Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I september 2022 tok i underkant av 28 prosent av norske 62–66-åringer ut alderspensjon. Det er en nedgang på 4,4 prosentpoeng siden 2017, ifølge en fersk nyhetsmelding fra Nav.
De forteller at andelen som tar ut alderspensjon før 67 år har vært synkende siden 2018. I løpet av det siste året, fra september 2021 til samme tidspunkt i 2022 har andelen falt med 1,4 prosentpoeng.
– Vi tror noe av grunnen til at flere nå venter med å ta ut alderspensjon, er for å kompensere for levealdersjusteringen, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien.
Gjennomsnittlig alder ved første uttak av alderspensjon var 65,6 år i de tre første kvartalene i 2022. For kvinner var gjennomsnittlig alder 66,1 år og for menn 65,0 år.

Pensjonsfellene som kan koste kvinner mye penger
Vi Pluss
Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi PlussGjennomsnittlig alderpensjon: 258 700 kroner
- Alderspensjonister fikk utbetalt 258 700 kroner i gjennomsnittlig årlig alderspensjon fra folketrygden i 2021 (før skatt), skriver Bjørn Halse i Navs ferske notat om utviklingen i alderspensjonene.
Han skriver videre at det er 10 400 kroner mer enn i 2020. Økningen fra 2020 til 2021 er på 4,2 prosent.
- Hvis man tar hensyn til prisstigningen, så økte realverdien av gjennomsnittlig årlig alderspensjon med 0,7 prosent fra 2020 til 2021. I 2021 var prisveksten (KPI) på 3,5 prosent – samlet for året. For den enkelte alderspensjonist vil økningen i alderspensjon variere med blant annet størrelsen på pensjonen, heter det videre i notatet.
Det er tydelige kjønnsforskjeller når det kommer til månedlige alderspensjoner, og det er forskjeller i alle aldersgrupper - men de er noe mindre i de yngre aldersgruppene.
I aldersgruppen 67-69 år var gjennomsnittlig månedlig utbetaling for menn og kvinner henholdsvis 23 400 og 20 800 kroner. Menn i alderen over 85 år mottok i gjennomsnitt 25 500 kroner, mens kvinnene i samme aldersgruppe fikk utbetalt 20 300 kroner, ifølge Navs september-tall.
I aldersgruppen 62-66 år er gjennomsnittlig månedlig alderspensjon lavere enn i eldre aldersgrupper, påpeker Halse i Nav-notatet, og viser til at tidlig uttak innebærer at man mottar alderspensjon i flere år i løpet av livet, men med lavere årlig pensjon.
- De eldste aldersgruppene har ikke hatt mulighet til uttak fra 62 år alder, kun ved 67 år. Et annet forhold som påvirker gjennomsnittlig alderspensjon, er at de yngste aldersgruppene har høyere forekomst av gradert uttak av alderspensjon – altså at man tar ut en andel av full alderspensjon, skriver Halse.
Den månedlige utbetalingen blir høyere livet ut dersom man venter med å ta ut pensjonen, fordi pensjonsutbetalingene fordeles på færre år og du fortsetter å tjene opp pensjon når du jobber.
Du kan også jobbe ved siden av å ta ut alderspensjon, og du kan velge å ta ut gradert alderspensjon, i 20, 40, 60 eller 80 prosent.
Høyest andel menn
Endringen har vært størst blant menn, ifølge Nav. På fem år har andelen pensjonerte menn i aldersgruppen 62–66 år sunket med 7,4 prosentpoeng. For kvinnene i samme aldersgruppe ser vi en beskjeden nedgang på 1,4 prosentpoeng.
Det er likevel flest menn som tar ut alderspensjonen tidlig:
I september 2022 var det 38,3 prosent av mennene fra 62 til 66 år som gjorde det. Tilsvarende andel for kvinner var 16,8 prosent.

Flytte utenlands? Pass på trygde- og skattefellene
Vi Pluss
Gift, skilt eller samboer? Dette kan sivilstatus bety for pensjons-økonomien
Vi PlussHøyere krav til opptjening
Tidlig uttak av pensjon henger i stor grad sammen med opptjening:
Du må ha «høy nok opptjening» for å kunne ta ut pensjon fra 62 år, som betyr at pensjonen din må være minst like stor som garantipensjon eller minste pensjonsnivå, selv om du velger å fordele pensjonen over flere år.
Lien peker på at nettopp dette - og at satsene for minstepensjon har økt de siste årene, har ført til at det har blitt vanskeligere enn før å oppfylle kravet for å ta ut alderspensjon før 67 år:
– De siste årene har satsene for minstepensjon blitt satt opp flere ganger. Det har gitt høyere pensjon til minstepensjonistene, men samtidig har det også ført til at færre har mulighet til å ta ut alderspensjon før 67 år. Årsaken er at det stilles krav om at du må ha tjent opp en alderspensjon som er høyere eller lik minstepensjonen, forteller Lien.
- Minste pensjonsnivå, ordinær sats, er per nå 200 257 kroner.
- Særskilt sats for enslige er 232 816 kroner.
Dette er satser for deg som er født i 1953 og tidligere. Satsene gjelder fra og med 1. mai 2022.
Færre minstepensjonister
Ved utgangen av september 2022 var det 137 100 minstepensjonister blant alderspensjonistene. Det utgjør 13,5 prosent av alle alderspensjonister. Antallet har sunket med 8 300 fra samme tidspunkt i 2021, en nedgang på 5,7 prosent.
Færre kvinner tar ut tidlig pensjon
Det er flere kvinner enn menn som opplever å ikke ha høy nok opptjening til å ta ut tidlig pensjon. I tillegg har kvinner gjennomsnittlig høyere levealder enn menn og vil kunne forvente å overleve ektefelle eller samboer - og mange vil derfor se at de er best tjent med å stå lenger i jobb for å ha mer å rutte med som pensjonist, også for å komme bedre ut økonomisk om de skulle bli alene. Det er også flere kvinner enn menn som mottar uføretrygd, som gjelder mange i aldersgruppen 60 pluss.

Det enkle svaret om den beste pensjonssparingen
Vi Pluss
Pensjonsregel kan «koste deg» 100 000 kroner i tjenestepensjon
Vi Pluss
Mange fordeler ved godkjent yrkesskade: Slik får du det
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.