Advarer om nye skatteforslag: - Vil gjøre det vesentlig dyrere å eie bolig

Dersom forslagene til Skatteutvalget vedtas, betyr det økte årlige skatter på titusenvis av kroner for norske boligeiere.

DYRERE Å EIE BOLIG: De fleste nordmenn (8 av 10) bor i eiet bolig. Nå har Skatteutvalget foreslått en rekke endringer i skatt for boligeiere som vil gjøre det mye dyrere å bo i egen bolig. For en gjennomsnittsbolig verdt 4,7 mill kr må boligeiere ut med over 28 000 kr mer i skatt, om forslagene blir vedtatt, og skattene vil variere med bosted. For en bolig til 4,7 mill kr i Oslo vil det bety 37 850 kroner mer i skatt. Foto: NTB/Shutterstock
DYRERE Å EIE BOLIG: De fleste nordmenn (8 av 10) bor i eiet bolig. Nå har Skatteutvalget foreslått en rekke endringer i skatt for boligeiere som vil gjøre det mye dyrere å bo i egen bolig. For en gjennomsnittsbolig verdt 4,7 mill kr må boligeiere ut med over 28 000 kr mer i skatt, om forslagene blir vedtatt, og skattene vil variere med bosted. For en bolig til 4,7 mill kr i Oslo vil det bety 37 850 kroner mer i skatt. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mandag 19. desember la Skatteutvalget fram sin utredning for finansminister Slagsvold Vedum. Der foreslår de blant annet økt skatt på høyere pensjonsinntekter og de anbefaler å gjeninnføre arveavgiften.

De foreslår også en rekke skatteendringer som kan komme til å ramme boligeiere hardt:

- Skatteutvalget foreslår å øke skatten på bolig både gjennom en generell statlig eiendomsskatt, gjennom å øke den kommunale eiendomsskatten og ved å øke formuesskatten på boliger. I tillegg foreslår de å skattlegge leieinntektene når du leier ut i eget hjem, forteller Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne.

Utredningen har vært på høring og nå som høringsfristen er over, kan det trygt sies at det ikke er mangel på høringssvar. Listen med svar er lang. Og når det kommer til forslagene om skatter som kan ramme norske boligeiere, er mange kritiske.

Norges Eiendomsmeglerforbund, Huseierne og Eiendom Norge er blant dem som advarer sterkt mot forslagene.

Forslag til endringer i boligbeskatningen vil gjøre det vanskeligere å bli boligeier, og dyrere å være boligeier, mener Norges Eiendomsmeglerforbund.

De advarer mot konsekvensene av endringene i boligbeskatningen som skatteutvalget foreslår:

- Utvalget foreslår radikale endringer i boligbeskatningen som vil gjøre det vesentlig dyrere å eie bolig, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Huseierne er bekymret for hva disse ekstra skattene på toppen av de allerede økte bokostnadene kan gjøre med økonomien til boligeierne:

- Bokostnadene har økt mye de siste åra, og de kommer til å øke for norske husholdninger. Dette skyldes blant annet økte kommunale avgifter – som strengt tatt er en skatt som er øremerket. Ekstra skatt på toppen av dette frykter vi at mange husholdninger ikke tåler, sier Pihl til Vi.no.

Nedenfor kan du se eksempler på nøyaktig hvor mye penger det kan være snakk om for deg som boligeier, dersom forslagene blir vedtatt.

I tillegg frykter flere hva økte boligutgifter kan komme til å gjøre med utleieprisene, dersom boligeier må betale skatt på utleie i egen bolig: Som du kan lese lenger nede i artikkelen, advares det mot at det kan føre til at flere havner i fattigdomsfella.

Så mye mer må du betale i skatt

De økonomiske konsekvensene for norske boligeiere kan bli store, dersom forslagene vedtas.

Pihl understreker at Huseierne på generelt grunnlag er imot å ha skatt på bolig.

- Det er et hjem, ikke et hvilket som helst annet investeringsobjekt. Og da skal det ikke skattlegges hardt, sier han, og understreker at de ikke synes noen av forslagene om økt skatt for boligeiere er noen god idé.

- Dette utfordrer den norske boligmodellen der de fleste nordmenn eier sin egen bolig. Denne boligmodellen er meget bra for det norske samfunnet, og vi mener den bør fortsette. Derfor er vi mot økt skatt, sier Pihl.

Huseierne har tidligere kritisert Skatteutvalget for å ikke ha laget regneeksempler for hvordan den foreslåtte boligskatten vil slå ut for den enkelte boligeier. Når Huseierne regnet på det, fant de at en bolig til 4,7 millioner kroner (gjennomsnittsprisen for en bolig solgt i fjerde kvartal 2022) vil få en saftig ekstraregning:

Regningen over 10 år er på 163 000 kroner, ifølge Huseiernes beregninger.

Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne. Foto: Huseierne
Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne. Foto: Huseierne Vis mer

- Skatteutvalgets forslag til endret skattesystem for bolig inneholder mange forslag og de viktigste vil treffe de fleste innbyggerne i Norge, som er skatt på fordel ved å bo i egen bolig og økt eiendomsskatt når bunnfradraget fjernes, skriver Huseierne her.

Disse to endringene alene vil i regneeksempelet ovenfor bety en økt årlig skattebelastning på 28.000 kroner.

Huseierne har laget en kalkulator der du kan legge inn hvor du bor (kommune) og cirka verdi på boligen din - og så regner den ut hva forslagene fra Skatteutvalget vil bety i økte skatter. I tillegg kan du regne ut hva skatt på utleie i egen bolig vil bety. (Klikk her for å komme til kalkulatoren på Huseierne.no)

Noen flere eksempler på konsekvensene ved økte boligskatter som foreslått av Skatteutvalget:

(Utregnet med Huseiernes kalkulator)

  • En bolig til 3,5 mill. kr i Oslo vil få en økt årlig skatt på 31 250 kroner
  • En bolig til samme verdi i Bergen vil få en økt årlig skatt på 21 490 kroner, og i Trondheim vil den økte skatten for samme bolig (altså verdt 3,5 mill.) bli 20 680 kroner.
  • For de fleste mindre kommuner vi har sjekket (verdi 3,5 mill. kr) er økningen på drøye 19 000 kroner.
  • For en bolig verdt 7,5 mill. kr i Oslo blir total økt årlig skatt 53 250 kroner.
  • Samme bolig (7,5 mill. kr) i Trondheim får økt skatt på 42 680 kroner - og i Bergen blir det økt med 43 490 kroner.
  • En bolig til 10 mill. kr i Oslo får økt skatt på 67 000 kroner - og en bolig samme sted til 15 mill. kr får økte skatter med 94 500 kroner.

- Eiet bolig det fjerde benet i velferdssamfunnet

- Eiendom Norge mener egen eiet bolig er det fjerde benet i det norske velferdssamfunnet ved siden av arbeid, helse og utdanning, skriver Eiendom Norge. De frykter at Skatteutvalgets forslag til boligskatt vil føre til statlig ekspropriasjon av den norske boligmassen, høyere leiepriser, redusert boligbygging og kapitalflukt ut av landet.

- Bolig bør først vurderes som et velferdsgode. Deretter som en investering. En moderat skatt på primærbolig må videreføres, mener Eiendom Norge.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven
Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving. Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven Vis mer

Geving peker på at konsekvensen av at det blir dyrere å eie bolig vil være at eierandelen faller, fordi færre med lav til moderat inntekt vil være i stand til å kjøpe egen bolig.

- For mange husholdninger vil det bety mindre stabile og dårligere boforhold. Eierlinjen i den norske boligmodellen gjør det mulig for folk flest å bli boligeiere, på tvers av sosiale skillelinjer og inntektsforskjeller. Det å ha et tilfredsstillende sted å bo er et grunnleggende menneskelig behov, og en forutsetning for helse, utdanning, arbeid og samfunnsdeltakelse. Høy boligbeskatning vil ikke senke terskelen til boligmarkedet, sier Geving, og understreker at lav boligbeskatning er et fundament for den høye eierandelen i Norge.

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). #closebeforeyoudoze Vis mer

- Flere i fattigdomsfella

I dag er det slik at utleie av del av egen bolig er skattefritt for boligeier, dersom eieren bruker minst halvparten av boligen selv og utleien varer mer enn 30 dager. Det er også et skattefritak når hele eller en større del av boligen leies ut for inntil 20 000 kroner i inntektsåret.

Forslaget fra utvalget er at skattefritaket som gjelder ved utleie av del av egen bolig, bør oppheves.

Både Huseierne, Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendom Norge er bekymret for konsekvensene dersom forslaget om skatt på utleie i egen bolig blir vedtatt.

- Vi vil advare regjeringen mot å lytte til Skatteutvalgets forslag om massiv økning i boligbeskatningen og da særlig forslaget om å fjerne anledning skattefri utleie av andel av egen bolig. Privat småskala utleie utgjør en stor andel av leiemarkedet i Norge, og skattlegging av slik utleie vil trolig redusere tilbud av utleieboliger og gi enda høyere leiepriser, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, og legger til at høyere leiepriser som regel rammer de svakeste husholdningene, da det ofte er disse som leier bolig.

Også Geving advarer om konsekvensen av skatt på utleie:

- En konsekvens kan bli at de som leier ut bolig, eller en del av egen bolig, vil velte høyere kostnader over på leietaker. Med stigende leiepriser kan det forventes at flere fanges i den såkalte fattigdomsfellen, advarer Geving.

Lauridsen hevder at skattefritaket for utleie av egen bolig har bidratt til et stort tilbud av utleieboliger og derav også moderat utvikling i leieprisene. Ferske tall fra Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser at det har vært en historisk sterk oppgang i utleieboligprisene i Norge både i første kvartal og det siste året.

- Vi vil advare mot skatteendringer som vil kunne redusere tilbudet av utleieboliger, da dette vil gi stor leieprisvekst, advarer Lauridsen.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.