Nav og pensjon

85-åring dømt til å betale tilbake alderspensjon til Nav

Enslige får mer i pensjon enn gifte - og det er der Nav mener 85-åringen har gjort feil.

PENSJON FRA NAV: Nav hevder pensjonisten hadde unnlatt å opplyse dem om at han hadde giftet seg - som skulle ført til at han fikk mindre utbetalt i alderspensjon. 85-åringen mener selv at han hadde meldt ifra - men får ikke medhold og må betale det Nav mener han skylder. Foto: Kristin Sørdal
PENSJON FRA NAV: Nav hevder pensjonisten hadde unnlatt å opplyse dem om at han hadde giftet seg - som skulle ført til at han fikk mindre utbetalt i alderspensjon. 85-åringen mener selv at han hadde meldt ifra - men får ikke medhold og må betale det Nav mener han skylder. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mye som kan påvirke hvor mye du får i pensjon fra Nav - og det stilles mange krav til deg som mottar ytelser.

Det er forskjell på pensjonen du får om du er gift eller samboer - og trår du feil der, kan du miste retten til flere ytelser.

Pensjonisten vi skal fortelle om her, var 85 år da Trygderetten dømte ham til å betale tilbake deler av det han hadde fått i alderspensjon. Kjennelsen falt i 2020, og han ble dømt til å betale tilbake 17 840 kroner.

Det Nav og Trygderetten mener han har gjort feil, er å unnlate å opplyse om at han giftet seg i 2003. Obersten var da 68 år.

Selv hevder obersten at han har sendt melding om giftermålet samme år som han giftet seg.

- Ville jeg røpet meg om jeg handlet med kriminelt sinnelag?

Han hevder at både han og hans kone antok at en endring i Nav-utbetalingene på samme tid, skyldtes at ekteskapet var registrert og at ting var i skjønneste orden.

Han setter spørsmålstegn ved at Nav mener han med forsett skulle ha holdt tilbake disse opplysningene helt siden 2003 - for deretter å oppgi at de er mann og kone når de ankommer landet for innreise i 2017.

- Dersom jeg handlet med forsett og et kriminelt sinnelag i 2003, ville jeg da røpet meg ved å oppgi at min hustru og jeg var gift ved ankomst Norge i 2017? spør obersten.

Han påpeker også at han synes det er merkelig at Nav åpenbart likevel har registrert giftermålet fra 2003, ettersom dette dukker opp i sakspapirene. Og han spør hvorfor Nav har gått med på en «skylddeling» når kravet om tilbakebetalingens størrelse skal beregnes.

- Jeg håper at mine framlagte indisier tilkjennegir at jeg er en lovlydig borger som har utført mine pålagte plikter, skriver 85-åringen til Trygderetten i sakspapirene.

Han hevder han har vært utsatt for sviktende saksbehandling og at Nav forsøker å kjøre sin sak ved å legge skyld på ham.

- Jeg opplever at Nav (redigert ned fra teksten i sakspapirene, red.anm.) forsøker å prosedere på at jeg ikke har utført mine plikter for derved å skjule egen ufullkomne saksbehandling.

Nav: Finner ikke spor av vielsesattest

Nav holder imidlertid på at pensjonisten har mottatt ytelser han ikke skulle: Den nå 85-årige pensjonisten har i perioden fra 2003 til 2017 uberettiget mottatt 154 629 kroner, som følge av at pensjonen ikke ble redusert etter at han ble gift 2003.

Nav hevder at de har ettergått papirene til både den 85-årige pensjonisten og hans kone, uten å finne spor etter den påståtte vigselsattesten noe sted.

De hevder at de heller ikke kan finne spor av at pensjonen(e) er redusert som følge av dette.

126 517 kroner av det feilutbetalte beløpet er bortfalt som foreldet, mens Nav har redusert ytterligere 10 272 kroner av kravet på grunn av det de kaller skylddeling: De innrømmer at de siden 2015 hadde opplysninger som skulle ha ført til at pensjonen ble utbetalt korrekt.

- Det avgjørende er ikke hva den ankende part (altså den 85-årige pensjonisten, red.anm.) faktisk visste om sine plikter, men hva han burde ha visst dersom han hadde holdt seg rimelig godt orientert. (...) Det er forventet at stønadsmottaker setter seg inn i den informasjon den får av Nav, og leser de dokumentene som de får tilsendt. Dersom de unnlater å sette seg inn i den informasjon de mottar, regnes dette i utgangspunktet som uaktsomt, skriver Nav i sitt tilsvar.

De viser til at det i flere utsendelser om Nav-utbetalinger er opplyst om at det skal meldes ifra om endringer i sivilstand.

Rettens konklusjon: Pensjonisten må betale

Trygderetten konkluderer imidlertid med at 85-åringen burde ha forstått at han fikk utbetalt for høy alderspensjon.

De skriver at de ikke finner det sannsynlig at han har meldt fra om giftermålet ettersom Nav ikke kan finne denne informasjonen noe sted. De påpeker også at de finner det usannsynlig at han eller ektefellen skal ha fått redusert utbetaling fra Nav, når det ikke finnes bevis for dette i Navs registre.

De vil dermed ikke etterkomme pensjonistens krav om at kravet om tilbakebetaling bør bortfalle - og han må refundere de 17 840 kronene Nav krever.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.