Økonomiske problemer kan gå ut over psyken

– Å ikke få til økonomien gir masse skam. Det kan bli så ille at folk tar livet av seg

Penger kan gi både bekymringer og gleder. Tar du grep om økonomien, får du mer av det siste.

Rådet for psykisk helse mener det er spesielt vanskelig for menn å ikke mestre egen økonomi. Foto: Scanpix
Rådet for psykisk helse mener det er spesielt vanskelig for menn å ikke mestre egen økonomi. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Har du et trøblete forhold til penger, og er stadig bekymret på grunn av dårlig råd? Gruer du deg til å betale regninger og føler du at pengene bare forsvinner? Eller har du egentlig nok penger, men føler at du får altfor lite ut av dem? Eller at du ikke fortjener dem?

– Mange opplever at økonomien er kaotisk, uoversiktlig og uforutsigbar og bruker mye tid og krefter på å bekymre seg over penger, sier Margrethe Otto Skar. Hun er økonomirådgiver og hjelper både privatpersoner og bedriftsledere til å få orden i kaoset. Hun arrangerer blant annet kurs der du skal lære å etablere systemer som gir deg oversikt – og mer ro. Dette innebærer for mange å bli mer bevisst på vanene sine, og hva de koster.

Skambelagt tema

Hun forteller at mange er redd for konsekvensene den dårlige økonomistyringen fører med seg. De tror ikke det finnes noen løsning, ikke noe håp. Og risikoen for å bli syk av økonomiske bekymringer er stor.

Skaff deg oversikt

Når økonomien din ruller og går av seg selv, slipper du å bruke tid og krefter på den. Slik gjør du det:

  • Start med å få oversikt og dann deg et bilde over dine pengebruksvaner, inntekter og utgifter. Lag enkle og gode regler for hva du ønsker å ha i livet som gjør det lett å ta valg for deg selv.
  • Skill hverdagsøkonomien din fra resten: Når du har en plan og har funnet ut hvor mye du trenger for å dekke alle regningene dine, sett inn dette beløpet på en egen regningskonto. Betal regninger når de forfaller via autogiro. Betal alt fra regningskontoen og ingen andre steder. Resten av pengene dine kan du da bruke til hva du vil.
  • Planlegg hverdagsinnkjøpene, lag middagsplaner og handle mat en gang i uka istedenfor å gå i butikken hver dag.
  • Skal du gjøre bare én ting: Lag budsjettet ditt – en plan for hvordan du skal bruke penger framover. Å sikre at pengene dine brukes slik du har bestemt deg for gir både mentalt overskudd og penger til overs.

Kilde: Økonom Margrethe Otto Skar

– Å ikke få til økonomien gir masse skam. Det kan bli så ille at folk tar livet av seg, sier Margrethe Otto Skar.

Dette bekreftes også av Rådet for psykisk helse. De mener det er spesielt skamfullt for menn å ikke mestre egen økonomi.

Skar er opptatt av hvilke følelser vi har rundt penger. Vi har ofte begrensende overbevisninger som at rike folk er gjerrige eller at vi ikke fortjener penger. Vi forbinder ikke penger med noe positivt.

– Det er sjelden noen sier «ja, jeg er så glad for pengene mine!», sier Skar og spør videre:

– Hvordan har du det når du går inn i nettbanken? Når du betaler regninger? Når du hører at andre har arvet eller fått lønnsforhøyelse? Jeg tipper det stort sett er negative følelser. Når du sliter med økonomien er det liksom ikke lov å gjøre morsomme ting, for da har du det jo bra, og det fortjener du jo ikke? Tenker du slik, kommer du aldri til å frigjøre deg fra stress, mas og negative tanker om hvordan du skal håndtere pengene dine. Og da får du aldri en god økonomi, sier økonomirådgiver Skar.

Hun vil at du skal ha det hun kaller en glad hverdagsøkonomi.

– En glad økonomi er en som er forutsigbar, som du har planlagt og automatisert. Den bare ruller og går av seg selv slik at du kan bruke tiden din på det du liker og synes er gøy. Jeg kaller det automagi: En trygg og effektiv økonomi på autopilot, forklarer hun.

Tips til grep

Med få og enkle tiltak kan du både spare penger, tid og bekymring og få en økonomi som du egentlig slipper å tenke så mye på. Otto Skars råd er å starte med å tømme hjernen for alle bekymringer om hva du må bruke penger på. Skriv dem ned på et papir, for hånd. Så prioriterer du det du må løse her og nå.

Deretter må du få oversikt over hvor mye du tjener, hva du har av utgifter og gjeld. Så skal du tenke på hva som er viktig for deg, hvilke mål har du, hva trenger du i livet ditt? Mange er opptatt av hva andre har, men hva trenger DU? En ting er det vi må bruke penger på: Tak over hodet, strøm i kontakten, vann i springen, mat, forsikringer og andre ting vi ikke kan unnvære. Mens pengene som er til overs etter dette er dine frie midler. Når du har satt disse inn i systemer slik at de støtter de valgene du tar, vil du også merke at du får mye mer ut av pengene dine. Så lager du en plan for det neste året og sørger for at det hele går automatisk så du ikke bruker unødvendig tid og krefter på økonomistyringen.

Alltid muligheter

– Når du har laget en plan, opplever du ikke lenger at regningene kommer og treffer deg i fjeset som et stormkast, sier Otto Skar.

Disse stegene gjelder uansett hvor lite eller mye du tjener, eller hvor store utgifter du har. Mange har prøvd å lage regnskap og budsjett, men klarer ikke å holde seg til planene. Èn grunn til at du ikke klarer det, er at du ikke er bevisst på hva du faktisk trenger i ditt liv. For å lykkes må du også håndtere følelsene dine. Hvis du blir overveldet av følelser er det lett å miste motet.

– Du har alltid muligheter, selv om det ikke føles sånn. Men hvis du ikke har et mål, har du ikke noen retning, og da kommer du heller ikke riktig vei. Men det er alltid mulig å forbedre situasjonen slik at du bruker minimalt med tid og energi på økonomien, og får mer ut av pengene dine og mer glede i livet, mener Margrethe Otto Skar.

Artikkelen ble først publisert i Allers.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer