Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ifølge Arbeidsmiljøloven er aldersdiskriminering i arbeidslivet forbudt. Dette gjelder alle sider ved arbeidsforholdet som utlysning av stilling, ansettelse, omplassering og forfremmelse, opplæring og annen kompetanseutvikling, lønns- og arbeidsvilkår.
Vi.no har tidligere skrevet om at en undersøkelse fra 2021 viste at norske arbeidsgivere i stor grad foretrekker å ansette yngre enn eldre arbeidstakere, til tross for at de ønsker å ansette folk med erfaring.

Hvorfor blir eldre, kvalifiserte arbeidssøkere diskriminert?
Vi Pluss
Kan man gjøre eget barn arveløs?
Vi PlussKari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk, påpekte at vi i Norge har ganske høy seniorsysselsetting sammenlignet med en del andre land i Europa. Samtidig trakk hun fram at det er vanskelig for eldre arbeidstakere å få ny jobb.
Aldersdiskriminert i søkeprosessen?
En Vi over 60-leser lurer på om hen er blitt aldersdiskriminert allerede i bunken med søknader til en stilling:
«Jeg er 60 år og har søkt på en stilling i en bank. Da jeg ikke ble innkalt til intervju ringte jeg arbeidsgiver som uttalte at jeg har riktig erfaring og kvalifikasjoner, men at de for tiden har mange eldre i avdelingen og at de derfor ville ansette en yngre kandidat for å få en bedre alderssammensetning. Er dette lovlig?»

Flere gleder seg til å gå av med pensjon: - Trenden bør bekymre

Når bør du ta ut pensjon? Se valgene du har - og de økonomiske konsekvensene
Vi PlussUlovlig forskjellsbehandling
Her er svaret fra Vi over 60s ekspert, advokat Erik Råd Herlofsen:
- Nei. Mye taler for at du er blitt utsatt for ulovlig forskjellsbehandling på grunn av alder. Forbudet mot aldersdiskriminering gjelder alle sider av arbeidsforholdet, også ved utvelgelse til intervju, uavhengig av om du ville fått stillingen. Ved ansettelse bør arbeidsgiver ansette den som er best kvalifisert, og i utgangspunktet ikke legge vekt på søkernes alder, sier advokaten.
Samtidig påpeker han at forskjellsbehandling på grunn av alder noen ganger likevel kan være tillatt om denne har et saklig formål, er nødvendig (det finnes ingen bedre handlingsalternativer) og ikke er uforholdsmessig inngripende overfor den som blir berørt.
- Arbeidsgiver kan derfor i visse tilfeller legge vekt på alderssammensetningen ved ansettelse, men dette må begrunnes i noe mer enn kun et generelt ønske om aldersspredning. Et eksempel der dette kan være tillatt, er der flere ansatte i et team skal gå av med pensjon innen kort tid og arbeidsgiver vil kunne miste kompetanse. Arbeidsgiver har imidlertid bevisbyrden og du bør vurdere å kontakte fagforening/advokat og eventuelt bringe saken inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda og kreve erstatning.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.