Nav

Alt du må vite om feriepenger og skatt på Nav-ytelser i juni

Mens noen får feriepenger, får andre det ikke. Og mens noen betaler skatt på juni-utbetalingen som vanlig - slipper andre. Her er oversikten.

FERIEPENGER OG SKATT PÅ NAV-UTBETALINGER I JUNI? Noen ytelser fra Nav gir rett på feriepenger - mens andre ikke. Og mens noen slipper skatt på Nav-ytelsen i juni, må andre betale. Vi gir deg oversikten. Foto: NTB
FERIEPENGER OG SKATT PÅ NAV-UTBETALINGER I JUNI? Noen ytelser fra Nav gir rett på feriepenger - mens andre ikke. Og mens noen slipper skatt på Nav-ytelsen i juni, må andre betale. Vi gir deg oversikten. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange har spørsmål om når utbetalingene fra Nav kommer. Og akkurat nå skal du merke deg at det er endrede utbetalingsdatoer fra Nav både i april og mai. I tillegg har Nav nylig varslet at det er store forsinkelser i utbetalinger av sykepenger akkurat nå.

Men snart kommer også sommeren, med feriepenger, spesielle utbetalinger i juni - og særregler for skattetrekk på utbetalingene fra Nav.

Her er det du må vite om feriepenger, utbetalinger i sommer og skatt.

Hvem får feriepenger fra Nav?

Det er ikke rent få som får ytelser fra Nav: I 2021 mottok 2,9 millioner personer, 54 prosent av den norske befolkningen, en eller annen ytelse fra Nav i løpet av året. De største gruppene er alderspensjonister og uføre.

Når det gjelder feriepenger på Nav-ytelser er det slik at noen ytelser fra Nav gir rett til ferie og/eller feriepenger - mens andre ikke.

Alderspensjonister og uføre er av de som ikke tjener opp feriepenger på ytelsene fra Nav.

Du skal imidlertid merke deg de spesielle reglene for skattetrekk på Nav-ytelser i juni:

Mens noen ikke betaler skatt på juni-utbetalingen fra Nav, må andre betale full skatt som vanlig.

Du skal også merke deg at dersom du har rett til feriepenger på din ytelse fra Nav, trekkes det ikke skatt. Men dersom du har bedt om et frivillig skattetrekk, vil dette trekkes også fra feriepengene.

Alderspensjon og AFP

Her er det som gjelder for alderspensjon, Avtalefestet pensjon (AFP) i offentlig og privat sektor og krigspensjon.

  • Feriepenger? Nei, det er ikke feriepenger på noen av disse pensjonsytelsene.
  • Skattetrekk i juni: For pensjonsutbetalinger er det ordinært skattetrekk i juni.

Gjenlevendepensjon

  • Feriepenger? Nei, det er ikke feriepenger på gjenlevendepensjon.
  • Skattetrekk i juni: Det er ordinært skattetrekk i juni.

Uføretrygd

  • Feriepenger? Nei, det er ikke feriepenger av uføretrygd.
  • Skattetrekk i juni: Uføretrygden er trekkfri i juni, som vil si at du ikke betaler skatt den måneden. Dersom du betaler svalbardskatt eller kildeskatt, er det ordinært skattetrekk i juni. Kildeskatt er noe som betales av personer som er bosatt i andre land men som får pensjoner/uføreytelser fra Norge.

Arbeidsavklaringspenger (AAP)

Feriepenger: Det er ikke feriepenger på arbeidsavklaringspenger.

Skattetrekk i juni: Hvilke perioder som er trekkfrie, avhenger av meldesyklusen din. I juni er de to første periodene trekkfrie, det vil si uke 21-22 og 23-24 eller uke 22-23 og 24-25.

Merk deg dette om ferie og AAP:

Ifølge Nav, har du ikke rett til arbeidsavklaringspenger når du har ferie - men du kan likevel få utbetalt penger i ferien dersom de avtalte Nav-aktivitetene kan gjennomføres som planlagt.

For øvrig gjelder også dette, spesifikt for AAP og ferie:

Hvis Nav ikke har noen aktuelle aktiviteter for deg i perioden, er du å anse som tilgjengelig for Nav. Da skal du ikke føre fravær på meldekortet, og vil få utbetalt arbeidsavklaringspenger som normalt.

Hvis du har ferie og dermed ikke er tilgjengelig for Nav, skal du føre dette under spørsmål 4 om ferie eller fravær på meldekortet når du:

  • tar fri / har fravær fra planlagte aktiviteter du har avtalt med Nav. Selv om det kan oppstå pauser i aktivitetsplanen, skal du likevel være tilgjengelig for andre tiltak, som sommerjobb, praksisplass eller annen type oppfølging.
  • tar fri, og ikke ønsker å være tilgjengelig for Nav en periode. Det gjelder også hvis du reiser bort i Norge og/ eller utlandet. Disse tilfellene regnes som fravær, og du har ikke krav på arbeidsavklaringspenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.