Nav, feriepenger og skatt

Alt om skatt på Nav-utbetalinger i juni

Juni betyr feriepenger og trekkfri utbetaling for vanlige arbeidstakere. Men mange med Nav-ytelser må betale skatt også nå.

SKATT I JUNI? Noen slipper skatt på utbetalingen fra Nav i juni - men de fleste trekkes skatt også da. Foto: NTB
SKATT I JUNI? Noen slipper skatt på utbetalingen fra Nav i juni - men de fleste trekkes skatt også da. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De aller fleste arbeidstakere får feriepenger i juni. Og i de aller fleste tilfellene er feriepengene trekkfrie, som vil si at det ikke trekkes skatt, dersom de utbetales året etter opptjeningsåret.

Du betaler skatten fordelt på årets øvrige måneder.

Men har du en stønad eller en ytelse fra Nav, er det stor sannsynlighet for at du må betale skatt også i juni. Du kan se hvilke Nav-ytelser du må betale skatt på i juni lenger nede i teksten.

Men først: Det er faktisk noen Nav-ytelser du slipper å betale skatt på i juni.

Nav-ytelsene fritatt for juni-skatt

Først og fremst: Det er Skatteetaten som har ansvaret for skatt og skattekort. Det er altså ikke Nav som har bestemt hva du skal betale i skatt eller hvem som må eller ikke må betale skatt i juni.

Arbeidsavklaringspenger (AAP) er en av ytelsene som er delvis fritatt for skatt i juni. Etter folketrygdloven kapittel 11 skal AAP være fritatt for forskuddstrekk for to 14-dagers perioder i juni måned. Det samme gjelder kvalifiseringsstønad for juni måned.

Disse betaler ikke skatt i juni:

 • Uføretrygd: Trekkfri
 • Ventelønn: Trekkfri
 • Arbeidsavklaringspenger: Delvis fritatt. Hvilke perioder som er trekkfrie, avhenger av meldesyklusen din. I juni er de to første periodene trekkfrie, det vil si uke 21-22 og 23-24 for de som melder seg for oddetallsuker, eller uke 22-23 og 24-25 for de som melder seg for partallsuker.
 • Kvalifiseringsstønad: Trekkfri
 • Overgangsstønad: Trekkfri

Disse betaler skatt også i juni

Pensjonistene har ikke opptjent rett på feriepenger og er noen av dem som også må betale skatt i juni.

Hvis du betaler Svalbardskatt eller kildeskatt, er det også ordinært skattetrekk i juni. Etterbetalinger som utbetales i juni, er også skattepliktige.

Disse betaler skatt i juni:

 • Alderspensjon: Ordinært skattetrekk
 • Avtalefestet pensjon: Ordinært skattetrekk
 • Ytelser til gjenlevende ektefelle: Ordinært skattetrekk. Ved kombinasjon uføretrygd og ytelser til gjenlevende ektefelle, er også ytelser til gjenlevende trekkfri i juni.
 • Dagpenger: Ordinært skattetrekk
 • Foreldre- og svangerskapspenger: Ordinært skattetrekk
 • Introduksjonsstønad: Ordinært skattetrekk
 • Pleiepenger, opplæringspenger og omsorgspenger: Ordinært skattetrekk
 • Supplerende stønad: Ordinært skattetrekk
 • Sykepenger: Ordinært skattetrekk
 • Ytelser til tidligere familiepleier: Ordinært skattetrekk

Husk også: Dersom du har opprettet et frivillig skattetrekk, som altså er et trekk som gjøres i tillegg til det ordinære skattetrekket, blir dette også trukket også i juni - med mindre du melder fra i forkant at det skal stoppes.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Skatt og feriepenger

Skattekortet er justert slik at det trekkes litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året, slik at det rent fysisk ikke skal trekkes skatt av feriepengene når de utbetales.

Det er imidlertid ikke veldig mange av Nav-ytelsene som gir rett på feriepenger. Alderspensjonister og uføre er av de som ikke tjener opp feriepenger på ytelsene fra Nav.

Du kan lese mer om feriepenger fra Nav her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.