Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- I stedet for å innrømme at økonomien ikke strekker til, velger mange å kjøpe på kreditt, sier Geir Grindland, daglig leder i inkassoselskapet Inkassopartner AS, til Vi.no.
Grindland frykter at mange kommer til å ta Black Friday på kreditt - og at de ikke har penger å betale med når fakturaen kommer.
- Dermed blir mange sittende med en vond klump i magen når fakturaen forfaller. De vet godt at pengene må tilbakebetales - mest sannsynlig med en veldig høy rente, sier han, og poengterer at mange fremdeles betaler på fjorårets Black Friday.
- Økningen av inkasso mot 50-60-åringene øker
Han viser til at nordmenn har en forbruksgjeld på rundt 150 milliarder kroner (tall fra Gjeldsregisteret). En fersk rapport fra Finanstilsynet om utviklingen i forbruksgjeld konkluderer med at andelen ny, misligholdt forbruksgjeld som er til inndrivelse hos inkassoforetak har økt, fra 9,8 prosent ved utgangen av 2021 til 12,7 prosent ved utgangen av første halvår 2022.
- Det er en nokså skummel tid, der vi ser at økningen av inkassosaker mot 50-60 åringene øker; sammenlikner vi med fjoråret så er det en økning på 20 prosent. Og vi tror den kommer til øke betraktelig framover, sier Grindland, og poengterer at han frykter at det er nettopp i denne aldersgruppen vi finner flere av dem som fremdeles betaler på fjorårets Black Friday.
Og ifølge Finanstilsynets rapport har benyttet kreditt så langt i 2022 økt i aldersgruppene fra 50 år og over - mens det har vært en nedgang for aldersgruppene under 50 år.

Frykter mange ikke kjenner konsekvensene
- Selv om en god del har kontroll på hvordan de skal klare å betale tilbake summene de bruker med kredittkortet, er det mye som tyder på at det ikke er tilfellet for alle. Mange er dessverre ikke klar over hvor store konsekvensene kan bli av å få betalingsanmerkninger, sier Grindland.
Han forteller at man i verste fall kan få problemer med blant annet å leie bolig, ta opp lån og inngå avtaler på mobil, strøm og forsikring.
- Betalingsanmerkninger kommer først etter at forliksråd og namsmann har vært på banen, noe som tyder på at det er svært alvorlig, legger han til.
Vi har tidligere fortalt om den store økningen i antall søknader om gjeldsordning som namsmannen nå opplever. Med en gjeldsordning inngår man avtale med kreditorene om nedbetaling - og det vanligste er en avtaleperiode på fem år. Det skyldner ikke har greid å betale ned i avtaleperioden, blir slettet. Du kan lese mer om vilkårene for å få innvilget en gjeldsordning i denne artikkelen på Vi.no (klikk her).
- Mange folk tror at regningene forsvinner dersom de gjemmes bort i en skuff eller kastes i søpla. I mellomtida vokser gjelden og du vil kunne risikere å få betalingsanmerkninger, lønnstrekk og i verste fall utleggspant, advarer Grindland.
- Ta kontakt så snart som mulig!
- Når fakturaen er forfalt og du opplever å bli en av de som havner i inkassofella, er det viktigste du kan gjøre å ta kontakt med kreditorene eller den du skylder penger. Helst så fort som mulig, oppfordrer Grindland.
Dette er også oppfordringen fra Stiftelsen rettferd som også tilbyr generell gjelds-rådgivning med tjenesten Hjelp med gjeld:
- For guds skyld: Ikke vent! Har du en utsatt økonomi og merker allerede nå at dette kan bli problematisk - så ta kontakt med banken din nå for å iverksette tiltak før du havner i et økonomisk uføre. Vi er oppriktig bekymret for at folk venter for lenge, sier Tor Bernhard Slaathaug i Stiftelsen rettferd til Vi.no her.
Grindland sier at det for mange kan være ubehagelig og flaut å ta kontakt - som også bekreftes av det som Hilde Slyngstadli i Namsfogden i Sør-Øst politidistrikt tidligere har sagt til Vi.no:
- Økonomiske problemer er ett av de få tabu vi har igjen i vårt åpne samfunn, og det kan være tungt å bære på dårlig økonomisk kontroll og stor gjeldsbyrde. Psykiske utfordringer vil derfor lett følge økonomiske problemer, sier hun her.
Grindland hevder at de fleste inkassoselskaper og bedriftene man skylder penger vil være villige til å inngå en eventuell nedbetalingsavtale dersom du viser at du vil gjøre opp for deg.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.