Oppbevare kontanter hjemme

5 ting du må vite før du putter penger i madrassen

Kontanter hjemme kan bety trygghet for noen. Men det utgjør også en risiko.

CASH IS NOT SO KING: Nylig ble 100- og 200-kroner sedlene erstattet med nytt motiv, men færre bruker dem. FOTO: NTB Scanpix
CASH IS NOT SO KING: Nylig ble 100- og 200-kroner sedlene erstattet med nytt motiv, men færre bruker dem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): På ti år har bruken av kontanter som betalingsmiddel i Norge sunket som en stein i havet. Kun 11 prosent betalte med papirsedler og mynter det siste året, og sannsynligvis enda færre samler på kontanter hjemme hos seg selv.

Har du først bestemt deg for å oppbevare penger hjemme er det et par ting du bør vite:

1) Du kan miste pengene

- Faren med å ha store kontantbeløp liggende hjemme er at de kan bli borte. En brann, innbrudd eller rett og slett at du roter dem bort, kan gjøre at pengene forsvinner, forteller forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Ikke alle innboforsikringer dekker tap av store kontantbeløp. Hvor store beløp som erstattes vil variere fra selskap til selskap, så det kan være lurt å sjekke hvor mye din forsikring dekker.

2) Banken sikrer

Har du penger liggende hjemme fordi du er redd for at banken skal miste dem, trenger du egentlig ikke det.

Setter du pengene i banken er det de som skal passe på dem, og de er også godt sikret, opplyser Sandmæl:

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. FOTO: DNB
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. FOTO: DNB Vis mer

- I Norge er vi heldige og har solide banker, men hvis det skulle skje at banken går konkurs er du faktisk sikret mot å miste pengene dine. Bankenes sikringsfond er et fond som garanterer for innskudd inntil to millioner kroner, inklusive renter, i alle norske banker.

- Det betyr at du som bankkunde får igjen inntil to millioner selv om det skulle skje noe med banken.

3) Du går glipp av renter

Renten på innskudd er lav i dag, men har du penger i banken får du fortsatt litt penger for å ha pengene stående på en sparekonto.

- Det er penger som du går glipp av dersom sparepengene dine ligger hjemme, sier Sandmæl.

4) Formueskatt

Du skal ha ganske mye i kontanter hjemme før du må betale formueskatt av det, men har du høye beløp «gjemt i madrassen» er du selv ansvarlig for å oppgi beløpet.

Man betaler formuesskatt dersom man har netto formue (det som er igjen etter at all gjeld er trukket fra) over 1.480.000 kroner. Skattesatsen er på 0,7 prosent.

- Med pengene i banken vet skattemyndighetene hvor stor formue du har og om du eventuelt skal betale formueskatt. Ligger pengene under madrassen er det du selv som må oppgi beløpet i skattemeldingen, forteller Sandmæl.

5) ... men det finnes én fordel

- Tidligere hadde man nok litt kontanter liggende i tilfelle noen ringte på for å selge lodd eller samle inn penger til en god sak. Nå som Vipps har gjort det veldig enkelt å overføre penger i slike sammenhenger er det trolig færre som har kontanter liggende. Hvis du ikke bruker Vipps eller andre liknende betalingstjenester, er det nok fortsatt smart å ha litt kontanter liggende, avslutter Sandmæl.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.