å avvikle Eldreombudet med virkning fra 1. juli 2023.
Ombudet får derfor mindre penger i inneværende år som et ledd i det de omtaler som en planlagt avvikling.
- Regjeringens grunn er først og fremst økonomisk. Flere av Eldreombudets oppgaver blir allerede dekket av andre ombud og instanser. Med en krevende ressurssituasjon mener regjeringa at ressursbruken ikke svarer seg, fordi ulike instanser har overlappende ansvarsområde og funksjoner, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi Pluss
Rettigheter og arv etter dødsfall: Her kan du få hjelp og oversikt
Vi PlussAnerkjenner innsatsen - men må rydde
– Regjeringa anerkjenner den innsatsen Eldreombudet har gjort på kort tid med å synliggjøre eldre sine interesser og utfordringer på mange områder. Eldre er en mangfoldig gruppe og det er mange aktører som fremmer eldre sine interesser. I en tid der vi må prioritere, mener regjeringa at det er riktig å rydde i overlappende funksjoner og ansvarsområder, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Departementet skriver videre at regjeringen ønsker et aldersvennlig samfunn og at dette oppnås ved at alle aktører er opptatte av utfordringene eldre kan møte - og ikke kan overlates kun til et særskilt ombud.
I pressemeldingen sier de videre at regjeringa vil styrke pasient- og brukerombudene for å sikre at de er til stede i hele landet - noe de uttaler også vil komme de eldre i helse- og omsorgstjenestene til gode.
KrF-leder Olaug Bollestad kaller beslutningen «en hån mot de eldre» og sier i en uttalelse til NTB
– I altfor mange år var eldre en gruppe i samfunnet uten et eget ombud. Det gjorde KrF noe med og opprettet et eldreombud. At regjeringen nå legger ned Eldreombudet som KrF fikk opprettet, er bare trist.

Den enkleste måten å få bedre lånerente for deg over 50
Vi PlussBo trygt hjemme
Samtidig omtaler de en ny satsning: En «bo trygt hjemme»-reform:
– Regjeringa er svært opptatt av å forberede oss på at vi blir flere eldre, og vi starter nå arbeidet med en «bo trygt hjemme»-reform, sier Kjerkhol.
Fokus vil være aldersvennlige samfunn, knyttet til blant annet trygg og tilpasset bolig, digitalisering, nærmiljø og transport.

De unike «eldreboligene»

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.