Arbeidsavklaringspenger fra Nav

AAP: Øker mest for kvinner og de over 50 år

Økningen av kvinner på AAP er stor - og det er også flere i aldersgruppene over 50 år. For de fleste handler det om psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser.

FLERE KVINNER PÅ AAP: Andelen kvinner på AAP er økende - og det er også andelen av aldersgruppene over 50 år. Foto: NTB
FLERE KVINNER PÅ AAP: Andelen kvinner på AAP er økende - og det er også andelen av aldersgruppene over 50 år. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Arbeidsavklaringspenger (AAP) skal sikre deg inntekt i perioder du, på grunn av sykdom eller skade, har behov for hjelp fra Nav. Nav har nylig publisert ferske tall om hvem og hvor mange som mottar AAP - hvor de skriver at det har vært en svak nedgang i antall AAP-mottakere 2. kvartal 2022:

Ved utgangen av juni 2022 mottok 136 000 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). I løpet av 2. kvartal er antallet redusert med 700 personer.

Men sammenliknet med samme periode året før, er antallet økende:

- Sammenliknet med året før har antallet mottakere økt med 5100 personer, en økning på 3,9 prosent, skriver Eirik Grønlien i Nav-notatet om utviklingen i mottakere av arbeidsavklaringspenger.

De nye tallene avslører også at kjønnsforskjellene øker mye og at gruppen med godt voksne utgjør stadig flere av AAP-mottakerne.

Stadig flere fra 50 år pluss

135 967 personer mottok AAP i løpet av juni 2022 - som er 3,9 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år. Ifølge Nav, er dette 700 færre enn første kvartal. Men de påpeker at reduksjonen gjelder for alle aldersgrupper foruten dem i gruppen 60 og eldre hvor det er en marginal økning.

Og sammenliknet med året før øker antallet for alle aldersgrupper:

  • Størst relativ økning er det for dem i gruppen 60 år og eldre hvor antallet økte med 8,5 prosent.
  • Deretter følger aldersgruppen 50 til 59 år med en økning på 5,1 prosent.

Ser man på hvilke aldersgrupper som har høyest andel AAP-mottakere, er det flest aldersgruppene 40-49 og 50-59 år, med henholdsvis 4,4 og 4,5 prosent (tall ved utgangen av andre kvartal 2022).

Aldersgruppen 60 år og eldre er i den andre enden av skalaen med den laveste forekomsten av AAP-mottakere, med en andel på 3,4 prosent. Under 30 har den laveste andelen, på 3,3 prosent.

Kvinnene øker mye

- Det siste året er antallet kvinner som mottar AAP steget betydelig, med en økning på over 5 prosent, skriver Grønlien. For menn er økningen mye lavere, på 2,4 prosent.

  • Ved utgangen av juni 2022 var 59,5 prosent av alle AAP-mottakere kvinner

Også for uføretrygd er kvinner i flertall av mottakerne, men der er de i enda større flertall enn for AAP.

De vanligste diagnosene

Psykiske lidelser eller muskel- og skjelettlidelser er de største hoveddiagnosene for AAP-mottakere:

  • 42,4 prosent av alle AAP-mottakere i juni 2022 hadde psykiske lidelser
  • 29,9 prosent hadde en muskel- og skjelettlidelse

Ifølge Nav, er det en økning for alle diagnosegruppene - men spesielt for disse to nevnte.

Nye regler og økt arbeidsledighet kan gi flere på AAP

Ifølge Nav, har antallet personer som mottar AAP holdt seg relativt stabilt i 2022, etter en kraftig økning rett etter årsskiftet. Men som Grønlien beskriver i det ferske Nav-notatet:

Totalt er antall personer som mottar AAP økt med nær 20 000 personer sammenliknet med februar 2020, som kan forklares med koronapandemien med økt ledighet og utfordringer på arbeidsmarkedet.

Også forlengelsene av ytelsen som ble innført under pandemien har ført til at flere får forlenget ytelsen og at færre dermed har avsluttet AAP - og totalantallet har dermed økt.

Endringene i AAP-regelverket som Arbeiderpartiet (Ap) innførte i vår, hvor de blant annet fjernet karensperioden og åpnet for mulighet til lengre AAP-løp, er også noe Nav antar kan føre til at AAP-tallet fortsetter å øke i åra framover. I tillegg til en forventet økning i arbeidsledigheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.