AFP og pensjon fra Nav

AFP-tabbe ga pensjonsstraff

Kvinnen fikk for mye utbetalt i pensjon da hun kombinerte alderspensjon fra Nav med AFP. Dermed måtte hun betale tilbake over 100 000 kroner.

AFP OG ALDERSPENSJON: Kvinnen fikk utbetalt begge deler - og burde skjønt feilen da pensjonen tilsammen utgjorde mer enn lønna hun hadde hatt tidligere. Foto: NTB
AFP OG ALDERSPENSJON: Kvinnen fikk utbetalt begge deler - og burde skjønt feilen da pensjonen tilsammen utgjorde mer enn lønna hun hadde hatt tidligere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tidlig uttak av pensjon kan for enkelte være et lite gunstig grep rent økonomisk. Dessuten gjelder det å sette seg ordentlig inn i reglene - hvis ikke risikerer man feilutbetalinger som man må betale tilbake i etterkant.

Nettopp dette opplevde en kvinne som tok ut alderspensjon fra Nav før hun noen år senere søkte om AFP fra Statens Pensjonskasse (SPK).

Det straffet seg ved at den tidligere læreren måtte betale tilbake 117 276 kroner i etterkant. Her ser du årsaken til at hun ikke kunne kombinere alderspensjon og AFP på denne måten.

Tok ut alderspensjon som 62-åting

Kvinnen dette gjelder startet uttak av alderspensjon da hun var 62 år, men fortsatte i arbeid. Da hun ble 66 år, søkte hun om AFP fra SPK - og fikk dette innvilget.

Men da SPK innvilget AFP-søknaden, visste de ikke at hun allerede mottok alderspensjon fra folketrygden - og i en periode fikk hun utbetalt både AFP fra Statens pensjonskasse pluss den allerede etablerte pensjonsutbetalingen fra Nav.

Og det ble feil, på flere punkter:

  • Da kvinnen søkte om AFP, skulle utbetalingen av alderspensjonen fra folketrygden vært stanset, noe den ikke ble.
  • Offentlige pensjoner skal i tillegg samordnes - noe som ikke ble gjort her - og kvinnen fikk dermed mer utbetalt til sammen fra SPK og Nav, enn hun skulle.

Dette ifølge Trygderetten, som har behandlet klagen på vedtaket om tilbakebetaling.

Det er Statens Pensjonskasse som krever tilbake feilutbetalingen av AFP på 117 276 kroner. Selv om de ikke sjekket om kvinnen hadde tatt ut tidligpensjon fra folketrygden da hun søkte om AFP, fastslår Trygderetten at hun burde forstått at hun fikk utbetalt for mye i AFP.

Kvinnen på sin side uttaler i sakspapirene at hun hadde fått hjelp til AFP-søknaden på personalkontoret i kommunen - og at hun dermed hadde trodd at alt var i orden.

Derfor burde pensjonisten skjønt at pensjonen var feil

Som man kan se av vedtaket, er det viktig at man selv sjekker om utbetalingen man får er riktig. Dette har vi sett eksempler på også i andre vedtak fra Trygderetten: Denne mannen måtte betale tilbake 300 000 kroner fordi han burde lest vedtaket og oppdaget feilen som var gjort av KLP.

I det aktuelle eksempelet vi skriver om her, mener Trygderetten at det burde ringt noen bjeller hos kvinnen ettersom den totale pensjonen fra alderspensjon og AFP, utgjorde mer enn tidligere lønn.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Offentlige pensjoner skal nemlig ikke utgjøre mer enn 66 prosent av pensjonsgrunnlaget, altså inntekten hun hadde før hun ble pensjonist. Dette følger av samordningsreglene for offentlige pensjoner.

«Den ankende part burde derfor ha forstått at det forelå en feilutbetaling», skriver Trygderetten.

De kommenterer også at det i vedtaksbrevet for AFP står klart at man plikter å gi beskjed til SPK blant annet hvis man får en samordningspliktig ytelse fra folketrygden eller andre pensjonsordninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.