60-åring ble anbefalt å si opp, men fikk ingen begrunnelse

Dersom arbeidstakeren ikke selv sa opp ville sjefen sette i gang en oppsigelsesprosess. Burde hen takke ja til tilbud om lønn i oppsigelsestiden og etterlønn? - Nei, mener eksperten.

SI OPP SELV? Har det noen betydning om jeg selv sier opp eller blir sagt opp? Det spør en leser i Vi over 60. Illustrasjonsfoto: Shutterstock NTB
SI OPP SELV? Har det noen betydning om jeg selv sier opp eller blir sagt opp? Det spør en leser i Vi over 60. Illustrasjonsfoto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Arbeidstilsynet avsluttes et arbeidsforhold ved at enten arbeidsgiver eller arbeidstaker leverer en skriftlig oppsigelse. Det er faste regler for hvordan en oppsigelse skal skje - både for arbeidstaker og arbeidsgiver. En lovlig oppsigelse må være saklig begrunnet.

Eksempler på saklige begrunnelser er alvorlige brudd på arbeidsavtalen og nødvendig bemanning eller omstilling.

Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke, ifølge Arbeidsmiljøloven, saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker.

Ble bedt om å si opp

En leser av Vi over 60 fikk en overraskende beskjed fra arbeidsgiver. Beskjeden fra sjefen var at hen burde si opp selv eller oppleve å bli sagt opp.

Har det noen betydning om jeg selv sier opp eller blir sagt opp spør den bekymrede leseren:

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

«Jeg er 60 år og har de siste seks årene arbeidet i et firma med 20 ansatte. Jeg ble forleden innkalt til en oppfølgingssamtale, hvor daglig leder helt overraskende opplyste om at jeg ikke lenger er med i firmaets framtidsplaner. Han ga meg ingen begrunnelse, men anbefalte at jeg selv sa opp. I så tilfelle ville han umiddelbart frita meg for arbeidsplikt og betale meg full lønn i oppsigelsestiden på tre måneder, samt betale tre måneders etterlønn. Til sammen seks måneders lønn. Dersom jeg ikke selv sa opp og aksepterte tilbudet, ville han iverksette en formell oppsigelsesprosess begrunnet i behov for omorganisering. Det hører med til historien at vi er en AFP-bedrift og jeg risikerer nå å miste min AFP-pensjon. Bør jeg akseptere tilbudet og selv si opp min stilling?»

Mener tilbudet er for dårlig

Her er svaret fra Vi over 60s ekspert, advokat Erik Råd Herlofsen:

- Nei. For det første kan det stilles spørsmål ved hvorvidt det i det hele tatt foreligger saklig grunnlag for oppsigelse. For det andre fremstår saksbehandlingen som uforsvarlig. Ved en eventuell omorganisering og gjennomgang av utvelgelseskriteriene, er det langt fra sikkert at det er du som vil defineres som overtallig. Dessuten plikter arbeidsgiver i slike tilfeller både å tilby eventuell annen passende stilling i virksomheten og foreta en interesseavveining av virksomhetens behov sett i forhold til den ulempe en eventuell oppsigelse vil påføre deg. For det tredje er tilbudet, etter min oppfatning, for dårlig, særlig hensett til at du sannsynligvis vil miste AFP-pensjonen med mindre du hurtig er i ny jobb som omfattes av AFP-ordningen. Attpåtil er det slik at du, ved egen oppsigelse og ved behov for dagpenger, risikerer 12 ukers karantene etter utløpet av seks måneders perioden. Dette fordi NAV kan anse at du ved egen oppsigelse, selv er skyld i at du står uten arbeid. Du anbefales snarest å kontakte advokat eller din fagforening.

Til arbeidstakere som er i tvil om oppsigelsen de har fått er saklig har også Arbeidstilsynet disse rådene:

  • Krev å få en skriftlig begrunnelse for oppsigelsen.
  • Sjekk at du får oppsigelsestiden du har krav på.
  • Husk at arbeidsgiver ikke kan presse deg til å si opp selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.