Nav og feriepenger

Advarer om Navs «feriepengetrekk»

Skylder du penger til det offentlige eller til Nav, kan Nav trekke det fra feriepengene dine. Nå advarer inkassorådgiver om at mange ikke får ikke feriepenger fra Nav som utbetales i mai, om de skylder skatt og avgifter.

FERIEPENGER FRA NAV? For de som skylder penger til det offentlige, som bøter, skatter, avgifter eller feilutbetalinger fra Nav, kan feriepengeutbetalingen komme med en stor overraskelse: Nav kan nemlig gjøre utleggstrekk i feriepengene dine. Foto: NTB
FERIEPENGER FRA NAV? For de som skylder penger til det offentlige, som bøter, skatter, avgifter eller feilutbetalinger fra Nav, kan feriepengeutbetalingen komme med en stor overraskelse: Nav kan nemlig gjøre utleggstrekk i feriepengene dine. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mai - som betyr tid for trygdeoppgjør, tidligere utbetaling av pensjoner og andre ytelser fra Nav enn en vanlig måned - og utbetaling av feriepenger fra Nav for de som har det.

Men for mange med stram økonomi er det ikke sikkert at utbetalingen av feriepengene blir som forventet:

- Når du skylder penger til det offentlige, for eksempel i form av ubetalte skatter eller avgifter, kan Nav foreta utleggstrekk i dine feriepenger. Dette betyr at Nav vil trekke det beløpet du skylder direkte fra feriepengene dine før de blir utbetalt til deg, forteller Geir Grindland, inkassorådgiver i rådgivnings- og regnskapsselskapet Remake, til Vi.no.

- Mange ringer og forteller at de ikke har penger til å betale inkassosak på grunn av at det offentlige har motregnet feriepenger som de skulle ha fått fra Nav. Mange av dem i denne gruppen sliter med å holde seg flytende og derfor er pengene sårt trengt, sier Grindland videre.

Rammer titusenvis med utbetaling fra Nav

Utleggstrekk, eller lønnstrekk som det også kan omtales som, er noe som kan pålegges arbeidsgivere - og også Nav. Dersom du har utleggstrekk hos arbeidsgiver, skal dette videreføres til Nav dersom du blir sykemeldt.

Og det er ikke rent få som som har utleggstrekk fra Nav:

- I 2023 er det gjennomført utleggstrekk i utbetalingene fra Nav til omkring 66 000 brukere, forteller Marianne Fålun, økonomi- og styringsdirektør i Nav, til Vi.no.

- Utleggstrekk er regulert av dekningsloven og kan tas i pensjon eller annen ytelse fra Nav, inkludert feriepenger.

Marianne Fålun, økonomi- og styringsdirektør i Nav. Foto: Nav
Marianne Fålun, økonomi- og styringsdirektør i Nav. Foto: Nav Vis mer

Fålun sier videre at bruker får informasjon om utleggstrekk fra namsmyndighet som har nedlagt trekket.

- Klage på utleggstrekket må rettes dit. Informasjon om trekk i utbetalingen fra Nav ser bruker på «din side» som en del av utbetalingsinformasjonen.

Hvor mange det vil gjelde som får utleggstrekk på feriepengene sine fra Nav, er ifølge Fålun ennå ikke klart.

- Feriepengene er ikke beregnet ennå og vi har derfor ikke tall på utleggstrekk i feriepenger.

- Nav må sende varsel

Som du kan se av oversikten fra Skatteetaten som gjengitt ovenfor, kan utleggstrekk pålegges Nav eller arbeidsgiver ved ubetalte offentlige krav som for eksempel skatt, bøter eller kommunale avgifter. Utleggstrekk kan også pålegges fra Nav Innkreving, ved for eksempel innkreving av barnebidrag eller feilutbetalte pengestøtter fra Nav.

- Hvis en person har et utestående beløp til det offentlige, kan Nav kreve å motregne denne gjelden mot feriepengene som personen har krav på å motta. Utleggstrekk fra Nav i feriepenger kan også skje hvis du har utestående barnebidrag, eller hvis du har gjeld til Nav selv, for eksempel hvis du har mottatt økonomisk sosialhjelp og ikke har betalt tilbake det du skylder, sier Grindland.

Geir Grindland, inkassorådgiver i rådgivnings- og regnskapsselskapet Remake. Foto: Remake
Geir Grindland, inkassorådgiver i rådgivnings- og regnskapsselskapet Remake. Foto: Remake Vis mer

Som Fålun også påpeker ovenfor, må myndigheten som har utstedt lønnstrekket varsle den det gjelder, før trekket gjøres. Varselet skal inneholde informasjon om hva beløpet skyldes og hvordan du kan protestere eller bestride kravet.

«Hvis du er uenig i størrelsen på trekket, må du ta kontakt med namsmyndigheten som har bestemt utleggstrekket. Det samme gjelder hvis du er uenig i grunnlaget for kravet mot deg. Nav har ikke lov til å endre trekket,» forteller Nav her.

Dersom du ikke protesterer eller betaler kravet innen en viss tidsfrist, kan motregningen foretas.

- Det er viktig å huske på at Nav kan bare motregne feriepenger som er utbetalt i løpet av det samme året som kravet er utløpt, påpeker Grindland.

Fratrekk for livsopphold

Grindland uttaler til Vi.no at motregning av feriepenger kan være en effektiv måte for Nav å inndrive gjeld, men det er viktig å huske på at det finnes regler som må følges:

- Nav kan for eksempel ikke motregne feriepenger dersom dette vil føre til at personen ikke har nok midler til å dekke sine grunnleggende levekostnader, sier han.

Statens innkrevingssentral, som krever inn penger fra en rekke offentlige instanser, forteller at de gjør fratrekk for livsopphold i beregningen av utleggstrekket.

Slik beregner de lønnstrekket:

  • Inntekter (nettolønn eller trygdeytelse, barnetrygd, m.m.)
  • Minus utgifter (boutgifter, barnepass, m.m.)
  • Minus livsopphold
  • = Månedlig trekk

- Dersom beregningen vår viser at du ikke har nok igjen til å kunne leve for (livsopphold), vil vi ikke iverksette sette trekk, skriver Statens innkrevingssentral.

Livsoppholdssatsene justeres årlig i samsvar med utviklingen i konsumprisindeksen (KPI). Dette skjer 1. juli. Frem til neste justering er satsene:

  • Enslig skylder 9758 kroner per måned
  • Gift/samboende skyldner 8263 kroner
  • Skyldner som forsørger ektefelle/samboer 16 526 kroner

Det er egne satser ved omsorg for barn, som kommer i tillegg. Du kan se livsoppholdssatsene hos Regjeringen.no.

Gjeldsordning

Vi.no har tidligere satt fokus på den stramme økonomien som rammer flere og flere og som merkes i form av økte henvendelser til Navs økonomi- og gjeldsrådgivningstelefon og til tjenesten Hjelp med Nav og Hjelp med gjeld.

Har du gjeld som du ikke greier å betale, kan du søke om offentlig gjeldsordning. Med en gjeldsordning, kan du avtale at gjelden på sikt blir borte. Her kan du lese alt om gjeldsordning, hvilke krav som stilles - og hvem som kan få/ikke kan få det.

Ifølge namsmannen, opplever de rekordmange søkere til gjeldsordning. Søkerne er folk fra alle samfunnslag - men felles for mange med betalingsproblemer er helseutfordringer.

Når det opprettes en avtale om gjeldsordning, er det du selv som er ansvarlig for at innbetalingene gjøres i tråd med betalingsplaner som blir vedtatt. Du kan søke om endring av avtalen dersom dine økonomiske forutsetninger endres. Dersom du misligholder betalingsplanen, kan du miste gjeldsordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.