Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!
(Vi.no): Ifølge ny forskning, publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet, har norske seniorer svært god helse sammenliknet med resten av verden.

5 ting du må vite før du tar ut pensjon
En norsk 73-åring har helse som en gjennomsnittlig 65-åring på verdensbasis, melder P4-nyhetene, som i forbindelse med studien har snakket med lege og stipendiat Siri Storeng ved NTNU om temaet.
Hun forklarer at forskerne har arbeidet ut fra en skala for å sammenlikne kroppens fysiske alder som et mål på aldring. Norske seniorer kommer godt ut, men Japan har høyest biologisk alder i verden. Helsa til en japansk 76-åring kan sammenliknes med en gjennomsnittlig 65-åring på verdensbasis.
Bedre helse

Treningsprogrammet som holder kroppen ung
Gjennomsnittlig levealder i Norge er 84,5 år for kvinner og 81 for menn. Storeng påpeker at vi har bedre levekår, bedre behandlingsmuligheter og endret livsstil.
Storeng har selv forsket på temaet basert på tall fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, HUNT.
– Vi gjorde en studie på selvrapportert helse og selvrapportert kronisk sykdom. Vi fant at vi lever lengre med bedre helse. Samtidig lever vi lengre enn før med kroniske sykdommer, sier Storeng i intervjuet med P4-nyhetene.

Derfor skal du pumpe jern
Pensjonering positivt og negativt
I en kronikk hos Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse skriver Storeng at de med høyere utdanning har høyere forventet levealder enn de som går ut i arbeidslivet etter fullført grunnskole og videregående.
Overgangen til pensjonisttilværelsen, som representerer en ny livsfase, kan være både positiv og negativ for helsa.
Blant annet ser det ut til at de med lav sosioøkonomisk status får bedre helse etter pensjonering, mens det har liten effekt på helsa hos gruppen med høy sosioøkonomisk status.
Det er utdanningsnivået og ikke et skadelig arbeidsmiljø som har størst innvirkning på levetida.
– Bør få stå lengre i jobb

Får tilbake 91.000 kroner etter krangel med Statens pensjonskasse
– Et interessant funn er at utdanning ikke ser ut til å ha noen betydning for hvem som forblir i arbeidslivet etter fylte 67 år. Indre motivasjon spiller en større rolle, skriver Storeng i kronikken.
I sin kronikk skriver Storeng at økt levealder og økning av antallet eldre i Norge medfører at det stadig blir færre i arbeid per pensjonist.
Generalsekretær i Senior Norge, sier til P4 at han ikke er overrasket over forskningsresultatene fra studien til The Lancet. Han påpeker at vi blir stadig friskere eldre.
– Vi mener seniorer er en viktig ressurs for arbeidslivet. De som både kan og vil bør få lov til å stå lengre i jobb, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.