7 av 10 er usikre på om de vil ha «penger nok» som pensjonist

Kun 30 prosent føler seg trygge på at de vil ha god nok økonomi når de går av med pensjon.

HVA FÅR DU I PENSJON? Veldig mange vet ikke hva de kommer til å få i pensjon, når de slutter å jobbe som alderspensjonist. Og mange tar beslutninger som rammer dem økonomisk som pensjonist, på feil grunnlag. Foto: Gorm Kallestad / NTB
HVA FÅR DU I PENSJON? Veldig mange vet ikke hva de kommer til å få i pensjon, når de slutter å jobbe som alderspensjonist. Og mange tar beslutninger som rammer dem økonomisk som pensjonist, på feil grunnlag. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er drøye 1 million alderspensjonister i Norge nå - og enda flere skal det bli. Det er også bakgrunnen for jobben som Pensjonsutvalget har gjort og som nylig ble overlevert regjeringen. Utvalget skulle blant annet se på om det er nødvendig med endringer for at pensjonssystemet fortsatt skal være bærekraftig med et økende antall pensjonister.

Men vet du egentlig hva du kan forvente å få i pensjon, når den dag kommer?

En fersk undersøkelse fra EPSI Rating Norge konkluderer med at mange ikke vet:

Kun 30 prosent føler seg trygge på at det er «penger nok» når de går av med pensjon.

70 prosent er usikre eller mener det ikke er penger nok.

- Det at så mange som 7 av 10 er usikre på om det er «penger nok» når de går av med pensjon bør være et varsko, og både den enkelte kunde og pensjonsselskapene må ta tak i dette, uttaler Sindre Brochmann i EPSI Norge, som er et analyseselskap for kundetilfredshetundersøkelser.

Folk mangler kunnskap

Undersøkelsen avdekker at mer enn hver tredje pensjonskunde oppgir en lav kunnskap om pensjon. Det er mer regelen enn unntaket at den jevne pensjonist ikke har satt seg spesielt godt inn i pensjonen sin. Mange sier de synes pensjon er viktig - men bare ikke akkurat der og da, og skyver beslutninger om pensjon foran seg.

Dette er noe som også bekreftes av en fersk rapport fra forskningsstiftelsen Fafo, som også viser at folk flest vet lite om hvordan deres handlinger i løpet av karrieren påvirker hva de ender opp med i alderspensjon.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Det fleksible alderspensjonssystemet som ble innført i 2011 stiller økte krav til egne pensjonsrettigheter og faktisk pensjonsopptjening. Men det er relativt få som er klar over hvilke muligheter som finnes og hvordan de skal nyttiggjøre seg dem.

- Norske undersøkelser tyder for eksempel på at bare rundt 30–40 prosent av befolkningen over 18 år har brukt «Din pensjon» eller andre pensjonskalkulatorer for å få oversikt over hva de vil få i samlet alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjon via arbeidsgiver, konkluderer Fafo.

De peker også på den store mengden med informasjon fra ulike hold bare gjør at pensjonsspørsmålene blir vanskeligere for mange og etterspør informasjonstiltak i bedriftene. Dette er også noe EPSI anbefaler:

- Mange er interesserte i å få mer hjelp til å forstå pensjonen sin, men det er også en del kunder som erkjenner at de selv bør ta grep for å sette seg inn i pensjonen. Pensjonskundene må få mer informasjon, og pensjonsselskapene må jobbe for at pensjon i større grad blir en «snakkis» ute hos bedriftene. Pensjon er et viktig ansattgode, og god informasjon gir de ansatte en bedre mulighet til å verdsette dette, sier Brochmann.

- Vet ikke at de kan velge pensjonsleverandør selv

I den ferske EPSI-undersøkelsen har de spurt pensjonskunder i privat sektor hva de vet om pensjon og hvor fornøyde de er med pensjonsleverandøren sin.

Den gjennomsnittlige kundetilfredsheten er 58,3, noe som analyseselskapet betegner som lavt. Dette tolkes mer som et signal på at pensjonskunder flest er likegyldige overfor pensjonsselskapene. De aller fleste pensjonskundene i Norge har ikke selv valgt egen pensjonsleverandør, og benytter leverandøren arbeidsgiveren har valgt.

- Det at det store flertallet har valgt å ikke gjøre noe i forhold til pensjonsleverandør kan bety at de opplever at dagens ordning er god nok, og at de ikke helt ser behovet for å bytte, forklarer Brochmann. Dog så er det også viktig å vite at nær halvparten av de spurte faktisk ikke er klar over at de kan velge sin egen pensjonsleverandør. Her har bransjen en jobb å gjøre, sier Brochmann.

68 prosent av pensjonskundene sier de sparer selv, utover det arbeidsgiver sparer for dem. 13 prosent av disse sparer gjennom IPS, individuell pensjonssparing.

Grensen for hvor mye du kan spare i IPS ble redusert fra 40 000 til 15 000 kroner per år fra 1. januar 2022. Her kan du lese mer om hva ekspertene anbefaler som den enkleste og beste pensjonssparingen.

Kritikk for å ikke se på helheten

Pensjonsutvalget har imidlertid kun sett på det som gjelder pensjonene fra folketrygden, altså Nav. De har ikke sett på pensjonsordningene som alle arbeidstakere i tillegg har fra tjenestepensjon eller private pensjonssparinger. At det ikke er gjort en samlet vurdering av alt det som berører pensjonene til den enkelte, er også blitt kritisert av flere som mener at pensjonsordningene bør vurderes samlet.

LO er en av de som påpeker at folketrygden må ses i sammenheng med hva folk vil kunne få fra tjenestepensjonsordningene og avtalefestet pensjon (AFP), og at også disse ordningene må forbedres.

Det at pensjonssystemet består av flere deler, gjør også at pensjonssystemet oppfattes som vanskelig å sette seg inn i - og mange kan ende opp med å ta økonomiske beslutninger på feilaktig grunnlag, ifølge Fafo-rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.