Nav

AAP: – Betydelig økning

Stikk i strid med det Nav tidligere har antatt, øker antallet personer på arbeidsavklaringspenger. I løpet av årets første kvartal er antallet økt med 3700 personer. Ved utgangen av mars var det 143 124 personer som mottok AAP.

FLERE PÅ AAP: – Økningen i AAP-mottakere har vært betydelig i 1. kvartal, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte. Foto: NTB
FLERE PÅ AAP: – Økningen i AAP-mottakere har vært betydelig i 1. kvartal, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

143 124 personer på arbeidsavklaringspenger (AAP). Det tilsvarer 4,1 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år.

– Økningen i AAP-mottakere har vært betydelig i 1. kvartal, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding fra Nav.

– Sykefraværet var svært høyt på denne tiden i fjor, og dette kan bidra til at flere mottar AAP, særlig blant dem som nå har vært sykmeldt i ett år, sier han videre.

At AAP-tallene fortsetter å øke er stikk i strid med forventet. Og tallene som Nav presenterer i dag er de høyeste på mange år.

I kvartalsrapporten fra utgangen av september 2022 meldte Nav at de 137 400 som mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) på det tidspunktet var det høyeste antallet på veldig mange år: Holte uttalte at vi må tilbake til starten av 2018 for å finne et like høyt nivå. Det økte ytterligere utover høsten – og fortsetter videre: Nå er det 143 124 som mottar AAP.

Holte har tidligere sagt at det var forventet at AAP-tallene skulle gå ned etterhvert som flere ble avklart til uføretrygd eller arbeid da forlengelsen av AAP-ytelsen fra koronapandemien ble avviklet i fjor høst:

Etterhvert som dette fikk effekt, var det forventet at AAP-tallene skulle ned – og uføretallene opp.

Men de siste rapportene fra Nav viser at selv om uføretallene øker, sakte, så øker også tallet på mottakere av AAP.

Ifølge Nav er det mange helt nye mottakere av AAP:

– Rett under 16 000 personer startet å motta AAP i 1. kvartal 2023 – og cirka 10 800 av disse er helt nye mottakere av AAP, skriver Nav i en pressemelding.

De viser til at det spesielt er blant dem under 30 hvor de ser er en økning i antall som begynner på AAP.

I en fersk artikkel på Vi.no kan du også lese om en endring i Navs skattetrekk for AAP- og dagpengemottakere som skaper forvirring - og som gjør at mange forteller at de får mindre utbetalt og at det har blitt veldig uforutsigbart.

Økning for psykiske lidelser

Det er størst økning i antall AAP-mottakere med diagnosen «slapphet og tretthet» og hovedgruppen «psykiske lidelser», hvor sistnevnte gruppe har den største økningen:

Der er det 3500 flere mottakere sammenliknet med året før.

Psykiske lidelser er også den største hovedgruppen diagnoser for personer som mottar AAP:

Det er totalt rundt 61 000 personer som har denne diagnosen – og det er gruppen «angst og depressive lidelser» som er størst om man går nærmere inn i diagnosene, med rundt 26 400 personer. Nest størst i denne gruppen er de som faller inn under diagnosen «lettere psykiske lidelser», hvor 19 200 personer mottok AAP i mars 2023.

– Dette er en økning på nær 2300 fra samme periode i 2022. Det er en særlig økning blant personer med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Til sammen 6 100 personer har denne lidelsen og antallet økte med rundt 1 000 personer fra samme tid i fjor, ifølge Nav.

Nav peker også på en stor økning for gruppen sykdommer i luftveiene, som har økt 9,3 prosent sammenliknet med året før. Men disse utgjør egentlig relativt få mottakere: Økningen utgjør bare noe over 150 personer.

Den nest største gruppen på AAP er imidlertid:

Muskel- og skjelettlidelser

Den nest største gruppen AAP-mottakere, etter psykiske lidelser, er muskel- og skjelettlidelser.

Personer med diagnose som sorterer under muskel- og skjelettlidelser utgjør nesten 42 000 personer.

For de fleste handler det der om «andre muskel- og skjelettlidelser», hvor utbredte muskelsmerter/fibromyalgi er den største gruppen, etterfulgt av rygglidelser.

Slapphet og tretthet

Holte peker også på en økning med diagnosen «slapphet og tretthet». Dette setter han i sammenheng med en økning i sykefraværet for denne gruppen mot slutten av 2022.

– Nå ser vi det samme gjenspeile seg for mottakere av AAP, hvor antallet med denne diagnosen har økt med rundt 1000 personer i løpet av det siste året. Diagnosen inkluderer blant annet personer med ME og utmattelsessyndrom, økningen kan også være et utslag av langtidseffekter av koronasykdom, sier Holte.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.