Nav

Alderspensjon fra Nav: Dette er gjennomsnittlig pensjon nå

Du kan selv velge å ta ut tidlig alderspensjon fra du er 62 år - men det er det stadig færre som gjør, ifølge ferske tall fra Nav. Gjennomsnittlig alderspensjon fra Nav er nå på 258 700 kroner - men det er store kjønnsforskjeller, som du kan se nedenfor.

PENSJONIST? Andelen som tar ut tidlig pensjon fra folketrygden har falt mye de siste fem årene. Nå er det bare 28 prosent av de mellom 62 og 66 år som tar ut alderspensjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
PENSJONIST? Andelen som tar ut tidlig pensjon fra folketrygden har falt mye de siste fem årene. Nå er det bare 28 prosent av de mellom 62 og 66 år som tar ut alderspensjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I september 2022 tok i underkant av 28 prosent av norske 62–66-åringer ut alderspensjon. Det er en nedgang på 4,4 prosentpoeng siden 2017, ifølge en fersk nyhetsmelding fra Nav.

De forteller at andelen som tar ut alderspensjon før 67 år har vært synkende siden 2018. I løpet av det siste året, fra september 2021 til samme tidspunkt i 2022 har andelen falt med 1,4 prosentpoeng.

– Vi tror noe av grunnen til at flere nå venter med å ta ut alderspensjon, er for å kompensere for levealdersjusteringen, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien.

Gjennomsnittlig alder ved første uttak av alderspensjon var 65,6 år i de tre første kvartalene i 2022. For kvinner var gjennomsnittlig alder 66,1 år og for menn 65,0 år.

Gjennomsnittlig alderpensjon: 258 700 kroner

- Alderspensjonister fikk utbetalt 258 700 kroner i gjennomsnittlig årlig alderspensjon fra folketrygden i 2021 (før skatt), skriver Bjørn Halse i Navs ferske notat om utviklingen i alderspensjonene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.