Allerede etter 10 minutter er stressnivået lavere

Det er helt gratis, det har ingen bivirkninger, alle kan gjøre det, og det gjør godt for helsen din: Lær deg stubbesitting!

LA TANKESPINNET FARE: Hjernen kobler av når vi blir bevisst på små detaljer og mønstre i naturen. Finn deg et sted i skogen og bare sitt der og observer – uten mobiltelefon. Bosse Norén påpeker også viktigheten av å gjøre det til en vane, selv om det skulle regne og blåse. Foto: NTB
LA TANKESPINNET FARE: Hjernen kobler av når vi blir bevisst på små detaljer og mønstre i naturen. Finn deg et sted i skogen og bare sitt der og observer – uten mobiltelefon. Bosse Norén påpeker også viktigheten av å gjøre det til en vane, selv om det skulle regne og blåse. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Bosse Rosén er ambulanse-sykepleieren som gikk ut i det grønne og skapte en velværebevegelse. Målet er å bøte på mangelen på natur og redusere stress og stillesittende atferd.

– Som ambulansesykepleier ser jeg mye dårlig helse som kunne ha vært unngått hvis man bare hadde vært litt mer forsiktig, sier Bosse Rosén.

For ifølge ham kan naturen fungere som en vaksine mot dårlig helse.

– Selv går jeg en tur ute i naturen hver dag og sitter stille i ti minutter. Og jeg undrer meg over at ikke flere gjør noe som er så enkelt, og som i tillegg har så god effekt. Jeg kaller det for stubbesitting, selv om du ikke trenger en stubbe.

Mindre stress

Bosses tanker har resultert i kurs i stubbesitting, og til og med et eget mesterskap: Den 20. mars er det Svensk Mesterskap i stubbesitting!

– Så hva er greia med å sitte stille i naturen, hva er det som skjer i kroppen?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.