Skattemelding og årsoppgave

150 000 får ny tjeneste

Statens pensjonskasse sender i disse dager ut en stor nyhet til en spesiell gruppe medlemmer.

ÅRSOPPGAVE: Statens pensjonskasse lanserer årsoppgave for den gruppen medlemmer som er omfattet av ny offentlig tjenestepensjon. De håper tjenesten skal gjøre det enklere å forstå for de det gjelder. Foto: NTB
ÅRSOPPGAVE: Statens pensjonskasse lanserer årsoppgave for den gruppen medlemmer som er omfattet av ny offentlig tjenestepensjon. De håper tjenesten skal gjøre det enklere å forstå for de det gjelder. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er tid for skattemelding, årsoppgaver, skatt til gode og restskatt. Du anbefales å alltid kontrollere skattemelding mot opplysningene i årsoppgaven - for eksempel fra arbeidsgiver, bank eller Nav.

Pensjonen fra Statens pensjonskasse (SPK) utbetales fra Nav og en oversikt over eventuelle pensjoner fra SPK under utbetaling er dermed å finne i årsoppgaven fra Nav - en årsoppgave som for øvrig medfører en del forvirring.

Men nå melder Statens pensjonskasse at cirka 150 000 av deres medlemmer i tillegg vil motta en årsoppgave direkte fra dem.

Og dette er noe helt nytt, som omfatter en utvalgt gruppe.

Disse får ny årsoppgave fra SPK

- Vi sender ut årsoppgaven til cirka 150 000 medlemmer som er født i 1963 eller seinere og som er i aktiv jobb, forteller Lise Løwe, direktør for kunde- og markedsområdet i Statens pensjonskasse.

Det er altså ikke alle medlemmer som får årsoppgave i begynnelsen.

- Vi produserer foreløpig ikke årsoppgaver for de øvrige medlemmene våre, men har planer om å utvide til noen flere grupper etter hvert, sier Løwe, og understreker at alle medlemmer kan se sin opptjening og registrerte arbeidshistorikk på Min side.

De som er født i 1962 og tidligere, har særaldersgrense eller som mottar en form for ytelse fra SPK - for eksempel delvis uførepensjon - får foreløpig ikke denne nye årsoppgaven.

SPK-medlemmer som har pensjoner eller ytelser fra pensjonskassa som er under utbetaling, får oversikt over disse i årsoppgaven fra Nav.

Ny måte å tjene opp til offentlig tjenestepensjon

Den nye årsoppgaven skal gi en oversikt over hvor mye pensjonsbeholdningen din har økt i 2021, basert på den årslønna som pensjonsselskapet har registrert på deg.

Årsoppgaven skal være sendt ut til de det gjelder i løpet av mars. Du finner den ved å logge inn på Min side på SPK.no.

Det er flere grunner til at SPK nå har startet med årsoppgaver - og en av hovedgrunnene er den nye måten å tjene opp til offentlig tjenestepensjon på:

Fra og med 2020 tjener du opp til tjenestepensjon i en pensjonsbeholdning, etter systemet fra privat tjenestepensjon.

De nye reglene gjelder for deg som er født i 1963 eller seinere. For de som er født i 1962 eller tidligere, blir pensjonen vanligvis beregnet etter lønnen du har når du ønsker å avslutte arbeidslivet.

Og fordi de nye reglene gjelder 1963-årgangen og yngre, er det også disse som får den nye årsoppgaven.

- Det er disse som havner inn under det nye regelverket for opptjening av alderspensjon. Fra og med 2020 tjener disse opp til tjenestepensjon i en pensjonsbeholdning. Pensjonsbeholdningen er det medlemmet og arbeidsgiver setter av i tjenestepensjon, sier Løwe.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

- Vil hjelpe folk å forstå

Med ny beregningsmodell for offentlig tjenestepensjon er det også viktig for pensjonsselskapet at medlemmene forstår hvordan pensjonen beregnes. Og undersøkelser har vist at dette ikke alltid er tilfellet:

- Brukerundersøkelser har vist at mange av medlemmene våre ikke forstår utgangspunktet for egen pensjonsberegning, og dermed har behov for mer informasjon om egen pensjon. Med utsendelsen av årsoppgaven oppfordrer vi samtidig medlemmene våre til å teste pensjonskalkulatoren, bli oppmerksom på hvilke digitale verktøy vi tilbyr og hva som er viktig for dem å sette seg inn i når det gjelder pensjon, sier Løwe, og legger til:

- Vi skal gjøre pensjon enklere. Da må vi også oppfordre medlemmene til å følge med på pensjonsopptjeningen og rettighetene sine.

De oppfordrer medlemmene til å bruke årsoppgaven til å sjekke at pensjonsselskapet har registrert riktig lønn og stillingshistorikk på dem - og at de gir beskjed til arbeidsgiver hvis opplysninger mangler eller noe er feil.

- Vi vil hjelpe folk å forstå hva som er utgangspunktet for egen pensjonsberegning, avslutter Løwe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.