- Å jobbe deltid er en fattigdomsfelle

Det er flest kvinner som jobber deltid og som dermed setter seg selv i en vanskelig økonomisk situasjon. - Kvinner må skjønne at det er bra å jobbe 100 prosent!

JOBBER DU DELTID? Det er flest kvinner som jobber deltid - og det taper de på. Foto: NTB
JOBBER DU DELTID? Det er flest kvinner som jobber deltid - og det taper de på. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er nytilsatt kommunedirektør i Arendal, Inger Hegna, som oppfordrer kvinner til å jobbe mer, ifølge NRK.no. Avisa skriver at Hegna mener at for mange kvinner lever på mannen sin, som er en fattigdomsfelle som ofte rammer kvinner.

Og på Sørlandet er det spesielt mange deltidsarbeidende kvinner, som følge av at landsdelen har et mer tradisjonelt kjønnsrollemønster enn resten av landet.

Hvorfor er det dumt å jobbe deltid?

Det er mange grunner til at det kan være økonomisk ugunstig å jobbe deltid, blant annet tap av pensjonsopptjening både fra folketrygden og tjenestepensjon - og det kan være vanskeligere å spare når man har mindre i inntekt. Alt dette blir viktig når man blir pensjonist - men det kan også medføre økonomiske konsekvenser på et tidligere tidspunkt dersom man har basert seg på partners inntekt og man skulle bli enslig på grunn av samlivsbrudd eller dødsfall.

I NRK-artikkelen understreker professor Ellen Katrine Nyhus på Universitetet i Agder, som har forsket mye på kvinner og økonomi, at full jobb gir kvinner en større økonomisk trygghet. Hun forteller at cirka 50 prosent blir skilt, og at det er viktig å kunne klare seg uten at mannen er hovedforsørger.

Når bør du jobbe deltid?

Vi må understreke at det selvsagt er individuelle forskjeller når det kommer til årsaker til deltidsarbeid: For noen er det kanskje nødvendig av helsemessige grunner, for andre kan årsaken ligge hos arbeidsgiver - mens for andre er det mer snakk om et personlig valg.

Uansett hva du velger bør du sette deg inn i hvilke konsekvenser det vil få for deg i framtida, anbefaler eksperter Vi.no har snakket med.

Dersom du likevel ønsker å jobbe deltid, skal du vite at det har stor betydning når, altså ved hvilken alder, du taper minst på å gjøre det.

Alderspensjonen din består jo av ulike elementer: Opptjent alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjon. For deg med privat tjenestepensjon har det faktisk ikke så mye å si om du jobber redusert tett opp til pensjonsalder, ifølge det Stian Revheim, pensjonsekspert i DNB, tidligere har forklart i denne artikkelen på Vi.no. Kort fortalt handler det om rentesrente-effekten over tid, som altså ikke vil være like stor for beløp tett opp mot pensjonsalder.

For deg som har offentlig tjenestepensjon er det én viktig ting å merke seg:

Hvor stor eller liten betydning det kan få for pensjonen din å jobbe redusert opp mot pensjonsalder, vil avhenge av når du er født: Mens det kan ha stor innvirkning på noen årganger, kan det faktisk også ikke ha noen som helst betydning for andre (krever innlogging). Skillet går ved 1962/1963-årgangene.

Deltid kan ha stor eller ingen betydning for de som er født i 1962 eller tidligere - mens det alltid har betydning for de som er født i 1963 og seinere. Les mer om hvorfor og se regnestykkene i denne artikkelen på Vi.no.

- Husk omsorgsopptjening!

Mange jobber deltid for å ta seg av barn eller andre som trenger omsorg i familien. Da skal du være oppmerksom på pensjonsopptjening for omsorgsarbeid:

- Mange er ikke klar over at man kan få pensjonsopptjening for omsorgsarbeid - eller at man kan overføre opptjening til den forelderen som tjener minst, forteller Alexandra Plahte, jurist og leder i Formuesforvaltning Pensjonsrådgivning AS, i denne artikkelen på Vi.no.

Omsorgsopptjening handler om pensjonsopptjening, ikke betaling for omsorgsoppgaver. Bestemmelsen ble innført med virkning fra 1992, men de som er født i 1954 eller seinere kan få omsorgsopptjening godskrevet også for omsorgsarbeid før 1992.

Du trenger ikke søke om godskriving av omsorgsopptjening, dette skal komme automatisk.

- Det er imidlertid alltid greit å sjekke hva som er registrert, noe man enkelt kan gjøre ved å logge seg inn på din pensjon på Nav, tipser Plathe.

Stadig flere i aldersgruppen 50 pluss skiller seg. Én ting er deling av boet, hus, innbo og eventuell gjeld. En helt annen ting er pensjon:

- Offentlige og private pensjonsordninger holdes utenfor formuesdelingen ved skilsmisse - noe du kan tape stort på dersom du ikke tar dine forholdsregler, forteller Plahte.

Vurderer du deltid? Husk dette

Revheim i DNB har tidligere delt følgende tips til hva du bør ta med i beregningen, dersom du vurderer å jobbe deltid noen år:

  • Sjekk hva som inngår i pensjonsgrunnlaget hos din arbeidsgiver
  • Dersom du jobber deltid men samtidig mye overtid eller ekstravakter: Husk at overtid oftest ikke er med i pensjonsopptjeningen. Fastlønn er bedre enn overtid og bonus
  • Pass på at sparingen din ikke har for lav aksjeandel
  • Sparer ikke arbeidsgiver det for deg, bør du spare det selv.
  • 25 prosent pensjonssparing etter BSU-alder vil gi deg en veldig god pensjon, sier Revheim: - Folketrygden sparer 18,1 prosent, arbeidsgiver betaler minst 2 prosent, og resten bør du spare selv, oppfordrer pensjonseksperten.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.